Bøjden: Klyderne er i gang med at yngle på en af de små tuer derude.
Børges Zeiss-kikkert kan zoome 60 gange ind, og så er vi pludselig ganske tæt på en klyde, der rejser sig fra reden, og med sit lange spidse næb vender den æggene et efter et, før den atter sætter sig til rette og ruger.
- Det varer nok ikke længe, inden æggene klækker, lyder det kyndigt fra Børge.
Vi er på Bøjden Nor. Et yndet opholdssted for en række forskellige fuglearter og så sandelig også for alle dem, der kan lide at studere dem. Guiden er Børge Rasmussen, 69, odenseaner, der vist godt kan kaldes ornitolog.
Hans livsmotto er "alt for fuglene" - han har studeret fugle det meste af sit liv.
Som barn i sønderjyske Toftlund husker han, hvordan der dengang var seks storkereder i byen - og hvordan han sammen med sine to brødre prøvede at snige sig ind på storkene for at drysse salt på deres halefjer.
- Nogle voksne havde fortalt os, at så ville vi nemmere kunne fange dem. Det lykkedes selvfølgelig aldrig, griner han.
Børge Rasmussen, fugleelskerSelvom jeg har set en strandskade tusindvis af gange, kan jeg stadig nyde at se den stå og arbejde i mudderet for at finde mad.
Som medlem af Fugleværnsfonden er Børge en af de frivillige, der er med til at passe og pleje fuglereservatet i Bøjden, så det forbliver et attraktivt sted for fuglene at slå sig ned. Fugleskjulene skal vedligeholdes, de to kunstige fugleøer skal holdes fri for alt for voldsom vegetation etc.
- Slækker vi lidt på det, er området ikke attraktivt for fuglene længere, og så flyver de bare videre til et andet sted, fortæller han.
Den sjældne fugl
For passionerede fuglemennesker hører Bøjden Nor til blandt de allerbedste lokaliteter. Hen over årene er der observeret ikke mindre end 270 forskellige arter, og ind imellem lander en sjælden fugl, så Bøjden Nor i de følgende dage invaderes af fuglefolk fra hele landet.
For nogle år siden var det en langnæbbet sneppeklire, der egentlig hører hjemme i Nordamerika. Pludselig stod der et fint eksemplar på Bøjden Nor.
- Og så skal jeg love for, at der kom folk herned, da det blev meldt ud, fortælle Børge.
For fugleelskere som ham er det et højdepunkt, når man ser den sjældne fugl - helst som den første i Danmark.
Men Bøjden Nor er også en kæmpe oplevelse for alle dem, der bare kan lide at besøge et stykke afvekslende og spændende natur. Turen rundt om noret på tre-fire kilometer og kan gøres på en times tid. Men man kan også bare sætte sig til rette i et af de to fugleskjul, der er etableret med panoramaudsigt ud over kystlagunen. Her forsvinder verdens tummel og larm, og blikket finder hvile i den overvældende udsigt til vand og kystlinje - i toppen af horisonten ligger Lillebælt, hvor Helnæs og Als på en god dag står skarpt i det fjerne.
Pludselig kommer en flok på 25-30 stære flyvende ind fra syd og lander på en af de græsklædte tuer i lagunen. En vibe, der har rede lige i nærheden, er lige henne og markere med sit imponerende vingefang og en karakteristisk vibelyd.
Stærene lader sig ikke forstyrre. I Børges kikkert kan man se, hvordan de alle er i fuld gang med at pikke i mudderet efter orm og andet spiseligt.
- Det er en flok store stæreunger. Nogle af dem har stadig den lidt lyse fjerdragt, som bliver mørkere, når de bliver voksne, forklarer Børge.
Færgens rytme
Noget af det, der også gør Bøjden Nor til noget særligt, er, at man her kan sidde og følge med i dagsrytmen for færgen mellem Bøjden og Als. I sommerperioden er der afgang fra Bøjden og Fynshav en gang i timen, og turen tager 45 minutter.
For Børge er området kilde til mange gode oplevelser. Ofte er han der sammen med gode venner fra Dansk Ornitologisk Forening.
- Tit sidder vi et par stykker sammen og hyggesnakker, mens vi kigger - der kan også være tavshed i en time. Men jeg nyder det bare. Selvom jeg har set en strandskade tusindvis af gange, kan jeg stadig nyde at se den stå og arbejde i mudderet for at finde mad. Lige nu er det ungerne fra viber og klyder, der er sjove at betragte, siger han.
Fakta: Bøjden Nor
Bøjden Nor er en kystlagune i Faaborg-Midtfyn Kommune i den sydvestlige del af Fyn.
Den er cirka 800 m lang og 500 m bred.
Noret ligger ud til Lillebælt og gennemskæres af en dæmning til Bøjden Færgehavn.
Noret har forbindelse til havet gennem en smal rende. hvilket gør det til en kystlagune.
Dybeste sted i noret er cirka 2,5 meter.
Bøjden Nor dækker et område på 118 hektar, hvoraf cirka 40 hektar strandeng har været fuglereservat siden 1980.
I reservatet yngler lille lappedykker, knopsvane, grågås, gravand, gråand, troldand, blishøne, strandskade, klyde, lille præstekrave, stor præstekrave, vibe, rødben, hættemåge, stormmåge, havterne og splitterne, samt mange småfuglearter, deriblandt sanglærke.
Reservatet ejes af Karen Krieger Fonden og administreres af Fugleværnsfonden.
Fugleværnsfonden er en almennyttig, erhvervsdrivende naturfond etableret af Dansk Ornitologisk Forening i 1966, men har virket som selvstændig fond siden 2006.