x
Annonce
Læserbrev

Bæredygtighed. Verdensmål og Vollsmose

Synspunkt: Hvordan sikrer vi, at vores børn og de kommende generationer overtager et samfund, der er i bedre stand end nu? Og hvordan sikrer vi, at Odense er en attraktiv by for familier og virksomheder? Et af svarene er, at vi i Odense skal arbejde målrettet hen imod en grøn og bæredygtig by, hvor miljø, klima og grønne løsninger er i centrum. I morgen onsdag tager byrådet et vigtigt skridt i den retning. Byrådet vedtager nemlig en ny politik ”Verdensmålspolitikken”. Det har vi valgt at kalde den, fordi indholdet tager udgangspunkt i de verdensmål for bæredygtighed, som FN har fastsat. Jeg har personligt været helt inde i maskinrummet under udarbejdelse af Verdensmålspolitikken, og jeg glæder mig meget over, at Odense nu kan sætte en klar retning for udviklingen af et grønnere, sundere og mere bæredygtigt Odense.

Verdensmålspolitikken sætter en retning for en lang række konkrete tiltag: Hvordan kan vi forbruge mindre i kommunen? Hvordan kan vi udvikle partnerskaber med virksomheder om bæredygtig udvikling. Hvordan får vi involveret de næste generationer, og hvordan kan vi udvikle bydele i Odense, hvor byggeriet er endnu grønnere og sundere. Verdensmålspolitikken vil fx få direkte indflydelse på den type bygningsmaterialer, der skal benyttes ved opbygning af det nye Vollsmose.

Men vi vil i Det Konservative Folkeparti godt gå længere. Derfor stiller vi i byrådet onsdag et tillægsforslag, hvor vi foreslår, at vi i forbindelse med omdannelsen af Vollsmose igangsætter initiativer, der understøtter erhvervs- og iværksætteraktiviteter, der har fokus på FN's Verdensmål. Vi tror på, at vi med den kommende nedrivning i Vollsmose og efterfølgende ny-opbygning har en unik mulighed for at gøre Vollsmose til et laboratorium for bæredygtig grøn omstilling. Et internationalt by-laboratorium, der kan tiltrække de mange virksomheder og familier, der fokuserer på bæredygtig udvikling, og som kan medvirke til at ændre befolkningssammensætningen i bydelen. Vollsmose skal i de kommende år ”vendes på hovedet”, hvilket netop åbner for denne helt unikke mulighed. Med denne tilføjelse til verdensmålspolitikken er vi sikre på, at Vollsmose har endnu større mulighed for at blive en attraktiv bydel, hvor der kan skabes job i nye brancher og en helt ny identitet for området. Vi håber, at byrådets øvrige partier er klar til at tage næste bæredygtige skridt, og sikre udviklingen af vores børns Odense.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce