Annonce
Indland

Asylsøger droppede udrejsecenter for at tage sig af syg kæreste

34-årig mand fra Nigeria forklarer brud på underretningspligt med, at han passede leukæmisyg kærestes barn.

En 34-årig asylansøger brød sin pligt til at opholde sig på Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland for at passe sin syge kærestes barn.

Det forklarer manden, der er fra Nigeria, da han mandag afgiver sin forklaring i Vestre Landsret.

- Jeg tog til Valby til min kæreste. Hun var ofte på sygehuset, og så passede jeg hendes seksårige søn, forklarer manden.

I Retten i Herning blev han i marts idømt 60 dages fængsel for at have brudt sin opholds-, melde- og underretningspligt på det midtjyske udrejsecenter.

De tre pligter var han underlagt, fordi han i 2016 blev idømt tre måneders fængsel og udvisning af landet i en sag om besiddelse af narko.

Hans advokat ankede dommen for brud på underretningspligten til landsretten.

Man kan ikke forpligte nogen til at underrette en myndighed om sit ulovlige fravær. Det vil være i strid med menneskerettighedskonventionen og forbuddet mod selvinkriminering, lyder argumentet.

Men anklager Lisbeth Weiss køber ikke argumentationen.

- Det er en underretning, der skal gives, forud for at man ikke er til stede. Man kan jo få en tilladelse til ikke at være der, hvis man har en undskyldning. Derfor mener jeg ikke, det er i strid med forbuddet mod selvinkriminering, siger hun.

Anklageren henviser til, at man kan søge dispensation fra opholds- og underretningspligten. Men det gjorde den tiltalte ikke.

Ifølge anklageskriftet brød den tiltalte reglerne i sammenlagt 580 dage i løbet af 2017 og 2018.

Den tiltalte har erkendt, at han var fraværende, men siger, at han flere gange ringede til vagterne på udrejsecentret og fortalte, at han ikke kom.

Grunden var ifølge mandens forklaring, at hans kæreste i Valby var og fortsat er alvorligt syg af leukæmi og ofte er på sygehuset.

Hun er nu i behandling for sin kræftsygdom.

I august sidste år fødte hun en søn, som den tiltalte er far til. Det er ifølge forsvarsadvokat Synnøve Falk-Rønne en afgørende grund til, at landsretten skal ændre den tidligere udvisningsdom.

Men det afvises af anklageren, der vil have udvisningen stadfæstet.

- At han vælger at stifte familie, efter han er blevet udvist, må stå for hans egen regning. Vi kan ikke tillægge det betydning, at han har kæreste og fået et barn i Danmark, siger hun.

De tre dommere og tre domsmænd ventes at tage stilling senere mandag eftermiddag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce