Annonce
Kultur

"Avatar" og "The Hurt Locker" i tæt opløb

James Cameron og eks-konen Kathryn Bigelow

Instruktøren af "Avatar" i kamp om Oscar-statuetterne med sin tidligere hustru. Lone Scherfig, Tarantino og Coen-brødrene også med i det fine selskab.

"Avatar", historiens dyreste filmproduktion, får kamp til stregen af en film, der er vidt forskellig fra dette gigantiske udstyrsstykke, når Oscar-priserne uddeles den 7. marts.

Det kostede et beløb, svarende til over to milliarder kroner, at producere "Avatar", og siden premieren i december har filmen allerede indspillet et beløb, som er mere end fem gange så højt.

Da det amerikanske filmakademi tirsdag offentliggjorde listen over Oscar-kandidater, var der ni nomineringer til "Avatar". Og lige så mange til "Hurt Locker", en efter amerikansk standard "smal" film om en enhed af soldater, der skal uskadeliggøre miner under krigen i Irak.

Instruktøren Kathryn Bigelow, tidligere gift med "Avatar"s instruktør, James Cameron, måtte lave "The Hurt Locker" for beskedne knap 80 millioner. Det beløb, som den har indspillet i biografer er verden over, ligger på mellem 80 og 85 millioner - efter de kommercielle normer, der dominerer den amerikanske filmbranche, et aldeles utilfredsstillende resultat.

Der var otte nomineringer til Quentin Tarantinos krigsfilm "Inglorious Basterds" og seks til socialdramaet "Precious".

Disse to film optræder ligeledes på listen over kandidaterne til årets bedste film, der for første gang omfatter 10 film. Det er en stor triumf for Lone Scherfig, at den danske instruktørs "An Education" også har sikret sig en plads i dette selskab, der ligeledes omfatter film som Coen-brødrenes "A Serious Man" og "Up in the Air".

Carey Mulligan er nomineret for sin hovedrolle i Lone Scherfigs film. Den unge englænder udfordrer garvede kolleger som Helen Mirren, Meryl Streep og Sandra Bullock.

"An Education" er også nomineret for det manuskript, som forfatteren Nick Hornby har skrevet med inspiration i journalisten Lynn Barbers memoirer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce