Annonce
Assens

Australian Bodycare kender alt til danskernes hudproblemer: Nu tager eksporten for alvor fart

På tre et halvt år er omsætningen af Australian Bodycare-produkter steget fra 10 millioner til 110-120 millioner kroner, og administrerende direktør Jan Kruse Hansen (t.h.) og salgs- og marketingsdirektør Morten Bo Madsen (t.v.) peger på virksomhedens online-markedsføringsstrategi som den væsentligste forklaring. Den giver nemlig virksomheden en stor mængde brugbare data. Foto: Trine Grauholm
En relancering i 2017 har givet Australian Bodycare så stor succes, at virksomheden nu har en million besøgende på hjemmesiden hver måned og netop er kommet på hylderne hos de største kæder i både Tyskland og Holland.
Annonce

Vissenbjerg: Jan Kruse Hansen vidste, at han skulle smide halvdelen af omsætningen væk og bygge et brand op fra bunden, da han for fem år siden gik ind i Australian Bodycare.

Et år forinden havde han sagt op som direktør i Jensens Bøfhus, der var den seneste af en række store virksomheder på Jan Kruse Hansens cv. Et cv, der også tæller Odense Marcipan og Orifarm.

I stedet ville han udleve den iværksætterdrøm, han havde altid havde båret rundt på.

Derefter fulgte en periode med tæt kontakt til en række kapitalfonde med fokus på små og store virksomheder, og i Australian Bodycare fandt han en virksomhed, der både opfyldte kriteriet om at henvende sig til forbrugerne med sit brand og samtidig smagte lidt af healthcare, så han kunne trække på sine erfaringer med håndkøbslægemidler og kendskab til apotekssektoren fra sin tid i Orifarm.

- Der var ikke så meget at være i tvivl om, husker han.

Dengang var Australian Bodycare en produktionsvirksomhed, der tilfældigvis havde sit eget mærke men fokuserede på privat label-produktion for andre. Jan Kruse Hansen var imidlertid ikke i tvivl om, at han skulle relancere virksomheden og skabe et brand ud af de problemløsende hudplejeprodukter, som bliver udviklet, testet og blandet i lokalerne i Vissenbjerg.

Annonce

Svært at lægge budget

- Jeg vidste godt, hvad vi skulle satse på, men samtidig ville jeg jo begynde med at smide halvdelen af omsætningen ud. Det gør man ikke bare. Men planen har hele tiden været at skabe væksten med vores eget brand, og jo mere succes vi fik med det, jo mere strategiske har vi turdet være og også haft råd til at være, siger Jan Kruse Hansen.


Sidste år havde vi nogle og 90 procents vækst, og det samme får vi i år, så det er svært at lægge et budget, der holder. Vi justerer det to-tre gange om året, og vi har kun overgået vores planer, siden relanceringen.

Jan Kruse Hansen, administrerende direktør Australian Bodycare


Da han kom til i 2015 omsatte virksomheden for omkring 10 millioner kroner i Australian Bodycare-produkterne. I år bliver det tal omkring 110-120 millioner kroner.

Foruden sine egne to brands, Australian Bodycare og Astion Pharma, producerer virksomheden kun for ét andet mærke.

- Sidste år havde vi nogle og 90 procents vækst, og det samme får vi i år, så det er svært at lægge et budget, der holder. Vi justerer det to-tre gange om året, og vi har kun overgået vores planer, siden relanceringen, forklarer Jan Kruse Hansen.

Det første halvandet år var ellers ikke den store succes. Det engelske marked, der dengang var Australian Bodycares vigtigste, dykkede markant, og samtidig mistede virksomheden sin vigtigste private label-kunde.

Jan Kruse Hansen, der i mellemtiden havde fået Morten Bo Madsen med som salgs- og marketingsdirektør, havde dog is nok i maven til at holde fast i at finde frem til den helt rigtige produktportefølje, den rigtige plan og det rigtige design, selv om han måtte gennem tre runder med forskellige bureauer, inden mavefornemmelsen var rigtig.

Annonce

Store mængder data

Hvis nogen forestiller sig en marketingsafdeling i en hudplejevirksomhed som et stort kreativt fællesskab, hvor det handler om at tænke ud af boksen og innovativt, kan det godt være, de bliver en smule skuffede over miljøet hos Australian Bodycare, fortæller Morten Bo Madsen.

Der foregår arbejdet med to store skærme til alle medarbejdere, og tal, masser af tal.

Stort set alt starter nemlig med Google ude hos forbrugerne, for det er der, de søger informationer, når de har hudproblemer.

- Tea Tree-olie virker mod bakterier og svampe, og mange af vores hudproblemer skyldes de to ting. Vi kunne se, at 80 procent af forbrugerne brugte Google, når de søgte svar på problemer, så derfor besluttede vi at arbejde meget online, forklarer Jan Kruse Hansen.

EY Entrepreneur Of The Year

Australian Bodycare ApS er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2020, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.

Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:

Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret

Virksomheden har eksisteret i mindst tre år

Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte

Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår

Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat

I dag har Australien Bodycare en million besøgende på hjemmesiden om måneden, og udover en enorm viden om danskernes generelle hudproblemer, giver det også Morten Bo Madsen og Jan Kruse Hansen et godt udgangspunkt for dels at udvikle nye produkter, dels markedsføre dem, for dataene er så detaljerede, at de kan målrettede markedsføringen af de forskellige serier helt ned til enkelte ugedage.

Mange tror fejlagtigt, at Australian Bodycare på grund af navnet er distributør af et australsk produkt, men virksomheden udvikler selv sine produkter, der er baseret på Tea Tree-olie, som er en naturlig, æterisk olie, der udvindes fra bladene på det australske træ, Melaleuca Alternifolia.

De senere år er der kommet omkring 15 nye produkter til om året, men nu er sortimentet så bredt, at det i højere grad handler om at få det ud til forbrugerne ikke mindst syd for grænsen.

Annonce

Eksporten tager fart

De seneste tre-fire måneder har eksporten for alvor taget fart, og Australian Bodycare er netop kommet ind i de store tyske kæder, DM og Rossmann. Et skridt, der bygger på de erfaringer, virksomheden først gjorde sig herhjemme.

- Vi lavede en stor markedsføringsundersøgelse, som viste, at folk søgte informationer online, men at de fysiske butikker stadig var den vigtigste salgskanal for os. Derfor skulle vi lave et proof of concept på, at det giver mening udelukkende at markedsføre online men stadig satse på at sælge gennem fysiske butikker, forklarer Morten Bo Madsen.

De første to år af relanceringen blev brugt på at udbrede strategien i Danmark, og derefter greb de to direktører indtoget i Tyskland traditionelt an.

Da Morten Bo Madsen og Jan Kruse Hansen havde rejst rundt og besøgt distributører et stykke tid uden for alvor at trænge igennem, måtte de dog indse, at de som et lille dansk brand ikke kunne overbevise store tyske distributører med 2000-3000 butikker om, at de skulle satse på et dengang ukendt brand.

Annonce

Online-first strategi

- Så vendte vi den lidt på hovedet  og lavede en online-first strategi og gik ind i de forskellige lande enten via vores egen hjemmeside eller Amazons platform. Vi markedsførte os massivt online, og det betød, at vi relativt hurtigt blev blandt de bedste sælgende i vores kategorier både i Tyskland og England. Så tog vi det papir med ned til kæderne og viste dem, at vores produkter var blandt de 10 bedst sælgende, og de kunne jo godt kende de andre på listen, for dem havde de stående på hylderne i forvejen. Det åbnede døren for, at vi blev interessante, forklarer Morten Bo Madsen.

Jan Kruse Hansen havde forestillet sig, at indkøberne holdt øje med, hvad der rørte sig på Amazon i deres kategorier, og det viste sig at være rigtigt, for pludselig henvendte Rossmann sig selv til Australian Bodycare for at indlede en dialog. På den måde er Amazon blevet en døråbner, hvor selve salget er fint men ikke det primære formål med at være til stede.

- Rossmann er en af de kæder, vi selv har banket på hos, skrevet mails og ringet til uden at få svar. Nu fik vi den vendt om ved at bruge Amazon, og der er virkelig stor interesse for vores produkter på eksportmarkederne lige nu. Det er et stort skridt, vi er ved at tage, siger Jan Kruse Hansen.

I Tyskland har DM og Rossmann over 4000 butikker til sammen, og i Holland er Australian Bodycare kommet ind i den største kæde, Kruidvat, som er ejet af den store globale spiller på drugstoremarkedet, AS Watson. I begge lande er Australian Bodycare netop gået på tv med reklamekampagner på RTL, og sammen med Sverige og England er det de markeder, Australian Bodycare i første omgang fokuserer på.

Annonce

Næste skridt er USA

Udviklingen har fået medvind af et stigende fokus på brugen af naturlige produkter indenfor hudpleje, men det er ikke det, Australian Bodycare lever højt på.

Det er virkningen, de gode anmeldelser og det at være nået ud til enormt mange mennesker online. Derfor ligger Australian Bodycare også allerede inde med en masse data i forhold til på sigt at gå ind i et marked som USA, hvor potentialet er meget stort.

Et år eller to før Australian Bodycare for alvor investerer i et nyt marked, begynder de så småt at finde ud af, hvad forbrugerne efterspørger, så de kan målrette markedsføringen, når de beslutter at satse på det.

- Vi har stille og roligt taget hul på det og er startet med onlinesalg. Amerikanerne kan godt lide vores produkter, men det er næste bølge måske med et års forskydning, siger Jan Kruse Hansen.

Han ved, at det kan opfattes en anelse arrogant, men han kigger faktisk ikke på konkurrenterne. Dels fordi hudplejehylderne er fulde af produkter, som det er umuligt at kende til bunds, dels fordi konkurrenterne er forskellige indenfor de forskellige kategorier.

På nogle områder er Australian Bodycare oppe mod produkter til uren hud, på andre gælder det intim- eller generel kropspleje. Vigtigst er dog, at Australian Bodycare via deres onlinemarkedsføring får så mange data, at de ved, hvad der virker.

- Vi er super ambitiøse. Det kan selvfølgelig være svært at blive ved med at fordoble virksomheden, som vi har gjort de seneste år, men vi tror på, at vi kan firedoble virksomheden over en årrække. Om det er over tre, fire eller fem år er svært at sige, men det er den vej, vi skal, understreger Jan Kruse Hansen.

Om Australian Bodycare

  • Blev grundlagt i 1992 og satser på at udvikle, producere og sælge problemløsende hudplejeprodukter baseret på Tea Tree-olie, som udvindes fra bladene på det australske træ, Melaleuca Alternifolia.
  • Jan Kruse Hansen kom til som direktør i 2015, hvor han også købte sig ind i virksomheden. Blandt andet sammen med Jens Heimburger. Senere har salgs- og marketingsdirektør Morten Bo Madsen også købt sig ind i virksomheden.
  • Udvikler, producerer og pakker produkterne i lokaler i Vissenbjerg og har 45 medarbejdere. Det tal er steget markant de senere år som følge af den succesfulde relancering, virksomheden har været igennem siden 2017.
  • Kom ud af det seneste regnskab med et overskud på næsten fire millioner kroner og forventer også i år en vækst på mere end 90 procent.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce