Annonce
Debat

Avisen om motorvejen: De fynske folketingspolitikere må op i gear

De fynske folketingspolitikere må op i gear i sagen om det tredje spor på Fynske Motorvej. Det er den korte konklusion på gårsdagens interessante og tankevækkende indblik i, hvordan det rent praktisk foregår, når landets trafikpolitikere beslutter sig for, hvordan de vil prioritere investeringerne i det danske vejnet.

Den tidligere socialdemokratiske trafikordfører Poul Andersens historiske tilbageblik understregede det, de fleste af os vidste i forvejen: At politikernes valgkredse og øvrige geografiske tilknytning til tider kan have stor betydning for, hvordan Folketingets trafikpolitiske beslutninger falder ud. Det kendteste eksempel er formentlig den såkaldte jyske trafikmafia, der fra 1980'erne og fremefter fik gennemtrumfet en række jyske motorvejsprojekter, blandt andet som betingelse for at støtte byggeriet af Storebæltsbroen.

At tingene foregår på denne måde, kan man være tilfreds eller utilfreds med. Det er imidlertid en realitet, at trafikpolitikernes valgkredse og geografiske tilknytning spiller ind. Og derfor er det afgørende, at man som lokalvalgt politiker evner at bringe sig i en position, hvor man kan få reel indflydelse på trafikinvesteringerne.

Det er tydeligvis endnu ikke lykkedes for de nuværende fynske folketingspolitikere. Og derfor er der grund til, at de skifter gear.

Man kan selvfølgelig prøve at affeje Poul Andersens kritik af de fynske folketingspolitikere - f.eks. ved at hævde, at der alene er tale om et surt opstød fra et detroniseret folketingsmedlem, hvis politiske karriere blev punkteret af vælgerne i 2011.

Det er imidlertid en lidt for nem betragtning. For Poul Andersen har en pointe. Selvom de fynskvalgte politikere med jævne mellemrum bringer emnet op i forskellige fora, er det faktuelt ikke lykkedes for dem at få overbevist et flertal i Folketinget om, at Fynske Motorvej skal opprioriteres. Tværtimod er Fynske Motorvej igen og igen blevet overhalet af andre motorvejsinvesteringer andre steder i landet - investeringer, der har været drevet frem af andre politikere, valgt i andre valgkredse.

Derfor er der grund til, at de fynske politikere - hvis de for alvor mener, at motorvejen er vigtig - får manøvreret sig ind i positioner, hvorfra de kan sætte et tydeligere aftryk på de kommende motorvejsinvesteringer.

At der er brug for en udvidelse, kunne man se af fredagens avis: Antallet af kvæstede på Fynske Motorvej er i voldsom vækst på den del af motorvejen, der kun har to spor. Og dertil kommer mange andre effekter af den tætte trafik - f.eks. det faktum, at Danmark og danske virksomheder mister vækst og omsætning på grund af kødannelserne.

Derfor er det nødvendigt, at motorvejen bliver bedre og bredere. Og derfor er det nødvendigt, at de fynskvalgte politikere bliver endnu bedre, endnu klarere og endnu skarpere i den interne politiske kamp om motorvejsinvesteringerne. Ellers vil mængden af køer, uheld og ulykker blot vokse.

Annonce

Antallet af kvæstede på Fynske Motorvej er i voldsom vækst på den del af motorvejen, der kun har to spor.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære Mette, giv vores børn en sikkerhedspakke

Læserbrev: Da Omar El-Hussein angreb Krudttønden i ’15, boede jeg stadig på Østerbro. Jeg ser stadig angrebet som en tragisk episode i nyeste dansk historie, fordi El-Hussein dræbte fuldstædigt uskyldige mennesker og efterlod deres familier i dyb sorg, men også som et tragisk angreb på den forsamlingsfrihed og demokratiske forståelse, vi har i vores lille land. Få steder i verden kan man være så uenige med hinanden, diskutere så ophidsede og efterfølgende grine så varmt med hinanden. Ligesom du for nylig ikke kunne holde grinet tilbage på Folketingets talerstol, Mette. Sådan er det danske demokrati. I den sammenhæng kan jeg godt forstå, du vil passe på og beskytte den demokratiske kultur, du nu står i spidsen for. Jeg forstår godt, du vil sikre os bedre med en sikkerhedspakke. Men du skal starte med børnene. Du skal sikre vores børn. Vil du vores demokratiske forståelse, må du starte hos de helt små – hos børnene der først skal kravle og derefter gå. I institutionen møder vores børn jævnaldrende unger og varmhjertede, professionelle voksne. Vores vuggestuer og børnehaver har i årtier været netop den have, hvor børnene kunne gro. Det kan vi være stolte af. Men oplyste og selvtænkende individer gror ikke af sig selv: Derfor er den bedste sikkerhedspakke, du kan gennemføre, den, der giver medarbejderne i daginstitutionerne større autonomi og flere kollegaer. Lige nu løber personalet for stærkt. De er for få, og de presses. Det kan jeg se som forælder. Derfor er mine forslag til din sikkerhedspakke følgende: Giv institutionerne friere tøjler og flere varme hænder. Terrorens fjende er samtalen og den individuelle udvikling og succes. Vil du stoppe flere anslag som de bombninger, der lige nu hærger smukke København, må din sikkerhedspakke starte langt tidligere og være langt mere præventivt. Vores børn skal dannes i den demokratiske tradition, og det gøres nu engang bedst, når der er tid og tillid i hverdagen.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce