Annonce
Udland

Australsk statsborger anholdt for spionage i Kina

Yang Hengjun er ifølge Australiens forsvarsminister i en form for husarrest i Kina, selvom forfatteren ikke bor i landet. (Arkiv).

En kinesisk-australsk forfatter af spionromaner er selv blevet anholdt i Kina for spionage.

Kina har anholdt Yang Hengjun, der har både kinesisk og australsk pas, for at sætte den kinesisk stats sikkerhed på spil. Det oplyser Kinas udenrigsministerium torsdag.

Yang Hengjun er tidligere diplomat for udenrigsministeriet i Kina. Han har under pseudonymet Wei Shi også skrevet spionromaner.

Ifølge Hua Chunying, der er talskvinde ved Kinas udenrigsministerium, har Australien fået oplyst, at Yang Hengjun er blevet placeret under "tvungne forhold". Det betyder, at han er blevet tilbageholdt.

Det er ikke oplyst, hvorved Yeng Hengjun har gjort sig skyldig i spionage.

Australiens forsvarsminister, Christopher Pyne, er ifølge nyhedsbureauet AP i Beijing torsdag. Her skal han mødes med sin kinesiske modpart, Wei Fenghe.

Pyne har sagt, at han vil tale om anholdelsen med Wei.

Kina har tidligere anholdt to canadiere. Ifølge Australiens udenrigsminister, Marise Payne, er der ikke nogen kendt forbindelse mellem de to canadiske statsborgere og Hengjun, skriver AP.

Anholdelserne af de to canadiere - en forretningsmand og en tidligere diplomat - skete, efter at Canada havde anholdt et ledende medlem af den kinesiske telegigant Huawei.

Australien har for nylig haft et sammenstød med Kina, efter at Australien droppede Huawei af frygt for kinesisk spionage.

Det franske nyhedsbureauet AFP beskriver Yang Hengjun som en af Kinas mest indflydelsesrige politiske bloggere. Han har blandt andet været fortaler for, at Kina burde udvikle sig i en mere demokratisk retning.

Han har i den forbindelse kritiseret styret i Kina.

Hengjun har ifølge AFP hjem i New York, hvor han er tilknyttet Columbia University.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce