Annonce
Livsstil

Autoriseret laboratoriebejdse

Her har vi den autoriserede opskrift på laboratoriebejdse, som man før i tiden kunne købe på apoteket. Det skal bemærkes, at ingredienserne ikke er helt ugiftige.

Kære Kjeld Bjerre - jeg har just læst om dine kvaler med at hitte en opskrift på laboratoriebejdse, og så rykker det lidt i en gammel farmaceut for at hjælpe ...

Engang hed det vist "Bare spørg på apoteket". Derfor får du her den rigtige opskrift fra FDA (Formler udgivet af Danmarks Apotekerforening) fra 1950. I opløsningerne indgår kaliumdichromat og anilinhydrochlorid, der begge er noget giftigt, kræftfremkaldende stads, så opløsningerne bør håndteres af professionelle.

Ved behandling af træet med de to komponenter oxideres anilinen til anilinsort, og man fik ganske rigtigt de flotteste sorte bordplader i laboratoriet. Kaliumchlorat er vist mere anvendeligt til pyroteknik!

Venlig hilsen Lene Michelsen

Annonce

! Hej Lene - skal vi ikke bare sige, at nu er læserne advaret om ingrediensernes giftighed, og så må det være op til den enkelte at beslutte, hvad de vil bruge informationen til.

Farmaceutisk hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce