Annonce
Kultur

At gå fornøjeligt i fiskhotelkøkken

Fra Restaurant Ærøs januar-menu. Hovedretten: pocheret torsk med karamelliserede rødløg og sprøde kroketter. Foto: Katrine Becher Damkjær

Efter en tid med i øvrigt gode eksperimenter er Restaurant Ærø i Svendborg vendt tilbage til det gamle danske køkken med et pift ung kokkekådhed

Restaurant "Ærø"

Hotel Ærø, Brogade 1 5700 Svendborg Åben hver dag 11.30 til 21 Tlf: 41 20 09 76

www.restaurant-aeroe.dk

Når man træder ind i restauranten på Hotel Ærø i Svendborg, er man på historisk grund. Her for enden af Brogade har der ligget traktørsted siden middelalderen. For her lå det første primitive færgested, hvor folk og fæ kunne blive staget over til Tåsinge.

Det nuværende hotelkøkken havde og har gammeldags dansk mad på menuen. Det eksperimentale kulinariske skoleridt har været ind over. Nu har de seneste forpagtere ført spisekortet tilbage til danske livretter til både frokost og aften. Dog med et drys af moderne kogekunster.

Efter julemånedens fedt og flæsk lokker tilbud som æggekage og stegt flæsk med persillesovs ikke så meget. Vi er tre, der skal smage, hvad kortet kan friste med, og vi er delt mellem fisk og bøf. Sat til bords af en rap og nærværende kvindelig tjener, der skal roses for tålmodighed, har vi stadig svært ved at bestemme os. Kortet har alle liv- og egnsretter. En ser sig fristet af en hel, stegt rødspætte. Vi andre vender tilbage til januars treretters-menu. Vi springer forretten over, fordi brisler ville være en spildt delikatesse for os begge. Til gengæld lader vi sammen med rødspætten alt gå herligt i fisk og bestiller menuens hovedret, som er pocheret torsk. Den skal følges af menuens dessert, som er ananasis og chokolademousse. Selskabets herre vil lade sin rødspætte følge af samme søde fristelse.

Annonce
Vi anmelder Restaurant Ærø på Hotel Ærø i Svendborg

Til søs og Elvira til sengs

Restaurant Ærø vedkender sig igen det gamle Svendborg-maritime med brune, "ferniserede" farver, stik af skonnerter og andre træskibe, som man ved et kig langs molen uden for vinduerne kan ane eksemplarer af ved træskibsmolen.

På bordene er der helt friske, røde roser. De får hurtigt selskab af den bestilte kande isvand og køleren med hvidvin. Vi har efter snak med vor tjener bestilt en Takun Reserva fra Chile 2013. Herligt frisk uden at være for syrlig. Smag af papayafrugt og æble.

Sammen med drikkevarer får vi vente-brød: Lunt og lækkert hjemmebagt maltbrød. Helt sort i krummen af maltøl. Bagt i flute-facon og serveret i tykke skiver. Dertil er to slags kryddersmør på ét bræt. Den ene slags smør er tilsmagt med ramsløg og koriander. Prisen tager den anden, tilsmagt med ingefær og citron. Uhm.

Kok med kartoffel-kløgt

Bestikket suppleres nydeligt med en fiskekniv, og rødspætten er hel, frisk, stegt med rogn og det hele. Fisken fylder hele tallerkenen, der kun har plads til citron-og tomatskiver i kanten. Kogte kartofler, der trods årstiden, er lyse og faste , følges af den lille kande med dejlig persilleflødesovs. Vi når kun lige at kigge med, da spættens ejermand glad og uden at tænke på fiskekniv kaster sig over livretten.

Så kommer vores pocherede torsk. Den er fin, fast. Den tykke torskefilet er rullet og derefter perfekt og nænsomt tilberedt, så flagerne falder fra hinanden ved mindste berøring af gaflen. Den er selvfølgelig centrum på tallerkenen. Smukt garneret med karamelliserede halve rødløg og cylinderformede kroketter. Bløde indeni af en velsmagende kartoffel-og pastinakmos. Stegt lækkert sprøde med overside af grove raspflager.

Den friske smag af citrus og krydderurter får vi igen fra sovsekanden med en hønsefond, kogt ind med fløde. Det giver en cremet, blød og meget frisk sovs. Da min kvindelige ledsager er hvedeallergiker, får hun ikke kroketter, men en skål med tykke og lige så knasende pomfritter. Vi er enige om, at den kok har udpræget kartoffel-kløgt.

Ananas, anis, chokolade

Januarmenuens dessert fortsætter den friske fornemmelse for mave og smagsløg. Helt skulpturelt er der i køkkenet lagt en bund af mørk chokolademousse. Derpå en kugle af frisk ananasflødeis. En stor, sprød, friskbagt vaffel af den dej, man bruger til kræmmerhuse, er sat øverst som en "kam". Alt er garneret med friske ananastern, marineret med anis. En velskænket kop kaffe til. Klassisk dansk mad med pift af nyt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Annonce