Annonce
forside

Avisen mener: Kultur er også et land i balance

Vigtige danske kulturinstitutioner ser ud til at være havnet i en alvorlig klemme. Flere and 30 museer og kulturelle institutioner oplever nemlig nu, at Arbejdsmarkedets Feriefond vil have tilbagebetalt lån, som fonden gennem mange år har givet institutioner, der hævder at have været i den tro, at lånene kunne forlænges, når de forfaldt. Altså at lånene mere eller mindre var at betragte som donationer.

Ja, fonden står endda på donorlisten i det formidable nybyggede søfartsmuseum i Helsingør, hvilket långivere normalt ikke gør.

Men feriefonden har ændret praksis, og Berlingske kunne i lørdags berette om fortvivlede museumsledere, der frygter, at de må dreje nøglen om, hvis fonden gør alvor af sit krav.

Det kan hverken museerne eller befolkningen leve med. Mange af kulturinstitutionerne - de tæller blandt andre Nordsømuseet, Svendborg Museum, Arbejdermuseet, Fregatten Jylland - løfter en vigtig samfundsopgave, og der er da også god grund til, at feriefonden har brugt penge på dem.

Fondens midler stammer fra de feriepenge, som lønmodtagere gennem tiderne ikke har hævet, og formålet er at yde støtte til ferieformål for lønmodtagere. Fortrinsvis med sigte på vanskeligt stillede familier og børn, men også med fokus på kulturelle tilbud. Gennem tiden er fonden af forskellige politiske flertal blevet lænset for midler. Og det er på den baggrund, at fonden nu strammer sin praksis.

Fondens direktør har ikke villet udtale sig om den nye praksis, men den tidligere direktør siger til Berlingske, at det i mange år "var intentionen, at de lån ikke skulle betales tilbage".

Det efterlader museerne i en alvorlig kattepine og i en helt uholdbar situation. Pengene i fonden er jo alle lønmodtageres, og i pagt med vedtægterne - og altså den tidligere praksis - har fonden velvilligt bidraget til, at en række vigtige institutioner har kunnet løfte den særdeles væsentlige samfundsopgave at bevare og udstille fortiden i rammer, som kan opleves af os alle sammen.

Langt de fleste af de berørte institutioner ligger ude i landet langt fra hovedstaden, og mens staten velvilligt investerer i kultur i hovedstaden, står det altså strammere til med midlerne til museer og oplevelsescentre ude i landet. Ikke mindst derfor er det helt afgørende, at der findes en løsning i denne sag.

Nok skal fonden, i fald der er tale om lån, kunne kræve pengene retur over tid, men der må og skal være rimelighed til. I hvert fald er det ikke rimeligt, at de udvalgte 30 institutioner skal undgælde for, at politikerne suger penge ud af feriefonden til andre formål. Det handler ikke bare om kultur og kvalitet i kulturtilbuddene. Det handler i lige så høj grad om at sikre, at kulturen er til stede i hele landet - det land, som politikerne ellers gerne taler om skal være mere i balance.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Annonce