Annonce
Klima

Bæredygtig brint kan forvandle stål fra gråt til grønt

Det udleder næsten to tons CO2 at producere et ton stål, men virksomheder og myndigheder arbejder på at lave bæredygtigt stål. Arkivfoto: REUTERS/Wolfgang Rattay
Stål bliver brugt i biler, bygninger og industri, og stålproduktion udleder enorme mængder drivhusgasser. Nu begynder arbejdet med at gøre stålet bæredygtigt.

Sværindustri som stålproduktion er en sten i skoen for den grønne omstilling. Temperaturerne, der skal bruges til stålproduktion, er så høje, at der bliver brændt store mængder kul af, der også driver den kemiske proces – som i sig selv også udleder CO2 – der forvandler jernmalm til råjern, inden det bliver forædlet til stål.

En række projekter i flere forskellige lande arbejder i øjeblikket at gøre den voldsomt klimabelastende stålproduktion grøn. Energivirksomheder, stålproducenter og myndigheder sætter forsøg med brint i søen, der på sigt kan skære i stålproduktionens udledninger. Det tyder på, at vi kan knække en af de helt store nødder, når det handler om den bæredygtige omlægning af samfundet, for verdens store sult efter stål skubber på klimakrisen.

Stål er nemlig en vigtig råvare. Det bliver brugt i enorme mængder til fx bilproduktion og byggeri, og sidste år blev der produceret mere end 1,8 milliarder tons stål på verdensplan, og behovet er stigende. For hvert ton stål bliver der udledt næsten to tons CO2, og i alt står stålproduktion for 7-9 procent af alle udledningerne fra afbrændingen af fossile brændstoffer i verden.

Forsøgene er i gang

Det er derfor, at virksomheder og myndigheder i flere lande prøver at finde ud af en måde at skære kullet ud af stålproduktionen. Flere steder begynder der at komme gode resultater med brint, der ikke udleder drivhusgasser, hverken når det brændes eller indgå i den kemiske proces, når malm bliver til råjern.

I Sverige har en stålproducent, en jernmalmsproducent og en energivirksomhed samarbejdet i fire år for at lave CO2-neutralt stål med brint. Siden 2018 har de bygget på et pilotanlæg i Luleå, og de planlægger at kunne sælge grønt stål fra 2026. I det vestlige Tyskland begyndte stålgiganten Thyssenkrupp sidste år at forsøge sig med brint. I november sprøjtede de for første gang brint ind i en højovn fra en enkelt dyse ud af 28, der ellers puster kulstøv ind i ovnen. Forsøget var en succes, og Thyssenkrupp arbejder nu på at bruge brint i alle 28 dyser. Virksomheden regner med at have mindst tre højovne omlagt til brint indenfor blot tre år. Der er også projekter undervejs andre steder i Tyskland samt Norge og Østrig.

Processen med brint virker, men udfordringen er først og fremmest at udbygge fabrikker og infrastruktur, og det kommer til at tage mindst 10-15 år, før stål produceret med brint kan rulles ud på industrielt niveau. Samtidig skal brinten selv være produceret bæredygtigt, hvis metoden skal batte i den grønne omstilling. Det meste brint bliver produceret fra naturgas og andre fossile kilder, men det kan også laves bæredygtigt fra fx biomasse eller elektrolyse af vand med grøn energi, og energivirksomheder samarbejder allerede med stålproducenter om at levere bæredygtig brint til deres forsøg.

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Annonce

Mest læste

Middelfart For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Det er muligt at ramme de kriminelle bander: Nu får Odense gode råd af de bedste

Fyn For abonnenter

Køreelever i tomgang: 17-årige Agnes har ventet en måned på at komme til køreprøve - frygter at glemme det, hun har lært

GOG

GOG-komet tog ikke telefonen da landstræneren ringede

Odense For abonnenter

Mon komiske Ali er hentet ind som konsulent på Odense Letbane

Nyborg

Mysteriet, der ingen ende vil tage: Hvem ejer vippefyret - og er det i virkeligheden en knaldstation?

GOG For abonnenter

Poul er manden bag den særlige GOG-kultur: - Samværet er det vigtigste. Alt andet er bare pladder

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Podcast

Lyt: Kirsten og Erling har været enige om (næsten) alt i 60 år

Kerteminde

Har du undret dig? Derfor har Kerteminde Kommune ingen hjemløse

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Assens For abonnenter

42-årig på anklagebænken for grov vold mod kæreste: Puttede stoffer i drink, snittede hende med køkkenkniv og klippede hendes lange hår af

Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Navne For abonnenter

Odenses Elvis brænder for badminton: - Min frivillighed er tilbagebetaling for det, sporten har givet mig

Annonce