Annonce
Fyn

Bødeforlæg på 100.000 kroner: Region står til kæmpebøde efter gidseltagning på retspsykiatrisk afdeling

En medarbejder på Psykiatrisk Afdeling i Middelfart blev i december 2018 taget som gidsel af en patient. Arbejdstilsynet har fastslået, at sikkerhedsprocedurer ikke blev overholdt forud for dramaet, og nu er en kæmpe bøde på 100.000 kroner på vej til regionen og dermed skatteyderne. Også i 2016 måtte regionen betale en stor bøde, efter at en læge og to sygeplejersker i 2012 var blevet stukket ned på Psykiatrisk Afdeling i Odense tilbage i 2012. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Fyns Politi har præsenteret Region Syddanmark på bødeforlæg på 100.000 kroner for grov overtrædelse af arbejdsmiljøloven efter dramatisk optrin på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart. Det er anden gang på få år, at manglende overholdelse af sikkerhedsprocedurer udløser kæmpebøde til regionen og dermed skatteyderne.
Annonce

Tilbage i december 2018 tog en patient fra Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart en ansat som gidsel ved at truet vedkommende med en kniv fra et træningskøkken på afdelingen.

Det dramatisk optrin får nu efter alt at dømme et alvorligt økonomisk efterspil for Region Syddanmark.

Når politikerne i regionens forretningsudvalg onsdag i næste uge træder sammen, vil politikerne sandsynligvis sig ja til, at Region Syddanmark tager imod et bødeforlæg på ikke mindre end 100.000 kroner fra Fyns Politi.

- Der er nok ikke andet at gøre, end at vi klapper hælene sammen og betaler, siger DF'eren Thies Mathiasen - formand for regionens psykiatri- og socialudvalg samt medlem af regionens forretningsudvalg.

Hvis ikke politikerne accepterer at betale den store bøde, vil der blive rejst en straffesag mod Region Syddanmark.

Det er Arbejdstilsynet, der har anmodet Fyns Politi om at rejse tiltale mod regionen. For det er tilsynets vurdering, at Psykiatrien i Region Syddanmark bærer ansvar for en grov overtrædelse af arbejdsmiljøloven i forbindelse med den dramatiske episode på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart for godt og vel et år siden.

I 2012 blev en læge og to sygeplejersker alvorligt såret af knivstik, da en patient overfaldt dem med en indsmuglet kniv. Det kostede i 2016 regionen en både på 80.000 kroner, at personalet manglede oplæring i kropsvisitering. At den aktuelle bøde for episoden i Middelfart når op på 100.000 skyldes blandt andet, at regionen det er anden gang, at psykiatrien i Syddanmark svigter stort omkring sikkerheden for medarbejderne på sine institutioner. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Regler blev ikke overholdt

I sin undersøgelse af sagen er Arbejdstilsynet nået frem til, at der på en række punkter var handlet uansvarligt omkring sikkerheden op til gidseltagningen.

Af tilsynets redegørelse om sagen fremgår det blandt andet, at den patient, der endte med at true medarbejderen med kniven, var kendt som farlig og for tidligere at have været fundet i besiddelse af en kniv og for flere gange at have forsøgt at få fat i knive.

Patienten var desuden varetægtsfængslet i surrogat på afdelingen. Han var sigtet for at have begået personfarlig kriminalitet med en kniv. Og han var vurderet til at ville prøve at flygte, hvis lejligheden bød sig.

Desuden var den truede medarbejder alene med patienten i træningskøkkenet på Retspsykiatrisk Afdeling. Det var også i strid med gældende regler og procedure. Arbejdstilsynet kritiserer også, at knivene i køkkenet på den retspsykiatriske afdeling ikke var fastgjort men derimod var til at tage med, ligesom det var en fejl, at afdelingen ikke havde lavet en voldsrisiko-profil på patienten, selv om vedkommende havde været på afdelingen siden sommeren 2018.

Annonce

Også grove fejl tidligere

At bøden når helt op på 100.000 kroner skyldes også, at Psykiatrien i Region Syddanmark tidligere har måtte betale bøde for grove overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

I 2016 betale Region Syddanmark en bøde på 80.000 kroner.

Bøden var en konsekvens af, at to sygeplejersker og en læge tilbage i 2012 blev alvorlig såret efter angreb af en patient, der havde haft held til at smugle en kniv med ind på Psykiatrisk Afdeling i Odense.

Regionen blev dengang straffet, fordi Psykiatrien i Syddanmark ifølge Arbejdstilsynet ikke havde sørget for, at de ansatte på afdelingen havde fået tilstrækkelig oplæring i at kropsvisitere patienterne. Og det blev anset som værende grunden til, at to sygeplejersker og en læge blev stukket ned af en psykiatrisk patient, der havde smuglet en cirka 25 centimeter lang kniv med ind på det lukkede afsnit P302 i Odense.

I sidste ende bliver det op til det samlede regionsråd at afgøre, om regionen skal bruge 100.000 skattekroner på at betale bøden for episoden på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce