Annonce
Udland

Asylansøgere på græske øer venter fire år på sagsbehandling

Elias Marcou/Reuters
Rapport fra EU's revisionsret viser, at der går lang tid, før asylansøgninger behandles trods øget kapacitet.

En bred evaluering af EU's migrationsindsats i Grækenland og Italien viser, at der fortsat er betydelige problemer med blandt andet behandlingen af asylansøgninger.

EU-landene besluttede i 2016 i forlængelse af de voldsomme migrationsstrømme året forinden, at asylansøgere skulle have behandlet deres sag efter en såkaldt "fast-track"-model.

Men processen er ikke så hurtig, som beskrevet i intentionen. Det viser en rapport onsdag fra Den Europæiske Revisionsret (ECA).

Trods øget kapacitet i Grækenland har nogle ansøgere først fået tid til samtale med en sagsbehandler i 2023.

I 2018 var behandlingstiden 215 dage i gennemsnit fra en ansøgning var afleveret, til der faldt en første afgørelse. Mangel på læger, som skal vurdere en ansøgers sårbarhed, er en af flere årsager til den lange behandlingstid.

Situationen i Grækenland er ikke blevet bedre, siden eksperterne fra ECA afsluttede deres arbejde i sommer.

I denne uge har borgmesteren på øen Samos advaret om, at der er risiko for optøjer, hvis der ikke meget snart gøres noget for at reducere antallet af migranter.

Der er over 6000 migranter i lejren, der blev bygget til omkring en tiendedel af den mængde.

I Italien er problemet et lidt andet. Her er der tilstrækkelig kapacitet til at håndtere antallet af tilkomne asylansøgere. Men behandlingstiden for klager er lang. Den er i gennemsnit over fire år for ansøgninger indgivet i 2015.

Målet for EU's medlemslande er, at afviste asylansøgere skal hjemsendes hurtigst muligt. Her halter både Italien og Grækenland efter.

ECA påpeger en række årsager i rapporten: Der mangler systematisk registrering af afgørelser, og samarbejdet med migranternes hjemlande er ikke godt.

Undersøgelsen fra ECA er en opfølgning på en tilsvarende undersøgelse fra 2017 om asylbehandlingen i de samme lande.

Den seneste rapport viser, at EU-Kommissionen har efterlevet cirka halvdelen af de anbefalinger, som revisorerne dengang kom med.

En anbefaling er slet ikke implementeret. Den handler om at sikre en tilpas langvarig udstationering af eksperter, så sagsbehandlingen kan gøres effektiv.

ECA er sat i verden for at undersøge, om EU-borgernes skattekroner bruges effektivt og efter hensigten.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce