Annonce
Debat

Avisen mener: Tak for tre spor og takstnedsættelse, men ...

Argumenter virker - også på Christiansborg. Det er den opmuntrende konklusion på de beslutninger, som regeringen og Dansk Folkeparti har truffet de seneste dage. Beslutninger, der indebærer, at Fynske Motorvej udvides så hurtigt som muligt, og at taksterne på Storebælt nedsættes med 25 procent.

Argumenterne for udvidelsen af Fynske Motorvej - en udvidelse, der blev besluttet for over syv år siden - har været talrige. Trafikken er tæt, kødannelser hverdag, antallet af ulykker voksende, virksomheder taber millioner af kroner, spildtiden er enorm. Alle disse og mange flere argumenter har været fremhævet i Stiftstidendes kampagne Tre Spor Nu i de seneste måneder.

Argumenterne for at nedsætte eller helt fjerne taksterne på Storebælt har også været talrige. F.eks. har en analyse fra Fynsk Erhverv dokumenteret, at samfundsøkonomien kan blive forbedret med over 30 milliarder kroner, hvis taksterne på Storebælt fjernes. Det er besynderligt, at skiftende regeringer og folketing gang på gang har sagt nej til at forbedre vores fælles økonomi med denne enorme sum penge.

Nu har et flertal i Folketinget imidlertid lyttet til en række af argumenterne og taget et initiativ, der bliver til gavn og glæde for Fyn og resten af Danmark. Tak for det.

Partierne bag forliget skal også have tak for, at man i al hast ændrede det oprindelige forlig i løbet af fredagen, så den kommende takstnedsættelse ikke kun kommer personbiler, men også erhvervskøretøjer til gode.

Der er nemlig brug for at forbedre vilkårene for erhvervskøretøjer på Storebælt. Dansk Industri og Fynsk Erhverv har sammen med talrige virksomheder og brancheorganisationer for bl.a. logistikvirksomheder i årevis dokumenteret, at brotaksterne er en hæmsko for den frie konkurrence, for beskæftigelsen og for den danske vækst. Derfor bør ingen dansk minister og ingen dansk politiker, da slet ikke fra borgerlig side, forhindre, at taksterne sættes ned for erhvervslivet. Derfor er det godt, at man fik erhvervskøretøjerne med i forligsteksten. Alt andet ville være en fejl.

Det er som udgangspunkt en god aftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti. En aftale, som gør det nemmere og sikrere at køre på Fynske Motorvej. En aftale, der gør det billigere at færdes over Storebælt.

Der er dog malurt i glædens bæger, for forliget betyder, at man endnu engang forlænger tilbagebetalingstiden på Storebælt - denne gang for at betale for takstnedsættelsen og den fynske motorvejsudvidelse. Konsekvensen er, at man atter engang udskyder det tidspunkt, hvor Danmark får fuld effekt af investeringen i Storebæltsbroen.

Der er grund til at være glad for de forbedringer af den fynske infrastruktur, som nu er på vej. Og der er samtidig grund til at være bekymret over, at politikerne fortsat opfatter Storebæltsbroen som en malkeko. Det bør den nemlig ikke være.

Det er godt, at man fik erhvervskøretøjerne med i forligsteksten. Alt andet ville være en fejl.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce