Annonce
Danmark

Avisen Danmark i USA: Arizona er sigende for hele USA, mener ekspert

”Republicans for Biden”-skilte har ikke været hverdagskost i Gilbert, hvor det snarere er Donald Trump-flag, der har pryddet villavejene. Men ifølge meningsmålingerne er demokraterne ved at overtage flere af vælgerne i forstæderne. Foto: Emil Jørgensen
At Arizona hælder mod Joe Biden, siger noget om udviklingen i hele landet, mener Samara Klar. Hun er lektor på Arizona School of Government and Public Policy, forsker i vælgertendenser og har skrevet en bog om, hvorfor folk stemmer, som de gør.
Annonce

Hvor plejer Arizona at stå rent politisk?

- Mange har en tendens til at se Arizona som ærkerepublikansk, fordi demokraterne kun har vundet staten ved ét præsidentvalg siden 1952. Men i virkeligheden er begge lejre ret moderate i Arizona. Størstedelen af republikanerne i Arizona mener, at udokumenterede immigrantbørn skal have ret til statsborgerskab. En fjerdedel af demokraterne støtter grænsemuren til Mexico. I begge mærkesager er de altså ude af trit med centraladministrationerne. Og nu er det republikanske parti trukket så langt mod højre, at republikanske vælgere i Arizona hopper fra.

Hvordan ser du det?

- Arizona har flere registrerede republikanere, end de har demokrater. Men Biden står til at vinde. 10 procent af de republikanske vælgere siger, at de vil stemme på Biden i år. Og så handler det også om de såkaldte ’uafhængige vælgere’ – dem, som hverken identificerer sig som republikanere eller demokrater. De er i overtal i Arizona og resten af USA. Det interessante er, at de typisk stemmer på det samme parti år efter år. Så hvorfor registrerer de sig ikke hos det parti? Fordi de er dødtrætte af al den hadske retorik, spin og løgne, der kommer ud af Washington. De gider ikke tale politik. De stemmer bare. Og et flertal af dem stemmer på demokraterne nu, fordi entusiasmen for Trump er på et meget lavt niveau – selv blandt hvide forstadskvinder.

Hvordan kan det være?

- Jeg tror i høj grad, det handler om økonomi. Recessionen efter covid-19 har ramt amerikanske kvinder hårdest. Mange skoler er stadig lukkede, og det er typisk kvinderne, der bliver derhjemme for at passe børn. Mange er utilfredse med, hvordan præsidenten har tacklet corona.

Samara Klar. Foto: Emil Jørgensen

Hvor sammenlignelige er de nationale tendenser med det, der sker i Arizona?

- Alle holder øje med Arizona, for hvad der sker her, synes at være sigende for resten af landet. I republikanske stater som Georgia og Texas haler demokraterne også mere ind, end de plejer. Vi ser Trumps lille base af kernevælgere i medierne hele tiden, men reelt har covid-19 og den økonomiske situation skabt et forfærdeligt udgangspunkt for Trump.

Betyder det, at Biden vinder præsidentvalget?

- Hvis der var valg i morgen, så ville Joe Biden blive præsident. Han fører de nationale meningsmålingerne med tocifrede procentpoint. Men. Hvis der er noget, vi har lært, så er det, at alt kan ske. Og meget kan ændre sig på to-tre uger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Bryggeren er bitter på Trump: Eddie holder sig væk fra et anspændt USA det næste stykke tid

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Navne For abonnenter

Dødsfald: Søren var altid klar til en indvielse af en flagstang eller en postkasse

Annonce