Annonce
Nordfyn

Bæres af frivillige: Brugsen er sidste bastion i Nørreby

Bestyrelsesformand Vibeke Pedersen er sammen med bestyrelsen ansvarlige for en del af de opgaver som uddeleren tidligere passede. Foto: Thomas Gregersen

Uddeler fik andet job, og så valgte bestyrelsen at påtage sig hans arbejdsopgaver som frivillige.

Nørreby: Lokalbrugsen i Nørreby er ikke bare en dagligvarebutik, men måske også den sidste dæmning mod en syndflod af landsbydød og styrtdykkende huspriser, så da uddeler Bo Vasegaard Ingildsen fra første marts fik job som souschef hos Lidl i Svendborg, måtte lokalsamfundet pludselig kigge sig om efter en kreativ løsning.

- Vi stod jo dels med problemet med at finde en ny uddeler, men samtidig også med det andet problem, at forretningen ikke kan holde en positiv bundlinje. Omsætningen er faktisk ret stabil, den er bare for lav til, at vi kan komme i plus, fortæller bestyrelsesformand Vibeke Pedersen.

Lokalt var der stor vilje til at kæmpe for den lille dagligvarebutik, så det endte med, at den syv mand store brugsbestyrelse valgte ulønnet at påtage sig de fleste af uddelerens opgaver.

- Det ville ikke være til at bære, hvis brugsen ikke var her mere. Så vi valgte at dele nogle af uddelerens administrative opgaver mellem bestyrelsesmedlemmerne, så én sidder med ansvaret for regnskaberne, imens en anden er personaleansvarlig og så videre. Det var en mulighed for at spare butikkens største lønnummer væk, fortæller formanden.

Annonce

- Ejendomsmægleren fortalte, at kreditforeningerne deler de små lokalområder op og giver dem karakterer. Så længe vi har en levende brugs, ligger Nørreby i kategori fire, men uden brugsen ville vi ryge ned i den femte og sidste klasse.

Bestyrelsesformand Vibeke Pedersen

Et trin fra at dø

For ligesom at skære den lille hyggelige landsbys fremtidsudsigter ud i blodigt bølgepap inviterede bestyrelsen i foråret en lokal ejendomsmægler til at kigge forbi med sin krystalkugle. Synet var mildest talt ikke tiltalende.

- Ejendomsmægleren fortalte, at kreditforeningerne deler de små lokalområder op og giver dem karakterer. Så længe vi har en levende brugs, ligger Nørreby i kategori fire, men uden brugsen ville vi ryge ned i den femte og sidste klasse. Der hvor ejendomspriserne kun går én vej, og hvor nye købere nærmest ikke kan få lov at låne penge til et hus, fortæller Vibeke Pedersen.

Udover de dystre økonomiske udsigter, er Lokalbrugsen også Nørrebys daglige samlingssted, hvor man altid lige kan høre de lokale nyheder og få sig en snak med naboen.

- Det er her pensionisterne kan trille hen med deres rollator og få det, de står og mangler. For nogles vedkommende er det måske den eneste kontakt med et andet menneske, og der er altid tid til en god snak ved kassen. Hvis brugsen ikke er her, er man jo afhængig af at kunne transportere sig otte - ti kilometer, siger Vibeke Pedersen.

Fredagsbar og fællesspisning

Lokalbrugsen har indrettet butikken som en hyggelig gammeldags købmandsbutik, hvor madam blå-kaffekanderne hænger som lamper i loftet. Men man skal være meget mere end bare et pitstop efter en liter letmælk eller den glemte pakke gær for at overleve.

- Vi skal være på hele tiden og forsøge, at underbygge butikkens eksistensberettigelse ved at skabe nogle arrangementer i løbet af året. Det skal helst være noget, man ikke lige ser andre steder. Det gør, vi ved at samarbejde med det lokale foreningsliv, arrangere fællesspisninger, fredagsbar og nøglekonkurrencer, hvor kunderne har kunnet vinde alt fra en lille brugt bil til en robotplæneklipper, fortæller Vibeke Pedersen.

I bestyrelsen venter man nu på et resultat, der skal vise, om anstrengelserne og de mange frivillige timer har båret frugt. Det vil først stå tydeligt i starten af 2019, når regnskabet for det første år uden uddeler ligger klar. Forhåbentlig et resultat, der for første gang i årevis skal skrives med sort.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Odense

Ørnens Dag på Stige Ø

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce