Annonce
Kerteminde

Atom-afgørelse kan trække ud til 2014

Borgmester Sonja Rasmussen har været til møde i Sundhedsministeriet én gang tidligere - det var i sommer, og da tog hun atomtønden med 8000 protester med til Astrid Krag. Som ikke just jublede. Foto: Jonas Pryner Andersen

Sonja Rasmussen har været til møde med Astrid Krag.

Kerteminde: Borgmester Sonja Rasmussen har torsdag over middag forladt Sundhedsministeriet efter et møde med sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Med på mødet var også de fire borgmestre fra de fire andre kommuner, som er i søgelyset til at kunne rumme Risøs atomdepot, såfremt det skal graves ned i et dansk slutdepot - for eksempel i Kertinge Mark.

Astrid Krag havde bebudet, at borgmestrene ville blive orienteret om den videre proces- og det blev de også, siger borgmester Sonja Rasmussen. Dog mest i forhold til, hvad der skal ske, hvis atomaffaldet skal blive på dansk grund. Enten på Risø, hvor det ligger i dag, eller i et slutdepot i en af de fem udpegede kommuner, som stritter alt, hvad de kan for ikke at få atomaffaldet.

Annonce
Kerteminde Kommune er i samme båd som Skive, Lolland, Borholm og Struer - de er alle udset til at kunne huse et dansk slutdepot. Hvis altså der skal laves et dansk slutdepot.

Hemmeligt

Sonja Rasmussen, Borgerlisten, ville meget gerne have haft mere at vide om eksportsporet, men må som de øvrige borgmestre stille sig til tåls med, at eksport af atomaffald er så hemmelig en proces, at kun meget få bliver involveret.

- Vi blev især orienteret om den proces, der handler om den danske løsning. Vi spurgte ind til eksportløsningen, men de ting, der undersøges her, håndteres af Udenrigsministeriet, og det er meget hemmeligt, siger Sonja Rasmussen.

Hun er tilfreds med, at Kerteminde Kommune - og de øvrige kommuner - har fået lovning på, at de får indflydelse på de undersøgelser, der skal foregå resten af 2013 - de strategiske miljøvurderinger, som det hedder.

Det er et bredt begreb, men dækker populært sagt over alt det, der ligger ”over jorden” - for eksempel bosætning, turisme, fredede minder etc.

- Her har vi fået nikket ja til, at vi kan komme med vores mening om, hvad der skal undersøges. Og det er godt,. for det er vigtigt, at vi får lov at komme med input til det, siger borgmesteren.

Hun må også konstatere, at undersøgelserne kan risikere at strække sig ind i 2014 - og dermed kan borgerne i Kertinge måske vente at sidde i en kattepine endnu længere, end de allerede har gjort. Og det er længe. Det var i maj 2011, nyheden om atomdepotet blev lanceret - og for kort tid siden forlød det, at en beslutning ville foreligge i løbet af 2013.

- Men processen kan altså risikere at strække sig til 2014. Det håber jeg virkelig ikke bliver tilfældet, siger Sonja Rasmussen.

Hun er til gengæld tilfreds, at det nu også behandles om en mulighed at lade affaldet blive liggende, hvor det ligger - nemlig på Risø. Og hvis ikke de øvrige danske løsninger er vældigt meget bedre end Risø, så peger pilen på at lade Roskilde Kommune beholde affaldet.

Sidste år blev der prøveboret på Kertinge Mark - her er det Per Jensen, som er i gang - og prøverne viste, at leret i Kertinge Mark er fed og velegnet til slutdepot. Men der ligger drikkevandsforsyninger tæt på det udpegede område - og det kan redde Kerteminde Kommune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce