Annonce
Odense

Avis: Vollsmose-kvinde måtte underskrive shariadokument for at få skilsmisse

Noget tyder på, at et shariaråd fungerer som et alternativ til dansk lov i Odense-bydelen Vollsmose. Arkivfoto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Berlingske er kommet i besiddelse af et brev, der ifølge avisen skitserer vilkår fastsat af imam Abu Bashar fra Vollsmose, som en kvinde har skullet underkaste sig for at opnå en skilsmisse. Blandt andet har hun skullet betale 75.000 kroner, og ægteskab med en anden mand vil medføre, at hun mister retten til børnene.

Odense: De seneste dage er der dukket oplysninger frem, som peger i retning af, at der i Odense-bydelen Vollsmose findes et muslimsk religiøst råd, som uden om almindelig dansk lov håndterer for eksempel familiekonflikter og skilsmissesager.

I Berlingske, som har bragt en stribe artikler om emnet, har ph.d. Jesper Petersen, der var medforfatter på en stor VIVE-undersøgelse fra januar om netop muslimske kvinders besvær med at blive skilt, blandt andet fastslået, at der efter hans opfattelse findes et religiøst råd i Vollsmose:

- Det er et religiøst råd, hvor man trækker på autoriteter, der er fokuseret på islamiske skilsmisser, men som også foretager mægling i andre sager. Rådet kan også invitere religiøse autoriteter fra andre steder i landet, hvor man afholder nogle højrådsagtige møder, har han bl.a. forklaret til avisen.

Annonce

Berlingske er nu kommet i besiddelse af et dokument, som ifølge avisen er udfærdiget af imam Abu Bashar Odense, som underbygger påstanden.

Dokumentet beskriver i detaljer de vilkår, som en kvinde fra Vollsmose måtte underkaste sig i forbindelse med en skilsmisse. Sagen er cirka et par år gammel.

Kan miste retten til børnene

Teksten har Berlingske fået oversat fra arabisk til dansk, og det fremgår, at det er en fond ved navn Familie Fonden, som har stemplet skilsmissekontrakten.  Men bestyrelsesformand Hassan Adel Burghle henviser overfor avisen til imam Abu Bashar og peger på, at det er ham, der står for skilsmisserne.

Odense-imanen Abu Bashar skulle ifølge Berlingskes oplysninger være manden bag den skilsmissekontrakt, der nu ser dagens lys. Arkivfoto: John Fredy

Fyens Stiftstidende har uden held forsøgt at få kontakt til Abu Bashar, og det samme har Berlingske gennem flere dage.

Den fraskilte kvinde har selv skrevet under på dokumentet, som er behandlet efter sharialov, som det fremgår.

Kvinden skal leve op til en lang række meget detaljerede krav for at opnå skilsmissen. Blandt andet skal hun betale 75.000 kroner til eksmanden, ”hvilket modsvarer medgiften ved ægteskabets indgåelse”.


Det er et religiøst råd, hvor man trækker på autoriteter, der er fokuseret på islamiske skilsmisser, men som også foretager mægling i andre sager. Rådet kan også invitere religiøse autoriteter fra andre steder i landet, hvor man afholder nogle højrådsagtige møder.

ph.d. Jesper Petersen til Berlingske 19. september 2020.


Men der er også flere punkter, der handler om, at bestemte handlinger kan medføre, at hun mister retten til de to børn.

Det gælder blandt andet, hvis hun bliver gift med en anden mand, samt hvis hun flytter længere end 130 km væk fra Vollsmose. Samme sanktion venter, "hvis hun opfører sig på en måde, så hendes eller familiens ære bliver krænket".

Annonce

Skal lære at bede

Kvinden skal også bekræfte, at hun vil lære børnene koranen, det arabiske sprog og at bede fem gange om dagen. For ellers annulleres skilsmissen, fremgår det.

Ligeledes mister hun retten til børnene, hvis hun bliver alvorligt psykisk eller fysisk syg og for eksempel ender i kørestol. Hvis hun slår sine børn eller ikke giver dem mad, mister hun også retten til børnene.

At negativ social kontrol i forskellige former faktisk er udbredt i Odense, er også underbygget af en rapport fra august i år. Her kortlagde en ekspertgruppe for Odense Kommune omfanget af negativ social kontrol i byen, og vurderingen i rapporten var, at op mod 1.200 unge i Odense føler sig begrænset af deres familie, hvad angår valg af partner.

Der blev også fundet en lang række eksempler på, at kvinder bliver overvåget, at piger ikke selv må vælge uddannelse, og at børn og unge nægtes at deltage i fritidsaktiviteter.

Odense Kommune har i det nyligt vedtagne budget afsat to millioner kroner til at bekæmpe social kontrol. Planen er at gennemføre en række af de tiltag, som ekspertgruppen på baggrund af undersøgelsen har anbefalet.

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Sorg ude og hjemme: Det internationale fodboldforbund FIFA hædrer Lars Høgh - det samme gør mange andre, og Odense Kommunes bygninger flager på halv

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Erhverv For abonnenter

Tiden er løbet fra den gamle fabrik: Lukker efter 120 år med landbrugsmaskiner

Lyt:  Lars Høgh er død - Hør det sidste interview læst op her

Erhverv For abonnenter

Krog Iversen-formue vokser kraftigt: Fynsk erhvervskvinde får kæmpe-overskud

Sport

Se billeder fra en enestående karriere: Mirakelmager i Madrid og så meget mere

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Demonstranter smadrer en baglygte på statsministerens bil

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Dropper tilslutningsafgift og lover lave priser: FFV ruller grøn varme ud til hundredvis af faaborgensere

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Annonce