Annonce
Faaborg-Midtfyn

Auerbach og englene

Englene er ofte i undertal sammenlignet med nisserne, og det ærgrer Karsten Auerbach. Foto: Maria Retoft Pedersen
For billedkunstner Karsten Auerbach er de religiøse figurer og symboler dem, han værdsætter højest i julen. De senere år har han eksperimenteret med at forvandle nisser til engle.
Annonce

Faaborg: Det hele startede, da billedkunstner Karsten Auerbachs kone fik en figur af en nissekone. I nogle år stod den og pyntede, som den var, men så tog billedkunstneren den under kærlig behandling. Han sleb, skar, malede og gjorde ved. Og pludselig var nissekone forvandlet til engel.

- Julen i Danmark er rigtig meget nisser og folketro. Jeg har ikke som sådan noget imod nisser, men for mig er englene mere "julede". Men de er ofte i undertal, mener Karsten Auerbach.

Tro, religion og spiritualitet spiller ofte en rolle i hans kunst.

- Hvis jeg selv kunne bestemme, ville jeg nok gemme mig i et kloster langt oppe i bjergene, når det er jul. Jeg bryder mig ikke om stress og jag. For mig er det roen og eftertanken, der er vigtig. Jeg vil gerne være lidt stille og prøve at fatte, hvad julen egentlig handler om, siger han.

Siden har han eksperimenteret med flere forvandlinger og har skabt en hel samling af musikalske engle. Væsener, som han har også har malet adskillige af.

- Jeg lavede på et tidspunkt en udstilling med engle. Mine engle har ikke nødvendigvis vinger, men de er ofte lidt muskuløse, for de skal kunne passe på mig, siger han.

Jomfru Maria-figuren bagest har Karsten Auerbach selv givet en gravid mave ved hjælp af modellervoks. De to andre figuerer har han selv produceret fra bunden. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce

Har aldrig mødt én

Engle er for Karsten Auerbach ikke bare et mytologisk væsen. De findes. Men han mener ikke, han endnu har set én.

- Jeg kender flere, der siger, de har mødt en engel. Hvis jeg har mødt en engel, har jeg ikke været klar over det. Men jeg tror da, at der engang imellem er en engel, der har holdt hånden over mig for eksempel i trafikken, siger han.

Derfor kommer englene også frem, når det er jul i huset hjemme på Smedebakken mellem Faaborg og Diernæs.

- De kommer ikke fra en religiøs parallelverden og ligner feer eller børn med glimmer på numsen. Det, der virkelig sætter mig i julestemning, er tro, som holder i den rå virkelighed, siger han.

- Men i takt med, at vi har fået børnebørn, så har der også sneget sig flere og flere nisser ind, erkender han med et smil.

I en årrække malede Karsten Auerbach hvert år et julekort, hvor originalen blev sat på auktion, og hvor overskuddet gik til et godt formål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce