Annonce
Nordfyn

Bæres af frivillige: Brugsen er sidste bastion i Nørreby

Bestyrelsesformand Vibeke Pedersen er sammen med bestyrelsen ansvarlige for en del af de opgaver som uddeleren tidligere passede. Foto: Thomas Gregersen

Uddeler fik andet job, og så valgte bestyrelsen at påtage sig hans arbejdsopgaver som frivillige.

Nørreby: Lokalbrugsen i Nørreby er ikke bare en dagligvarebutik, men måske også den sidste dæmning mod en syndflod af landsbydød og styrtdykkende huspriser, så da uddeler Bo Vasegaard Ingildsen fra første marts fik job som souschef hos Lidl i Svendborg, måtte lokalsamfundet pludselig kigge sig om efter en kreativ løsning.

- Vi stod jo dels med problemet med at finde en ny uddeler, men samtidig også med det andet problem, at forretningen ikke kan holde en positiv bundlinje. Omsætningen er faktisk ret stabil, den er bare for lav til, at vi kan komme i plus, fortæller bestyrelsesformand Vibeke Pedersen.

Lokalt var der stor vilje til at kæmpe for den lille dagligvarebutik, så det endte med, at den syv mand store brugsbestyrelse valgte ulønnet at påtage sig de fleste af uddelerens opgaver.

- Det ville ikke være til at bære, hvis brugsen ikke var her mere. Så vi valgte at dele nogle af uddelerens administrative opgaver mellem bestyrelsesmedlemmerne, så én sidder med ansvaret for regnskaberne, imens en anden er personaleansvarlig og så videre. Det var en mulighed for at spare butikkens største lønnummer væk, fortæller formanden.

Annonce

- Ejendomsmægleren fortalte, at kreditforeningerne deler de små lokalområder op og giver dem karakterer. Så længe vi har en levende brugs, ligger Nørreby i kategori fire, men uden brugsen ville vi ryge ned i den femte og sidste klasse.

Bestyrelsesformand Vibeke Pedersen

Et trin fra at dø

For ligesom at skære den lille hyggelige landsbys fremtidsudsigter ud i blodigt bølgepap inviterede bestyrelsen i foråret en lokal ejendomsmægler til at kigge forbi med sin krystalkugle. Synet var mildest talt ikke tiltalende.

- Ejendomsmægleren fortalte, at kreditforeningerne deler de små lokalområder op og giver dem karakterer. Så længe vi har en levende brugs, ligger Nørreby i kategori fire, men uden brugsen ville vi ryge ned i den femte og sidste klasse. Der hvor ejendomspriserne kun går én vej, og hvor nye købere nærmest ikke kan få lov at låne penge til et hus, fortæller Vibeke Pedersen.

Udover de dystre økonomiske udsigter, er Lokalbrugsen også Nørrebys daglige samlingssted, hvor man altid lige kan høre de lokale nyheder og få sig en snak med naboen.

- Det er her pensionisterne kan trille hen med deres rollator og få det, de står og mangler. For nogles vedkommende er det måske den eneste kontakt med et andet menneske, og der er altid tid til en god snak ved kassen. Hvis brugsen ikke er her, er man jo afhængig af at kunne transportere sig otte - ti kilometer, siger Vibeke Pedersen.

Fredagsbar og fællesspisning

Lokalbrugsen har indrettet butikken som en hyggelig gammeldags købmandsbutik, hvor madam blå-kaffekanderne hænger som lamper i loftet. Men man skal være meget mere end bare et pitstop efter en liter letmælk eller den glemte pakke gær for at overleve.

- Vi skal være på hele tiden og forsøge, at underbygge butikkens eksistensberettigelse ved at skabe nogle arrangementer i løbet af året. Det skal helst være noget, man ikke lige ser andre steder. Det gør, vi ved at samarbejde med det lokale foreningsliv, arrangere fællesspisninger, fredagsbar og nøglekonkurrencer, hvor kunderne har kunnet vinde alt fra en lille brugt bil til en robotplæneklipper, fortæller Vibeke Pedersen.

I bestyrelsen venter man nu på et resultat, der skal vise, om anstrengelserne og de mange frivillige timer har båret frugt. Det vil først stå tydeligt i starten af 2019, når regnskabet for det første år uden uddeler ligger klar. Forhåbentlig et resultat, der for første gang i årevis skal skrives med sort.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce