Annonce
Assens

Assens Kommunes stemmer skal høres

Det er ikke kun, når der er valg, at borgerne i Assens Kommune skal deltage aktivt i demokratiet. Det skal også ske i projektet 'Vores Stemmer', som Assens Kommune er en del af. Arkivfoto: Kim Rune

Assens Kommune er en af tre kommuner, der er udvalgt til at deltage i Tænketanken Mandag Morgens projekt 'Vores Stemmer', som har til formål at udvikle lokaldemokratiet.

Et kæmpe borgermøde, tre mindre og 30 borgere, der bliver knyttet tæt på den politiske proces.

Det er midlet i projektet 'Vores Stemmer', som Assens Kommune er valgt til at være del af.

Målet er, at lokaldemokratiet bliver udviklet, så borgere bliver mere engageret i demokrati og har mere indflydelse på den lokalpolitiske beslutningsproces. Bag 'Vores Stemmer' står Tænketanken Mandag Morgen, og også Roskilde og Varde Kommune deltager i demokratiprojektet, som starter i slutningen af august og ventes at blive rundet af med et stort borgermøde i januar.

Steen Søgaard, der er Assens Kommunes projektleder i 'Vores Stemmer', glæder sig over, at der følger et tæt samarbejde med de to andre kommuner og Tænketanken Mandag Morgen med.

- Vi mødes fire gange hen over efteråret, vinteren og det tidligere forår på skift hos hinanden. Der bliver fulgt op og kigget på, hvad det er for nogle anbefalinger, som Mandag Morgen kan tage med tilbage til deres bevillingsgivere i forhold til, hvad det har givet at sætte fokus på en måske anden måde at inddrage borgerne, og hvad det har betydet overhovedet at sætte fokus på det. Og har metoderne vist sig at være de rigtige.

- Der er mange ting, som bliver prøvet af, og det er også det, vi ser som en gave; at vi kan få lov til at være med til at prøve et koncept af, som er en ren win win-situation, siger Steen Søgaard.

'Vores Stemmer'

Tænkentanken Mandag Morgen står bag projektet 'Vores Stemmer', som har til formål at udvikle og forny den demokratiske samtale mellem borgere og politikere, så borgerne kommer tættere på udviklingen af politik.Projektet er støttet økonomisk af AP Møller Fonden, og udover Assens Kommune deltager også Roskilde og Varde Kommuner.

I løbet af projektperioden skal der i løbet af efteråret holdes lokale borgermøder, og i starten af 2019 skal der i hver kommune holdes kæmpe borgermøder med flere hundrede deltagere.

Hver kommune vælger et emne, som der skal sættes fokus på i projektet. På det store borgermøde skal borgerne komme med input og løsningsforslag i forhold til emnets udfordringer. De input og løsningsforslag gives videre til de lokale politikere, der så kan tage dem i udarbejdelsen af politikker.

'Vores Stemmer' er inspireret af G1000, som blev afviklet i Belgien og Holland. Det startede i Belgien for år tilbage, da der var en regeringskrise, fordi der ikke kunne blive samlet en regering. Der tog nogle borgere initiativ til store borgermøder, som de kaldte G1000, hvor de mødtes og udviklede politik.

Steen Søgaard, Assens Kommunes projektmedarbejder i 'Vores Stemmer', glæder sig til at, kommunen og politikerne kan komme i tæt samarbejde med borgerne. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

30 samarbejdspartnere

En afgørende del af projektet er, at 30 borgere bliver knyttet til projektet og blandt andet skal spille en stor rolle ved det store borgermøde til januar. Netop den del har Steen Søgaard store forhåbninger til.

- De bliver klædt på af Mandag Morgen til at kunne hjælpe til på det store borgermøde i januar. De omkring 30 borgere vil være dem, som efter mødet skal sætte sig sammen og finde ud af, hvad var det, vi hørte på borgermødet? Hvad var borgernes anbefalinger og ideer? Og hvad vil vi gerne give videre til politikerne.

- At der er 30 potentielle samarbejdspartnere og ambassadører, som vil kunne indgå i en form for samarbejde med Assens Kommune, vil være noget rigtig godt, som vi kan få ud at være med i 'Vores Stemmer', fortæller Steen Søgaard.

Annonce

Input til politikerne

I løbet af efteråret skal der arrangeres tre borgermøder lokalt, og så vil det kulminere i januar med et stort heldagsborgermøde, hvor 3-5000 borgere i kommunen vil blive inviteret til at deltage.

Målet er, at 3-500 af dem deltager, og de skal komme med bud på, hvordan man kan løse de udfordringer i det tema, som er valgt til at være i fokus i 'Vores Stemmer' i Assens Kommune.

- Jeg tænker også, at et super godt resultat vil være den viden, som vi får ud af det borgermøde. At kunne samle 3-500 borgere er jo fantastisk, og det kan give rigtig mange input til, hvad vi kan rette ind efter de kommende år, og hvad er det, der betyder noget for borgerne.

- Det er også en del af arbejdet med demokrati. At gå ud og involvere borgerne, men så kommer de også med nogle svar, som kan blive lagt direkte ind i den politiske proces i og med, at vi har et opgaveudvalg med netop samme emne, siger Steen Søgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce