Annonce
Danmark

Bøger: "Billedernes historie" er sprudlende veloplagt - og enorm informativ

Bogen ?Billedernes historie? kommer rundt om såvel tegninger, maleri, foto som film. Her ses et verdensberømt fotografi fra den verdensberømte amerikanske fotograf, Robert Capa. Han hævdede at billedet var fra den spanske borgerkrig i 1936 og viste en republikansk soldat i det øjeblik, han blev ramt og dødelig såret. Siden er der sået tvivl om billedet ægthed. ? Et fotografi er ikke kun én sandhed, konkluderer forfatterne.

"Billedernes historie" er sprudlende veloplagt - og enorm informativ. Og så er bogen stor og smuk.

Bøger: At se og beskrive verden omkring os. Det er den afgørende opgave for kunstnere - og har været det siden, mennesket malede billedet af en tyr på en hule-væg. Og sådan er det stadig, uanset om kunstneren bruger pc, pensel eller kamera. Sådan konkluderer to af nutidens største kunstkendere, David Hockney og Martin Gayford, i deres prægtige bog "Billedernes historie".

Hockney er en af USA`s største kunstnere, Gayford har skrevet en biografi om ham, og sammen har de så lavet "Billedernes historie".

Den er spændende, fordi de to forfattere i en overskuelig og underholdende form fortæller historien om billedet, fra tegningen på hulevæggen til det avancerede kamera med alle dets muligheder for manipulation og tricks. Men samtidig bevares fortællingen i en stærkt kunstnerisk kontekst.

Bogen er bygget op som en samtalebog mellem forfatterne. Generelt en elendig måde at lave bøger på - og sædvanligvis et udtryk for, at parterne ikke har kunnet finde en fælles fortællerform. Sådan er det ikke her.

"Billedernes historie" er sprudlende veloplagt - og enorm informativ. Og så er bogen stor og smuk. Alene som bog betragtet er den lækker. Men indholdet er en vitaminrig historie om billedkunst. Fra stenaldermandens tyr på granit-stenene til nutidens overvågningskamera på parkeringspladsen.

- Et hvert billede, der nogensinde er skabt, er underlagt nogle regler, selv dem der produceres af et overvågningskamera på en parkeringsplads, skriver forfatterne, i dette tilfælde David Hockney.

- Det er begrænset, hvad kameraet kan se. Nogen har anbragt det dér, sørget for at det ville dække et vist areal. Det er ikke sket af sig selv. En eller anden har valgt en synsvinkle... Og det er forfatternes konklusion på billederne og deres historier: Der er altid valgt en synsvinkel. Sagt på en anden måde: Lad være med at tro, at et billede, heller ikke noget så nøgternt som et fotografi, nødvendigvis fortæller den fulde sandhed.

David Hockney og Martin Gayford

"Billernes historie"

Fem stjerner

360 sider, stort format, rigt illustreret

Gyldendal

Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Odense

Slagtekøer i Odense forgiftet med PFOS: Beboere har spist kødet i tre år

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce