x
Annonce
Erhverv

Bæredygtige fynske firmaer i spil til hæder

Direktør Jacob Stokkebye Gertsen fra Butlers Choice, er nomineret for virksomhedens sociale indsat og bæredygtighed i bl.a Vietnam og Indien. Arkivfoto

Socialt ansvar og bæredygtighed er i top hos to fynske firmaer, som er kandidater til priser nationalt og internationalt

Bæredygtigt fiskeri i udviklingslande og rengøring uden brug af vand og rengøringsmidler.

De er overskrifterne for to fynske firmaer, som i dag er kandidater til at vinde såvel den internationale som en nationale csr-pris ved en konference i Vejle.

Kort fortalt handler det om socialt ansvar og bæredygtighed, når CSR Awards løber af stablen i Vejle onsdag.

Det er de rigtig gode til hos Butlers Choise i Kertminde, hvor Jacob Stokkebye siden 1997 har importeret fisk og skaldyr fra udviklingslande. Kodeordene er social ansvarlighed og bæredygtige løsninger inden for et erhverv, hvor størsteparten af produkterne - skalddyr og fisk - kommer fra opdræt. Derfor står Butlers Choise som en af tre kandidater til CSR Abroad-prisen i Vejle. Butlers Choise har i dag 19 ansatte i Danmark, Vietnam og Indien, hvor man arbejder både med produktionsmetoder, miljø og arbejdsforhold for medarbejdere og deres familier.

Firmaet har som led i sit sociale arbejde en fond - Choise Foundation - som indgår partnerskaber med virksomheder, som ønsker at gøre en forskel i deres leverandørkæde.

Den anden fynske kandidat til en pris - den nationale CSR-pris - er Odense-virksomheden De Forenede Dampvaskerier, som gør det muligt at gøre rent uden brug af vand eller rengøringsmidler med konceptet Viima. Det er ikke et trylleshow, der løber af stablen i Vejle, selv om det lyder lidt i den retning, men Odense-firmaet har formået at fjerne 90 procent af vand og rengøringsmidlerne fra spanden, når der skal gøres rent.

I stedet er spanden fyldt med en let fugtig moppe med ultratynde fibre, som ved hjælp af statisk elektricitet opsamler snavs og skidt.

Annonce

Bedre arbejdsklima

Udover at det reducerer brug af vand og rengøringsmidler, så giver det også et betydeligt bedre arbejdsklima. Eksempelvis på Lolland, hvor kommunen har sparet 1,3 mio. kroner på færre sygedage blandt rengøringspersonalet, fordi der ikke længere skal flyttes og løftes tunge spande eller arbejde med skadelige rengøringsmidler. Desuden har kommunen sparet 400.000 kroner på vand og indkøb af rengøringsprodukter.

CSR Awards er en stor årlig konference, som har til formål at skabe synlighed og debat om virksomheders arbejde med bæredygtighed og social ansvarlighed. Mere end 1000 erhvervsfolk fra hele landet kommer til Vejle for at deltage i dagens arrangement, hvor en lang række højtprofilerede danske og internationale talere går på scenen. Der er desuden en række såkaldte side-events med fokus på udvikling af csr, men der er også plads til underholdning med bl.a. Steffen Brandt og Anya, før Prins Joachim, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og skuespiller og bestyrelsesmedlem i CSR Fonden, Connie Nielsen, overrækker priserne til årets vindere i de ialt syv kategorier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce