Annonce
Underholdning

Avisens anmelder: Så god er årets store julesatsning på Odense Teater

Anders Gjellerup Koch spiller julemand med alt, hvad dertil hører af buldrende bas og store armbevægelser i Odense Teaters juleforestilling, "Snefald". Foto: Nils Svalebøg
Odense Teaters juleforestilling "Snefald" er et velspillet købeprodukt - endda med så tilpas meget alvor, at man har noget at tale med familiens børn om, når forestillingen er slut.

Årets juleforestilling på Odense Teater, "Snefald", er en scenisk udgave af den norske tv-julekalender "Snøfall", som DR sendte for nogle år siden. Forestillingen er derfor på papiret noget så uspændende som et licensprodukt, som Odense Teater har købt ude i byen for at fylde Store Scene med en juleegnet familieforestilling.

"Snefald" overbeviser imidlertid fra start til slut. Bevares; forestillingens handling er papirtynd og ganske forudsigelig, selv for den, der ikke har set julekalenderudgaven på tv, men den har en charmerende energi, et højt tempo, et godt og humørfyldt manuskript og er samlet set svært underholdende.

Forestillingen om den niårige forældreløse Selma, hvis allerstørste juleønske er at få en familie, er til tider tæt på at kæntre i dickensk sentimentalitet, men forestillingen holder sig akkurat på den rigtige side af tårepersermuren. For Odense-udgaven af julekalenderen "Snefald" er mere end sentimentalitet og tempofyldt underholdning; den er også en teaterkomprimeret fortælling om venskab, kærlighed og dybe længsler – følelser og tilstande, som de fleste af os kender og kan forholde os til.

Og så er den, meget passende her op mod en kristen højtid, en fortælling om tilgivelse. "Tilgivelse er den største gave, som man kan give til nogen", som julemanden Julius siger med sin dybe julemandsrøst, da han tilgiver forestillingens skurk, den nedrige julemandssekretær Winter, der har lusket og fusket sig til at blive julemand på bekostning af Julius.

Winter-karakteren tilfører forestillingen den nødvendige dybde og alvor, så børn og voksne har andet og mere end juleløjer og julefis at tale om, når de kommer hjem fra teatret. Og jo, naturligvis er Winter en kliché, et greb i en hvilken som helst manuskriptforfatters skuffe; Winter er i familie med Voldemort, Darth Vader, Scar og alle denne verdens andre film- og teaterskurke. Men den slags virker, også i denne forestilling.

Lea Baastrup Rønne er storcharmerende i rollen som Selma, Malene Melsen udfolder endnu engang sit komiske talent i rollen som den ensomme, akavede enspænder Ruth, og Anders Gjellerup Koch er akkurat så farverig og storslået, som en julemand skal være i en juleforestilling.

Læg til, at scenografien er enkel, men velfungerende, frapperende og storslået. Og læg også til, at der er dans og sang og benspjæt, så det er en fornøjelse, og at der er søde børn og ditto hunde på scenen. Den licenskøbte forestilling er derfor pakket ind på bedste vis; som en ægte julegave. Og derfor kan det atter blive en femstjernet jul.

Om forestillingen: Odense Teater, Store Scene, lørdag: ”Snefald”. Varighed: To timer og 10 minutter. Spiller til 23. december.

Medvirkende: Lea Baastrup Rønne, Malene Melsen, Anders Gjellerup Koch, Niels Skovgaard Andersen, Anton Sager, Magnus Andersen Hald, Anna Bruus Christensen, Mads Nørby, Louise Davidsen, Mikkel Bay Mortensen, Hanne Hedelund, Githa Lehrmann m.fl. Iscenesættelse og koreografi: Frede Gulbrandsen og Peter Friis, scenografi og kostumer: Krogh & Bjørnvad, lysdesign: Simon Holmgreen, lyddesign: Kim Malmose.

Annonce
Mads Nørby har rollen som den belæste historienisse IQ, der keder sine elever gudsjammerligt. Foto: Nils Svalebøg
Louise Davisens frisørnisse (th) forsøger på god, moderlig vis at dominere sin belæste datter Frida, spillet af Anna Bruus Christensen. Foto: Nils Svalebøg
En stribe børn, derunder elever fra Det Kongelige Teaters balletskole i Odense, danser og spiller med i forestillingen, så det er en lyst. Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Annonce