Annonce
Udland

Atomaffald er en miljøbombe - ikke en kernebombe

Russerne har ikke styr på deres atomaffald, der forurener havet ved Kolahalvøen. Men Danmark behøver ikke frygte en kerneeksplosion.

Annonce

Enorme tanke med brugte brændselsstave, som ligger blot 50 kilometer fra grænsen mellem Norge og Rusland, kan eksplodere når som helst.

Det frygter miljøorganisationen Bellona, som har fået fingrene i en rapport fra den russiske atommyndighed Rosatom. Hvis scenariet bliver til virkelighed, er hele Nordeuropa truet.

Men danskerne kan sove roligt, mener Beredskabsstyrelsen.

Styrelsens specialkonsulent, fysiker Steen Hoe, har også læst rapporten, og han mener ikke, at affaldet kan eksplodere som en kernebombe.

- Det er stærkt forurenet. Det er en miljøbombe. Men jeg er skeptisk over for om det er en nuklear bombe. Man kan godt tænke sig nogle scenarier, hvor det vil eksplodere, men de er simpelthen så usandsynlige, siger Steen Hoe til Ritzau.

Ud fra den russiske rapport vurderer Steen Hoe dog, at det værst tænkelige scenarie vil gå ud over områderne i en radius af 200 kilometer fra Andrejevabugten, hvor brændselsstavene opbevares i et "gigantisk rod".

Danmark ligger 1800 kilometer derfra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce