Annonce
Debat

Avisen om motorvejen: De fynske folketingspolitikere må op i gear

De fynske folketingspolitikere må op i gear i sagen om det tredje spor på Fynske Motorvej. Det er den korte konklusion på gårsdagens interessante og tankevækkende indblik i, hvordan det rent praktisk foregår, når landets trafikpolitikere beslutter sig for, hvordan de vil prioritere investeringerne i det danske vejnet.

Den tidligere socialdemokratiske trafikordfører Poul Andersens historiske tilbageblik understregede det, de fleste af os vidste i forvejen: At politikernes valgkredse og øvrige geografiske tilknytning til tider kan have stor betydning for, hvordan Folketingets trafikpolitiske beslutninger falder ud. Det kendteste eksempel er formentlig den såkaldte jyske trafikmafia, der fra 1980'erne og fremefter fik gennemtrumfet en række jyske motorvejsprojekter, blandt andet som betingelse for at støtte byggeriet af Storebæltsbroen.

At tingene foregår på denne måde, kan man være tilfreds eller utilfreds med. Det er imidlertid en realitet, at trafikpolitikernes valgkredse og geografiske tilknytning spiller ind. Og derfor er det afgørende, at man som lokalvalgt politiker evner at bringe sig i en position, hvor man kan få reel indflydelse på trafikinvesteringerne.

Det er tydeligvis endnu ikke lykkedes for de nuværende fynske folketingspolitikere. Og derfor er der grund til, at de skifter gear.

Man kan selvfølgelig prøve at affeje Poul Andersens kritik af de fynske folketingspolitikere - f.eks. ved at hævde, at der alene er tale om et surt opstød fra et detroniseret folketingsmedlem, hvis politiske karriere blev punkteret af vælgerne i 2011.

Det er imidlertid en lidt for nem betragtning. For Poul Andersen har en pointe. Selvom de fynskvalgte politikere med jævne mellemrum bringer emnet op i forskellige fora, er det faktuelt ikke lykkedes for dem at få overbevist et flertal i Folketinget om, at Fynske Motorvej skal opprioriteres. Tværtimod er Fynske Motorvej igen og igen blevet overhalet af andre motorvejsinvesteringer andre steder i landet - investeringer, der har været drevet frem af andre politikere, valgt i andre valgkredse.

Derfor er der grund til, at de fynske politikere - hvis de for alvor mener, at motorvejen er vigtig - får manøvreret sig ind i positioner, hvorfra de kan sætte et tydeligere aftryk på de kommende motorvejsinvesteringer.

At der er brug for en udvidelse, kunne man se af fredagens avis: Antallet af kvæstede på Fynske Motorvej er i voldsom vækst på den del af motorvejen, der kun har to spor. Og dertil kommer mange andre effekter af den tætte trafik - f.eks. det faktum, at Danmark og danske virksomheder mister vækst og omsætning på grund af kødannelserne.

Derfor er det nødvendigt, at motorvejen bliver bedre og bredere. Og derfor er det nødvendigt, at de fynskvalgte politikere bliver endnu bedre, endnu klarere og endnu skarpere i den interne politiske kamp om motorvejsinvesteringerne. Ellers vil mængden af køer, uheld og ulykker blot vokse.

Antallet af kvæstede på Fynske Motorvej er i voldsom vækst på den del af motorvejen, der kun har to spor.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce