Annonce
Erhverv

Australien skrotter som det første land CO2-skat

Kontroversiel miljøafgift rammer forbrugerne, mener regeringen. Oppositionen kalder beslutningen for pinlig.

Australien er det første land i verden, som nu dropper en omdiskuteret CO2-skat.

Et flertal i Senatet stemte torsdag lokal tid for at droppe den kontroversielle afgift, som de australske politikere har debatteret i årevis. 39 senatorer stemte for, mens 32 var imod. Beslutningen påvirker omkring 350 australske virksomheder.

Landets største udledere af CO2 har indtil nu betalt en afgift på 24 australske dollar per ton kulstof, de udleder. Afgiften havde til formål at gøre virksomhederne mere miljøvenlige.

Den australske regering med premierminister Tony Abbott i spidsen har arbejdet for at fjerne afgiften, da omkostningerne i sidste ende bliver sendt videre til forbrugerne, som må betale højere regninger.

Tony Abbott har argumenteret for, at uden en kulstofskat vil australske husstande spare omkring 550 australske dollar om året.

- Det her er fantastisk nyt for australske familier og for mindre virksomheder i vores land, lyder det fra premierministeren ifølge nyhedsbureauet AFP.

Men det er ikke alle, der er lige glade for, at afgiften bliver skrottet. Lederen af De Grønne, Christine Milne, mener, at Australien nu bliver en international "paria", mens Labors leder, Bill Shorten, kalder det pinligt.

- Tony Abbott skubber Australien baglæns, mens resten af verden bevæger sig fremad. Alle Australiens vigtigste handelspartnere gør en seriøs indsats mod klimaforandringer - også i vores egen region, siger Bill Shorten ifølge AFP.

Australien er en af verdens største udledere af CO2 per indbygger.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce