Annonce
Assens

Assens set fra oven: Tag med op i Vor Frue Kirkes tårn

Jørgen Hyldgaard, tidligere formand for menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Assens, førte an ved tårnvandringen. Bag ham anes klokkespillet, der tæller i alt 21 små og store klokker. Foto: Nils Svalebøg.
Efter søndagens gudstjeneste var der en sjælden mulighed for at opleve Assens fra oven, da Vor Frue Kirke bød på tårnvandring.

Assens: Det giver et lille gib i en, da klokken pludselig slår i slag, og automatisk ryger fingrene til ørerne. Et par håndfulde mennesker, knap 20 i alt, har søndag lige efter gudstjenesten taget imod et tilbud om at besøge Vor Frue Kirkes Tårn.

Nøjagtig som Helle Frost, Christina Poulsen fra 7. a årgang 1994/95, og Rikke Nielsen tidligere har gjort - vi ved det, fordi de sammen med en hel del andre har efterladt deres navnetræk på bjælker og vægge. Heroppe, hvorfra selv selv rådhuset synes småt, og byens gamle huse bliver til rene dukkehuse.

Det er Assens Menighedsråd, der to gange i løbet af juli har budt på tårnvandring. Udover udsigten over byen, var der mulighed for at komme tæt på det gamle urværk, der trækker tårnuret fra 1795 og på klokkerne - tre store og 18 mindre, der to gange i døgnet sender velkendte melodier ud over byen. Men før vi nåede så langt, måtte vi altså lige vente på, at klokken havde slået 12.

Der er ikke almindelig adgang til tårnet. Det sker kun ved enkelte lejligheder som i søndags, og når flagene skal hejses ved kirkelige højtider, konfirmation og lignende. Og så kunne ovenstående navnetræk tyde på, at også konfirmanderne bliver budt på en tur.

Annonce
Pludselig gik klokkerne i slag, og der skulle 12 slag til, før det var overstået. Foto: Nils Svalebøg

Renoveret for 8,5 mio

Denne søndag var det Jørgen Hyldgaard, tidligere formand for Assens Menighedsråd gennem fem år, der stod i spidsen for tårnvandringen.

Tårnklatring er måske en mere passende betegnelse, for efter den smalle vindeltrappe op til første platform var passeret, bar trapperne mere præg af stige, hvilket også fik en enkelt deltager til at vende om. Forinden havde Jørgen Hyldgaard dog forsikret om, at opstigningen var godkendt af Arbejdstilsynet.

Jørgen Hyldgaard var med under den store renovering af tårnet for fem år siden og fortalte undervejs om projektet til 8,7 mio. kroner, der kunne gennemføres blandt andettakket være donationer fra Augustiunsfonden og A. P. Møllers Fond.

SE MANGE FLERE BILLEDER PÅ FYENS.DK

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Leder For abonnenter

Ghettopakke: Aktuelle tal, tak

Der er ikke længere blot én, men nu to rigtig gode grunde til, at partierne bag den såkaldte ghettopakke tænker sig godt om og justerer kriterierne, inden de pålægger en række kommuner at begynde nedrivning af boligområder på den hårde ghettoliste. Med et bredt flertal bestående af seks partier bag ghettopakken må man udlede, at dette tiltag mod socialt udsatte parallelsamfund har solid folkelig forankring. Men den folkelige forståelse kan hurtigt skrumpe ind, hvis det viser sig, at et nedrivningsdiktat har et grotesk skær af tilfældigheder. Det har stødt mange borgere, at Odense Kommune tilbyder flyttepenge til dømte kriminelle i boligområder, der risikerer at havne på den nye ghettoliste, som sendes ud til december. Forargelsen er forståelig, selv om kommunen kun reagerer som alle andre, der ser en kæmpeudgift tårne sig op forude: Man forsøger at undgå den. Og her er der tale om, at nogle færre beboere med en plettet straffeattest i et par opgange måske er afgørende. Senest er det kommet frem, at nedrivning kan blive udløst af, hvad man kan kalde bagatelkriminalitet. Hvis en person får en bøde og ikke betaler den, havner sagen i retten, hvor personen får en dom. Ifølge et datatræk hos Fyns Politi for 2017 og 2018 har otte personer med adresse i det nedrivningstruede boligkvarter Solbakken i Odense fået en dom på grund af en ikke-betalt bøde. Disse eksempler belaster altså Solbakken i ghettoregnskabet og kan i sidste ende betyde nedrivning. Venligt udlagt vil det være et papirtyndt grundlag. Boligminister Kaare Dybvad besøgte et af Odenses udsatte boligkvarter for nogle dage siden og havde ingen bemærkninger til kommunens flyttehjælp til kriminelle. Derimod stillede Dybvad i udsigt, at de tal, der skal danne grundlag for ghettolisterne, skal være så aktuelle som muligt. Hvis det skal forstås sådan, at de 11 måneder gamle tal, der bruges i dag, ikke dur, er det en god erkendelse, selv om skrotning bør være en selvfølge. Betryggende vil det også være, hvis partierne bag ghettoaftalen giver opgørelsesmetoden et eftersyn. På landsplan berører ghettoplanen flere tusind mennesker og koster mange milliarder. Derfor skal kriterier og udførelse være uangribelig.

Annonce