Annonce
Underholdning

Avisens anmelder: Så god er årets store julesatsning på Odense Teater

Anders Gjellerup Koch spiller julemand med alt, hvad dertil hører af buldrende bas og store armbevægelser i Odense Teaters juleforestilling, "Snefald". Foto: Nils Svalebøg
Odense Teaters juleforestilling "Snefald" er et velspillet købeprodukt - endda med så tilpas meget alvor, at man har noget at tale med familiens børn om, når forestillingen er slut.
Annonce

Årets juleforestilling på Odense Teater, "Snefald", er en scenisk udgave af den norske tv-julekalender "Snøfall", som DR sendte for nogle år siden. Forestillingen er derfor på papiret noget så uspændende som et licensprodukt, som Odense Teater har købt ude i byen for at fylde Store Scene med en juleegnet familieforestilling.

"Snefald" overbeviser imidlertid fra start til slut. Bevares; forestillingens handling er papirtynd og ganske forudsigelig, selv for den, der ikke har set julekalenderudgaven på tv, men den har en charmerende energi, et højt tempo, et godt og humørfyldt manuskript og er samlet set svært underholdende.

Forestillingen om den niårige forældreløse Selma, hvis allerstørste juleønske er at få en familie, er til tider tæt på at kæntre i dickensk sentimentalitet, men forestillingen holder sig akkurat på den rigtige side af tårepersermuren. For Odense-udgaven af julekalenderen "Snefald" er mere end sentimentalitet og tempofyldt underholdning; den er også en teaterkomprimeret fortælling om venskab, kærlighed og dybe længsler – følelser og tilstande, som de fleste af os kender og kan forholde os til.

Og så er den, meget passende her op mod en kristen højtid, en fortælling om tilgivelse. "Tilgivelse er den største gave, som man kan give til nogen", som julemanden Julius siger med sin dybe julemandsrøst, da han tilgiver forestillingens skurk, den nedrige julemandssekretær Winter, der har lusket og fusket sig til at blive julemand på bekostning af Julius.

Winter-karakteren tilfører forestillingen den nødvendige dybde og alvor, så børn og voksne har andet og mere end juleløjer og julefis at tale om, når de kommer hjem fra teatret. Og jo, naturligvis er Winter en kliché, et greb i en hvilken som helst manuskriptforfatters skuffe; Winter er i familie med Voldemort, Darth Vader, Scar og alle denne verdens andre film- og teaterskurke. Men den slags virker, også i denne forestilling.

Lea Baastrup Rønne er storcharmerende i rollen som Selma, Malene Melsen udfolder endnu engang sit komiske talent i rollen som den ensomme, akavede enspænder Ruth, og Anders Gjellerup Koch er akkurat så farverig og storslået, som en julemand skal være i en juleforestilling.

Læg til, at scenografien er enkel, men velfungerende, frapperende og storslået. Og læg også til, at der er dans og sang og benspjæt, så det er en fornøjelse, og at der er søde børn og ditto hunde på scenen. Den licenskøbte forestilling er derfor pakket ind på bedste vis; som en ægte julegave. Og derfor kan det atter blive en femstjernet jul.

Om forestillingen: Odense Teater, Store Scene, lørdag: ”Snefald”. Varighed: To timer og 10 minutter. Spiller til 23. december.

Medvirkende: Lea Baastrup Rønne, Malene Melsen, Anders Gjellerup Koch, Niels Skovgaard Andersen, Anton Sager, Magnus Andersen Hald, Anna Bruus Christensen, Mads Nørby, Louise Davidsen, Mikkel Bay Mortensen, Hanne Hedelund, Githa Lehrmann m.fl. Iscenesættelse og koreografi: Frede Gulbrandsen og Peter Friis, scenografi og kostumer: Krogh & Bjørnvad, lysdesign: Simon Holmgreen, lyddesign: Kim Malmose.

Mads Nørby har rollen som den belæste historienisse IQ, der keder sine elever gudsjammerligt. Foto: Nils Svalebøg
Louise Davisens frisørnisse (th) forsøger på god, moderlig vis at dominere sin belæste datter Frida, spillet af Anna Bruus Christensen. Foto: Nils Svalebøg
En stribe børn, derunder elever fra Det Kongelige Teaters balletskole i Odense, danser og spiller med i forestillingen, så det er en lyst. Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Millionhuse i Kerteminde: Sælger luksus-huse på Nordre Havnekaj - uden at eje grundene

Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Annonce