Annonce
Faaborg-Midtfyn

Autistiske Rasmus vil hjælpe andre udviklingshæmmede: - Det er fedt at stå på egne ben

Rasmus Saxtrup Skulvad bor til daglig på bo- og arbejdsfællesskabet Midgård i Ølsted. Foto: Peter S. Mygind
Rasmus Saxtrup Skulvad på 24 år er autist. Han bor til daglig på bostedet Midgård i Ølsted, hvor han får den hjælp, han manglede tidligere i sit liv. Nu er han blevet bestyrelsesmedlem i Udviklingshæmmedes Landsforbund, ULF, fordi han vil gøre en forskel for andre.

Ølsted: Vintersolen skinner gennem et let skydække, mens Rasmus Saxtrup Skulvad luger ud på petanquebanen. Banen har da også brug for en kærlig hånd: Græsskud og ukrudt titter op i små grønne plamager overalt.

- Det er snart forår. Og så skal man jo kunne bruge banen, siger den 24-årige Rasmus Saxtrup Skulvad og smiler et bredt smil, der varmer i den ellers så kolde tid.

Rasmus er i praktik på Midgårds servicehold. Det er bostedets "pedeller", der står for en række praktiske gøremål så som at skifte lampepærer - eller gøre petanquebanen klar til foråret. Rasmus er selv autist, og han har derfor svært ved mange helt almindelige dagligdagsting så som at gøre rent og lave mad. Men på Midgård får han den assistance, som han har brug for.

- Jeg får hjælp til at sætte tingene i system og holde mine aftaler. Det har jeg ellers rigtig svært ved, siger Rasmus, mens han kigger over på sin kontaktpædagog, der følger med fra sidelinjen.

Annonce

Udviklingshæmmedes Landsforening, ULF

ULF er udviklingshæmmedes egen organisation. ULF drives af mennesker med udviklingshæmning og andre med særlige behov på bestyrelses- og ledelsesposter. Derudover er der tilknyttet konsulenter og fagpersoner.

På kontoret er ansat mennesker med udviklingshæmning og andre med særlige behov til at varetage den daglige drift af ULF. ULF arbejder hen imod at få en lokalkreds i alle kommuner.

ULF arbejder politisk for udviklingshæmmedes selv- og medbestemmelse. Det gør man ved at støtte udviklingshæmmede og andre med særlige behov i selv at tage ansvar og stille krav.

Vil hjælpe andre

Rasmus har flyttet meget rundt igennem sit liv, og han har flere steder følt, at han manglede støtte. Han vil gerne hjælpe andre i samme situation som ham, og derfor har han i år meldt sig ind i bestyrelsen i Vejle-kredsen i Udviklingshæmmedes Landsforening, ULF. Her skal han være med til at lave arrangementer så som fællesspisning og udflugter for andre udviklingshæmmede.

- Jeg vil gerne gøre en forskel. Og det gør mig rigtig stolt og glad, når jeg fortæller om det nu, siger Rasmus, der selv tog initiativ til at skrive til avisen for at fortælle sin historie.

Man kan godt forstå, hvorfor Rasmus er stolt. Han fortæller, at selvom han har brug for støtte, så er han jo stadig voksen, og derfor betyder det meget, at bestyrelsesarbejdet i ULF er noget, som han selv har bestemt.

- Det er fedt at stå på egne ben, siger Rasmus, der håber, at flere kan få øjnene op for ULF og de muligheder, det giver.

Rasmus Saxtrup Skulvad håber, at han kan være med til at udbrede kendskabet til Udviklingshæmmedes Landsforening, ULF. Foto: Peter S. Mygind
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce