Annonce
Erhverv

Bæredygtig transport: Fynsk partnerskab skal stå bag ny biogasteknologi

Det er ved Nature Energys midtfynske anlæg, at ny teknologi skal testes som en del af projektet eFuel. Foto: Nature Energy

Fynske virksomheder og organisationer skal samarbejde om at udvikle en ny teknologi, der kan gøre tunge transportmidlers drift mere bæredygtig.

Annonce

En række fynske virksomheder og organisationer er gået sammen i et nyt partnerskab, der skal være med til at øge den grønne omstilling i transportsektoren. Det skal ske ved, at der udvikles en ny teknologi, som kan gøre det mere fordelagtigt at konvertere gylle og organisk affald til for eksempel biobrændstoffer til fly, lastbiler og skibe.

Bag projektet, der går under navnet eFuel, står blandt andre Nature Energy, Miljøforum Fyn, Biogasclean og Syddansk Universitet.

Teknologien, parterne skal udvikle, skal øge udbyttet af ressourcer fra biomasse med to tredjedele. Det foregår ved hjælp af en særlig rislefilterteknologi, der i modsætning til andre lignende teknologier anvendes under normale temperatur- og trykforhold.

Samtidig skal teknologien bruges til at lagre overskydende vindmøllestrøm.

- Biogasindustrien i Danmark gennemgår i disse år en markant udvikling. Vi er allerede i dag førende i Europa, når det kommer til at erstatte den fossile naturgas med grøn biogas, og det skal vi også være i morgen og i overmorgen, siger administrerende direktør i Nature Energy Ole Hvelplund.

Annonce

Skal styrke grøn førerposition

Baggrunden for projektet er, at analyser fra Energistyrelsen, Energinet og flere universiteter viser, at biomasse kan være med til at begrænse fremtidens energisystem. Samtidig er det præmissen, at der er brug for avancerede biobrændstoffer, fordi el ikke kommer til at være egnet som drivmiddel for de tunge transportmidler på længere sigt.

- Med eFuel ønsker vi at understøtte udviklingen af fremtidens fossilfrie teknologier og styrke Danmarks grønne førerposition. Perspektiverne for eFuel er enorme, både miljømæssigt og forretningsmæssigt. Det er et potentielt guldæg, der på samme tid kan booste biogasproduktionen, lagre vindenergi og anvendes til grøn transport, siger Mogens Michael Møller, der er forretningschef i Miljøforum Fyn, som har taget initiativet til eFuel.

Planen er nu, at der skal opføres et pilotanlæg ved Nature Energys biogasanlæg på Midtfyn, og parterne søger finansiering til at udvikle og afprøve teknologien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Dødsulykke: Tredje person fra forulykket bil er stadig i kritisk tilstand

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce