Annonce
Assens

Assens set fra oven: Tag med op i Vor Frue Kirkes tårn

Jørgen Hyldgaard, tidligere formand for menighedsrådet ved Vor Frue Kirke i Assens, førte an ved tårnvandringen. Bag ham anes klokkespillet, der tæller i alt 21 små og store klokker. Foto: Nils Svalebøg.
Efter søndagens gudstjeneste var der en sjælden mulighed for at opleve Assens fra oven, da Vor Frue Kirke bød på tårnvandring.

Assens: Det giver et lille gib i en, da klokken pludselig slår i slag, og automatisk ryger fingrene til ørerne. Et par håndfulde mennesker, knap 20 i alt, har søndag lige efter gudstjenesten taget imod et tilbud om at besøge Vor Frue Kirkes Tårn.

Nøjagtig som Helle Frost, Christina Poulsen fra 7. a årgang 1994/95, og Rikke Nielsen tidligere har gjort - vi ved det, fordi de sammen med en hel del andre har efterladt deres navnetræk på bjælker og vægge. Heroppe, hvorfra selv selv rådhuset synes småt, og byens gamle huse bliver til rene dukkehuse.

Det er Assens Menighedsråd, der to gange i løbet af juli har budt på tårnvandring. Udover udsigten over byen, var der mulighed for at komme tæt på det gamle urværk, der trækker tårnuret fra 1795 og på klokkerne - tre store og 18 mindre, der to gange i døgnet sender velkendte melodier ud over byen. Men før vi nåede så langt, måtte vi altså lige vente på, at klokken havde slået 12.

Der er ikke almindelig adgang til tårnet. Det sker kun ved enkelte lejligheder som i søndags, og når flagene skal hejses ved kirkelige højtider, konfirmation og lignende. Og så kunne ovenstående navnetræk tyde på, at også konfirmanderne bliver budt på en tur.

Annonce
Pludselig gik klokkerne i slag, og der skulle 12 slag til, før det var overstået. Foto: Nils Svalebøg

Renoveret for 8,5 mio

Denne søndag var det Jørgen Hyldgaard, tidligere formand for Assens Menighedsråd gennem fem år, der stod i spidsen for tårnvandringen.

Tårnklatring er måske en mere passende betegnelse, for efter den smalle vindeltrappe op til første platform var passeret, bar trapperne mere præg af stige, hvilket også fik en enkelt deltager til at vende om. Forinden havde Jørgen Hyldgaard dog forsikret om, at opstigningen var godkendt af Arbejdstilsynet.

Jørgen Hyldgaard var med under den store renovering af tårnet for fem år siden og fortalte undervejs om projektet til 8,7 mio. kroner, der kunne gennemføres blandt andettakket være donationer fra Augustiunsfonden og A. P. Møllers Fond.

SE MANGE FLERE BILLEDER PÅ FYENS.DK

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce