Annonce
Debat

At bidrage og gøre en positiv forskel

En ung mand med en noget broget skolegang har sat sig til rette i stolen ved siden af mig. Efterskolemiraklet er desværre ikke fuldt indtruffet endnu, og vi taler derfor om fravær. Han beretter ærligt, at der simpelthen er timer, han ikke kan motivere sig selv til at komme til. Jeg hører nu mig selv starte på en sætning, jeg heldigvis aldrig får gjort færdig: "Du kan jo nok se, at det er for din egen skyld, at du skal komme" lyder den i sin fulde længde. Allerede på "se", kigger jeg op og opdager så, at han slet ikke lytter.

I stedet har han opmærksomheden rettet mod en hjemmelavet plakat, der hænger på mit kontor. Den minder mig i fem korte sætninger om, hvorfor jeg går på arbejde. Hvad der hver dag er væsentligt for mig at holde mig for øje. Jeg krøller resten af den planlagte sætning sammen i mit baghoved og spørger så i stedet, om der er nogle af sætningerne, der siger ham noget?

Det er der. Den første - at bidrage og gøre en positiv forskel for andre - gad han godt have med på sin liste. Hvis han altså skulle lave én tilsvarende til at minde ham om, hvorfor han går i skole.

Pause. Min nu ganske sammenkrøllede sætning glider helt ud af hovedet, for det er jo for pokker ikke for ens egen skyld, man skal stå op og gå i skole. Nej, man skal det da frem for alt for at bidrage og gøre en positiv forskel for andre. Den gode skole er netop et fællesskab, hvor der er brug for alle, og hvor alle bidrager væsentligt i såvel samvær som undervisning.Der sker noget i hans blik. Noget er pludselig forandret. Sådan havde han tydeligvis aldrig tænkt på det før. At det faktisk kunne være derfor, han skulle komme. Han havde nok snarere tænkt, at det var hans eget problem, når han ikke kom. Og det problem kunne han (i modsætning til os voksne) godt leve med.

Til slut lover jeg både ham og mig selv, at jeg aldrig mere så meget som starter på at sige til nogen, at noget er for deres egen skyld. Og som jeg står der i døren, efter han er gået, forstår jeg slet ikke, hvordan jeg kunne glemme det: At meningen med livet findes i relationerne til andre. Og at hensynet til os selv derfor sjældent udgør den stærkeste motivationsfaktor.

Jeg noterer det for en sikkerheds skyld med blokbogstaver på min plakat.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Undgik konkurs med fiktive flytninger: Entreprenør-ægtepar mødt med stort millionkrav

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Nyborg

Debat: Der skal findes løsninger

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Erhverv For abonnenter

Se ind i Assens' nye restaurant inden den åbner: Vi kommer til at lave mad, som folk vil køre efter

Faaborg-Midtfyn

Vilde katte har frit spil til at avle løs - og det fortsætter: Vil ikke bruge penge på at indfange dyrene

Annonce