Annonce
Erhverv

Bøde på ni millioner i spil: Kartel-sag mod fynsk entreprenør kommer for landsretten i december

Østre Landsret i Odense skal i december behandle sagen om den fynske entreprenør Skjøde, der sammen med konkurrenten Jorton fra Aarhus er tiltalt for at have udvekslet priser i forbindelse med offentlige udbud. Foto: Robert Wengler
Beviserne var ikke stærke nok, lød det i dommen fra december, hvor entreprenørerne Skjøde og Jorton samt tre enkeltpersoner blev frifundet ved Retten i Odense. Omkring et års tid efter kommer sagen for Østre Landsret.

Odense: Knap et år efter, Retten i Odense frifandt alle tiltalte, kommer sagen om prisudveksling og kartel-aftale mellem fynske H. Skjøde Knudsen A/S og Aarhus-konkurrenten Jorton for landsretten. Østre Landsret skal behandle sagen den 3. og 4. december, oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, der ofte blot kaldes bagmandspolitiet.

Begge entreprenørselskaber og tre tiltalte enkeltpersoner blev sidste år frifundet, selvom byretten slog fast, at der i tre tilfælde var blevet udvekslet priser mellem ansatte hos selskaberne kort før fristerne på store, offentlige udbud udløb.

Retten vurderede dog ikke, at der var tilstrækkelige beviser for, at prisudvekslingen var sket for at begrænse konkurrencen mellem entreprenørerne. Desuden var det ifølge retten heller ikke bevist, udvekslingen af priser faktisk fik konsekvenser for den frie konkurrence.

Alle tiltalte nægtede sig dengang skyldige.

Annonce

Risikerer millionbøder

Sagen handler om offentlige licitationer af byggeopgaver hos SDU Kolding og SDU i Odense samt en isoleringsopgave på Sanderumskolen i Odense. Udbuddene fandt sted i 2012 og 2013 og havde en samlet værdi på op mod 84 millioner kroner.

En tidligere medarbejder hos Skjøde forklarede i byretten, at han udvekslede priser for at kunne afgive proformabud til bygherrer, så Skjøde var inde i varmen ved fremtidige udbud, som man faktisk ønskede.

Det kunne tage tre uger at udarbejde et reelt tilbud, og han "lånte" derfor priserne hos Jorton for at kunne give bud, der ikke var urealistiske, men dog så høje, at Skjøde ikke vandt udbuddene.

En praksis, som Skjøde har taget afstand fra og kaldt misforstået loyalitet. Direktør Allan Nielsen beklagede i en udtalelse og understregede, at det ikke var sket med ledelsens vidende. Direktøren blev dog i en mail fra medarbejderen orienteret i forbindelse med buddet på SDU Kolding, fortalte anklageren under sagen.

"Hej Allan. Så har vi tilbuddet fra Jorton. Der er lagt 600.000 på byggepladsen. Alle andre tilbud skal tilrettes, så de ikke ligner hinanden," lød det i mailen.

Stod det til bagmandspolitiet, skulle Skjøde i byretten straffes med en bøde på mindst ni millioner kroner og Jorton ti millioner. Derudover ville anklagemyndigheden have straffet den forhenværende Skjøde-medarbejder med otte måneders fængsel og en tidligere Jorton-medarbejder med seks måneders fængsel.

En tredje mand, der fortsat er ansat ved Jorton, ville anklagemyndigheden have idømt en bøde på 25.000 kroner under byretssagen. Der er ikke rejst tiltale mod ham i ankesagen.

Siden frifindelsen i Odense har Retten i Hillerød og Retten i Roskilde straffet flere selskaber og enkeltpersoner i nedrivningsbranchen for netop at udveksle priser i forbindelse med udbud.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce