Annonce
Leder

Avisen mener: En testopgave, kommunerne skal løse

Lederskribent Per Storm Madsen. Foto: Robert Wengler

Efter regeringens forberedelsesmøde med landets 98 borgmestre og fem regionsformænd mandag formiddag må man gå ud fra, at de større elever i grundskolen får lov at vende tilbage til klasseværelset fra på mandag.

Det er en tiltrængt nyhed, ikke blot for eleverne, der har været afskåret fra samvær med klassekammeraterne i mange uger. Nyheden har også psykologisk værdi som et konkret signal til hele samfundet om, at normale tider nærmer sig - om end det går så langsomt, at der er brug for tålmodighed en tid endnu.

Forudsætningen for en tilbagevenden er, at kommunerne i løbet af denne uge får etableret en testkapacitet, som muliggør hyppige test af eleverne. Selv om det er en enorm opgave, må man gå ud fra, at kommunerne sætter alt ind på at løse den. Helt uforberedt kan de ikke være. Det har ligget i luften et stykke tid, at to ugentlige test er redskabet til genåbning.

Onsdag præsenterer regeringen sin genåbningsplan. Her vil det vise sig om bl.a. videregående uddannelser er med i første fase af genåbningen, og også om skoler i kommuner med høj smitte fortsat skal holdes lukkede.

Det sidste er sandsynligt. Diverse ministre har så ofte brugt udtrykket "regional genåbning", at det er givet, at denne strategi vil indgå i genåbningsplanen. Det kan der ikke indvendes noget imod, al den stund at dele af den nuværende nedlukning virker stadig mere ulogiske. Lægfolk fatter ikke, at specialbutikker i Krogsbølle og Lohals er tvangslukkede, fordi coronaen breder sig i Ishøj.

Desuden er det nødvendigt at inddrage andre sundhedsaspekter. Hvad bliver for eksempel de langsigtede følger af, at de hjemsendte skoleelever i gennemsnit har taget fem-seks kilo på? Vender de tilbage til idrætsklubben eller bliver de permanent mageligere?

Vil man undgå, at frustrationerne vokser blandt det store flertal i befolkningen, der ikke kan drømme om at demonstrere i gaderne som corona-benægtere, må regeringen tage bestik af den folkelige snusfornuft.

Luk op, hvor det giver mening. Luk hurtigt og effektivt ned, hvis smitten breder sig i et område. Total nedlukning må være fortid.


Vil man undgå, at frustrationerne vokser, må regeringen tage bestik af den folkelige snusfornuft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
OB

OB kan nå femtepladsen med sejr i Vejle

Annonce