Annonce
Udland

Australien vil forbyde handel med elfenben og næsehornshorn

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix
Australien vil forbyde elfenbenshandel, siger miljøminister i Genève, hvor der diskuteres dyrebeskyttelse.

Australien vil forbyde handel med elfenben og næsehornshorn. Det oplyser miljøminister Sussan Ley torsdag i Genève i Schweiz.

Fra 17. til 28. august er op mod 3000 forhandlere og miljøaktivister fra 183 lande samlet i Genève for at drøfte beskyttelse af truede dyre- og plantearter. Der er tale om det 18. partsmøde i Cites-konventionen, som trådte i kraft i 1975.

- Australien har officielt annonceret vores intention om at lukke indenrigshandlen med elfenben og næsehornshorn, udtaler Sussan Ley i en erklæring torsdag ifølge nyhedsbureauet dpa.

- Jeg vil mødes med regionale miljømyndigheder i november for at sikre, at der bliver taget skridt til formelt at afslutte indenrigshandlen.

Sussan Ley siger, at selv om det australske marked ikke udgør en særlig stor del af verdenshandlen med elfenben, er det vigtigt at sikre, at der ikke er nogen "bagdøre", der tilskynder ulovlig aktivitet.

Landene i FN's Cites-konvention, som regulerer handel med truede dyr og planter, mødes hvert tredje år for at gennemgå listerne over dyr og planter, som er sårbare eller decideret udryddelsestruede.

Omkring 1950 var der endnu millioner af elefanter i Afrika. Men det anslås ifølge Afrikas elefantdatabase, at der i 2015 var færre end 415.000 individer af det store landpattedyr tilbage på kontinentet.

For nylig har flere lande i det sydlige Afrika foreslået, at det igen skal være lovligt at sælge ud af lagrene af konfiskeret elfenben.

Forslaget har mødt modstand både fra vestlige nationer og lande i Øst- og Centralafrika. De vil bevare forbuddet og have elefanten til at forblive i den mest beskyttede Cites-kategori.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Annonce