Annonce
Fyn

Bødeforlæg på 100.000 kroner: Region står til kæmpebøde efter gidseltagning på retspsykiatrisk afdeling

En medarbejder på Psykiatrisk Afdeling i Middelfart blev i december 2018 taget som gidsel af en patient. Arbejdstilsynet har fastslået, at sikkerhedsprocedurer ikke blev overholdt forud for dramaet, og nu er en kæmpe bøde på 100.000 kroner på vej til regionen og dermed skatteyderne. Også i 2016 måtte regionen betale en stor bøde, efter at en læge og to sygeplejersker i 2012 var blevet stukket ned på Psykiatrisk Afdeling i Odense tilbage i 2012. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Fyns Politi har præsenteret Region Syddanmark på bødeforlæg på 100.000 kroner for grov overtrædelse af arbejdsmiljøloven efter dramatisk optrin på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart. Det er anden gang på få år, at manglende overholdelse af sikkerhedsprocedurer udløser kæmpebøde til regionen og dermed skatteyderne.

Tilbage i december 2018 tog en patient fra Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart en ansat som gidsel ved at truet vedkommende med en kniv fra et træningskøkken på afdelingen.

Det dramatisk optrin får nu efter alt at dømme et alvorligt økonomisk efterspil for Region Syddanmark.

Når politikerne i regionens forretningsudvalg onsdag i næste uge træder sammen, vil politikerne sandsynligvis sig ja til, at Region Syddanmark tager imod et bødeforlæg på ikke mindre end 100.000 kroner fra Fyns Politi.

- Der er nok ikke andet at gøre, end at vi klapper hælene sammen og betaler, siger DF'eren Thies Mathiasen - formand for regionens psykiatri- og socialudvalg samt medlem af regionens forretningsudvalg.

Hvis ikke politikerne accepterer at betale den store bøde, vil der blive rejst en straffesag mod Region Syddanmark.

Det er Arbejdstilsynet, der har anmodet Fyns Politi om at rejse tiltale mod regionen. For det er tilsynets vurdering, at Psykiatrien i Region Syddanmark bærer ansvar for en grov overtrædelse af arbejdsmiljøloven i forbindelse med den dramatiske episode på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart for godt og vel et år siden.

Annonce
I 2012 blev en læge og to sygeplejersker alvorligt såret af knivstik, da en patient overfaldt dem med en indsmuglet kniv. Det kostede i 2016 regionen en både på 80.000 kroner, at personalet manglede oplæring i kropsvisitering. At den aktuelle bøde for episoden i Middelfart når op på 100.000 skyldes blandt andet, at regionen det er anden gang, at psykiatrien i Syddanmark svigter stort omkring sikkerheden for medarbejderne på sine institutioner. Arkivfoto: Michael Bager

Regler blev ikke overholdt

I sin undersøgelse af sagen er Arbejdstilsynet nået frem til, at der på en række punkter var handlet uansvarligt omkring sikkerheden op til gidseltagningen.

Af tilsynets redegørelse om sagen fremgår det blandt andet, at den patient, der endte med at true medarbejderen med kniven, var kendt som farlig og for tidligere at have været fundet i besiddelse af en kniv og for flere gange at have forsøgt at få fat i knive.

Patienten var desuden varetægtsfængslet i surrogat på afdelingen. Han var sigtet for at have begået personfarlig kriminalitet med en kniv. Og han var vurderet til at ville prøve at flygte, hvis lejligheden bød sig.

Desuden var den truede medarbejder alene med patienten i træningskøkkenet på Retspsykiatrisk Afdeling. Det var også i strid med gældende regler og procedure. Arbejdstilsynet kritiserer også, at knivene i køkkenet på den retspsykiatriske afdeling ikke var fastgjort men derimod var til at tage med, ligesom det var en fejl, at afdelingen ikke havde lavet en voldsrisiko-profil på patienten, selv om vedkommende havde været på afdelingen siden sommeren 2018.

Også grove fejl tidligere

At bøden når helt op på 100.000 kroner skyldes også, at Psykiatrien i Region Syddanmark tidligere har måtte betale bøde for grove overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

I 2016 betale Region Syddanmark en bøde på 80.000 kroner.

Bøden var en konsekvens af, at to sygeplejersker og en læge tilbage i 2012 blev alvorlig såret efter angreb af en patient, der havde haft held til at smugle en kniv med ind på Psykiatrisk Afdeling i Odense.

Regionen blev dengang straffet, fordi Psykiatrien i Syddanmark ifølge Arbejdstilsynet ikke havde sørget for, at de ansatte på afdelingen havde fået tilstrækkelig oplæring i at kropsvisitere patienterne. Og det blev anset som værende grunden til, at to sygeplejersker og en læge blev stukket ned af en psykiatrisk patient, der havde smuglet en cirka 25 centimeter lang kniv med ind på det lukkede afsnit P302 i Odense.

I sidste ende bliver det op til det samlede regionsråd at afgøre, om regionen skal bruge 100.000 skattekroner på at betale bøden for episoden på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce