Annonce
forside

Asylcenter dropper stikveste

De fleste knivsager ligger nogle år tilbage. Politiet troppede talstærkt op, da en tjetjensk asylansøger i november 2012 truede personale med en køkkenkniv på Asylcenter Holmegaard.

Borgmester Bjarne Nielsen (V) ønsker en redegørelse fra asyldirektør Sisi Eibye om droppet forsøg med stiksikre veste i asylcentre

Annonce

Langeland: Den øverste asylledelse i Langeland Kommune stopper med øjeblikkelig virkning et pilotprojekt med knivstiksikre veste til personalet på asylcentrene.

- Stiksikre veste blev indført som pilotprojekt for at skabe øget tryghed hos personalet på asylcentrene, men på grund af usikkerhed om, hvorvidt vestene vil optrappe konflikter, har den øverste ledelse nu besluttet at nedlægge pilotprojektet, forklarer asyldirektør Sisi Eibye.

Hun understreger, at det har intet med "Næstvedsagen" at gøre, hvor en centerleder for nylig blev fritstillet efter at have lagt en truende asylsøger i benlås.

De knivstiksikre veste blev bestilt for længe siden.

Annonce

Skulle skabe tryghed

- Pilotprojektets formål var at undersøge, om stiksikre veste kunne medvirke til at skabe tryghed for medarbejdere, når de tager de svære samtaler med beboere, som enten er udadreagerende eller som ønsker at skade sig selv. Intentionen var at skabe tryghed for alle - ikke at eskalere konflikter. Vi er blevet klogere gennem forløbet, siger drifts- og logistikchef Ulrik Pihl og lægger vægt på, at "pilotprojektet med veste ikke er udtryk for øget konfliktniveau på vores asylcentre".

Det er da heller ikke, fordi knivene sidder løst i hænderne på de 700 asylsøgere i de langelandske asylcentre.

Tilbage i 2012 og 2013 rykkede politiet talstærkt ud et par gange til Asylcenter Holmegaard ved Bagenkop, da der var knivtrusler mod personale. Siden har der været forholdsvis stille.

Den seneste knivepisode, der involverede politiet, skete nytårsaften, da to russiske asylsøgere var oppe at toppes, og den ene trak en kniv.

Men uroen ulmer under overfladen, og asylledelsen besluttede for nogle måneder siden at købe en halv snes stiksikre veste, fordi nogle medarbejdere gav udtryk for, at de er utrygge på grund af verbale trusler fra asylsøgere.

Første sending af stiksikre veste måtte dog byttes, fordi de var for små. Men de 10 veste, der skulle indgå i forsøget - med base i børnecentret i Tullebølle - kom for et par uger siden. De har endnu ikke været brugt. Og nu er de historie.

Annonce

Borgmester undrede sig

Ifølge avisens informationer er der delte meninger i personalegruppen om pilotprojektet, der på sigt skulle skabe tryghed hos medarbejderne på de 16 asylcentre, med rundt regnet 3000 asylsøgere og 300 medarbejdere, som kommunen er operatør på i kommuner på Fyn, Ærø, Lolland og Sjælland.

Borgmester Bjarne Nielsen (V) undrede sig, fordi han intet havde hørt før nu, og han bad onsdag om en redegørelse fra asyldirektør Sisi Eibye.

- Jeg har ikke yderligere kommentarer før efter økonomiudvalgets møde på mandag, hvor asyldirektøren kommer med en orientering, siger Bjarne Nielsen.

Du vil have det undersøgt?

- Asylmedarbejdere får undervisning i konfliktløsning og posttraumatisk stress, påpeger borgmester Bjarne Nielsen.

Fyns Politi, der rykker ud med en større styrke, når alarmen lyder, vil ikke blande sig i asylledelsens beslutning.

- Vi har ingen holdning til den arbejdsbeklædning, som asylledelsen har besluttet. Det er helt op til ledelsen, siger kommunikationsrådgiver Charlotte Nyborg men bekræfter, at "politiet selvfølgelig rykker ud, når der er alarm" på asylcentre.

- De to ting har intet med hinanden at gøre, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce