Annonce
Sydfyn

Både surt og sødt: Bredt budgetforlig på Langeland

Budgetforliget skrives under. Det er Bo Nissen (K), Lisa Pihl Jensen (S), Kim Welcher (DF) og Bjarne Nielsen (V), som sætter deres signatur, mens borgmester Tonni Hansen (SF) og Winni Kielstrup Hansen (SF) afventer. Foto: René Larsen

LANGELAND: Der blev omkring midnat natten til onsdag indgået et bredt forlig om Langeland Kommunes budget for 2020. Alle partier er med, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

I forliget lægger man vægt på bæredygtighed og ikke kun forstået som omtanke for miljøet, men også økonomisk og social bæredygtighed.

Kommunen skal have bedre økonomistyring, man skal se på sin struktur igen, øge digitaliseringen, arbejde målrettet på at få flere i arbejde eller uddannelse, nedbringe sygefraværet blandt kommunens ansatte, fortsætte med at gøre kommunens bygninger bedre rustet til energibesparelser med mere.

De fem partier i kommunalbestyrelsen fremhæver også, at det fortsat er nødvendigt med enten en udligningsreform, som stiller Langeland økonomisk bedre, eller at det særtilskud, som kommunen tildeles, sættes op fra de 40 millioner, man får i 2020, og hvor man havde søgt 58 millioner kroner. Desuden lægges vægt på, at Langeland Kommune kan få en flerårig partnerskabsaftale med Social- og Indenrigsministeriet.

Annonce

Både surt og sødt

Omkring strukturen er afdelingen Læring og Trivsel fremhævet. Her skal man have udgifterne til ledelse ned, og man vil have en mere sammenhængende skolestruktur. Derfor skal man også have specialskolen tænkt ind i denne struktur.

Der er en masse konkrete ting, man er blevet enige om. Blandt andet får børnekulturfestivalen lov at fortsætte via en bevilling på 70.000 kroner, Langeland Brass Band får 30.000 kroner, Langeland Hjertestarterforening 100.000 kroner, og man vil via en bevilling på 30.000 kroner etablere 10 yderligere pladser til autocampere.

Til gengæld skal man finde en samlet besparelse på driften på 1,5 million kroner for årene 2020-2023. Alle afdelinger og institutioner skal bidrage, fremgår det af aftaleteksten.

Turismen får et løft - demensby afventer

Turismen får et løft i 2021 med en ekstra medarbejder (et årsværk), lige som der stadig er afsat 120.000 kroner årligt til det store kystprojekt, SHORES Langeland.

Der er stadig en pulje til renovering af haller og klubhus, 250.000 kroner i 2020 og 0,5 million kroner de følgende to år.

Til gengæld bliver projektet med en demenslandsby i Tullebølle udsat, indtil kommunen har fundet ud af, hvordan den fremtidige struktur skal være. Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget får til opgave at se, om projektet med demenslandsbyen kan skubbes til 2021. Det vil være anden gang, man skubber byen et år.

Rådhushaven i Rudkøbing bliver et grønt åndehul for borgerne, og man afventer stadig en rapport om, hvordan kommunen kan få mere miljøvenlige biler i sin vognpark.

Ved udgangen af 2020 ansætter kommunen en erhvervskonsulent eller -chef for at styrke samarbejdet med og servicen over for erhvervslivet.

Minimumsnormeringen i daginstitutioner var et stort slagnummer i valgkampen til folketingsvalget. Men hvordan det vil spille ind, ved man ikke. Kommunen regner med at få nogle statspenge, men før finansloven er i hus, kan man selvsagt ikke sige, hvor stort beløb, der vil falde af hertil.

Det bliver nødvendigt at bruge af kassen, 16,3 millioner kroner næste år. Men partierne vil arbejde imod en anden løsning i årene fremover.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce