Annonce
Danmark

At tænke sig: Alle går rundt og tænker...

Lars Erik Andersen

Ud over journalister og studieværter er der utrolig mange aktører på de sociale medier. En stor del af dem benytter specielle betegnelser, der skal udtrykke, hvad de ønsker at blive kendt for, og mange benytter flere betegnelser på én gang. Foredragsholder, læserbrevsskribent, kronikør, klummeskribent, debattør, influencer, meningsdanner, youtuber, blogger. Alle disse betegnelser er ikke ensbetydende med, at vi andre får nærmere at vide, hvilken baggrund eller uddannelse, de har. Kalder man sig debattør eller meningsdanner, har man tilsyneladende grønt lys for at udtale sig om hvad som helst.

De fleste, der ytrer sig om stort og småt i den offentlige debat, "tænker". At tænke er der bestemt ikke noget i vejen med, tværtimod. Sagde Descartes ikke "cogito ergo sum"? Jeg tænker, altså er jeg. Men sådan anvendes ordet ikke. Efterhånden er der ikke mange, der "mener", "synes", "tror" eller "er af den opfattelse". Nej, de "tænker" noget.

På et andet område er ordet "tænke" blevet populært. Begrebet tænketank er inden for de seneste år blevet flittigt benyttet. I en samfundsvidenskabelig betydning med en snæver definition er der måske kun 30 - 40 egentlige tænketanke i Danmark.

Men ordet 'tænketank' er ikke juridisk beskyttet, så det kan frit anvendes af forskelligartede organisationer og af borgere, der går sammen om at forholde sig til samfundsmæssige, økonomiske, religiøse eller kulturelle spørgsmål. Resultater er, at vi i dag har et hav af tænketanke.

Så nu har min hustru og jeg også oprettet en tænketank, og der er nok af emner, der trænger sig på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce