Annonce
Assens

Assens Kommune vil være CO2-neutral i 2050 - men ingen kender prisen: Fire nedslag i klimaaftale

Klimaet skal forbedres og Assens Kommune skal fre mod 2030 reducere sin CO2-udledning med mindst 70 procent. Arkivfoto: Martin Kloster
En læser, Lars Skjærris, vil gerne vide, hvad det koster, at Assens Kommune senest i 2050 skal være klimaneutral. Fyens Stiftstidende har bedt en række politikere om svar.

Lars Skjærris har via funktionen "Spørg redaktionen" spurgt ind til, hvilke "nedskæringer og reduktioner" på skole- og plejeområdet, der vil blive konsekvensen af klimaaftalen. Har man vurderet andre løsninger på energisiden, som regn- og spildevandsløsninger, spørger han desuden. Fyens Stiftstidende har sendt økonomispørgsmålet videre til et par politikere, bl.a. Søren Thomsen (K) og Flemming Risskov Jørgensen (SF), der på det seneste byrådsmøde debatterede klimastrategien. Avisen er også dykket ned i klimastrategien, som vi her belyser indholdet af og årsagen til.

1 Derfor sætter kommunen sine klimamål

Med afsæt i Vision 2030 og ambitionen om at være foran de nationale mål for den grønne omstilling i 2030, iværksatte Assens Kommune en klimastrategi, der blev vedtaget på byrådsmødet 16. december.

Den betyder, at Assens Kommune skal reducere CO2-udledningen med mindst 70 procent i 2030 og blive helt CO2-neutral inden 2050. Konkret er der lavet 34 indsatser for at nå målene inden for indsatsområderne: Energi, transport, landbrug og arealanvendelse samt bæredygtige valg og klimarobusthed (i 2050), som det hedder.

En række af indsatserne kan realiseres af Assens Kommune alene, mens andre indsatser er afhængig af andre aktører. Indsatserne i klimastrategien giver samlet set en reduktion på ca. 122.000 ton CO2 i 2030. For at nå målsætningen i 2030 mangler der indsatser, som kan reducere med yderligere 73.000 ton, oplyser kommunen.

2 Hvad vil man gøre?

I strategien er der bl.a. lagt op til, at man kan modernisere gadebelysningen. Frem mod 2020 skiftes lyskilderne til LED, så der spares 51 ton CO2 om året. I den sidste ende vil det også økonomisk være en fordel, selvom der er afsat seks mio. kr. i overslagsårene 2021-22 i budgetaftalen 2021-24.

Andre tiltag for at nå målet er energirenoveringer i den kommunale bygningsmasse, fjernvarme uden fossile brændsler, ny affaldsplan med bedre såkaldt cirkulær økonomi (altså mere genbrug), kommunale elbiler, afvikling af individuel olie- og gasopvarmning, klimapartnerskaber med virksomheder, der skal skabe en grøn og bæredygtig erhvervsvækst, skifte til el-færge mellem Assens-Bågø, udfasning af dyrkning af kulstofrig landbrugsjord og ændring af dyrkningsjorden, skovrejsning, energineutralt renseanlæg og separatkloakeringer samt klimavenlig mad i kommunale institutioner.

Du kan se alle indsatserne her: www.assens.dk/klima.

3 Hvad koster klimamålene så?

Borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V): Arkivfoto: Kim Rune

Svaret er, at det kan man ikke præcist svare på. Direkte adspurgt svarer følgende tre politikere dette:

Søren Steen Andersen (V): - Det er svært at sige, men der er nogle områder, hvor man beskriver, hvad det koster. Samtidig må man sige, at det bevæger sig derhen, at det, der førhen var dyrt, klimabevidste valg, bliver billigere og billigere, eftersom udbud og efterspørgsel retter sig, og teknologi og produktionsformer bliver mere effektive. Måske er svaret, at det koster mere på nogle områder og mindre på andre. Det er en dynamisk størrelse. Der er altid nogle ubekendte, når du lægger en plan for noget, men det der ikke er en ubekendt, det er, at det er meget alvorligt at få gjort noget, og en meget alvorlig situation at stå i, hvis vi ikke gør noget.

- Jeg kan ikke garantere hverken det ene eller det andet (siger han om, hvorvidt han kan garantere, om det kommer til at koste noget eller ej, red.). Jeg kan bare konstatere, vi går i gang nu og her, og så kommer vi til, når vi skal hen og lave handleplaner, at forholde os til nogle ting. Men garantien er, at vi i Assens Kommune gør alt for, at vi kan beholde den velfærd, vi har, og vi kan lægge mere på.

Flemming Risskov Jørgensen (SF): - Jeg har svært ved at se, at det er nødvendigt at sætte skatten op for at nå de mål. Det er heller ikke det, vores klimastrategi lægger op til. Man kan sige, at kommunen udleder jo kun omkring 1,2 procent af al den drivhusgas, der udledes i Assens Kommune. Så det er i høj grad noget med at lave nogle partnerskaber med virksomheder og landbrug. Det er især landbrug og transport. Det er en rejse, vi begiver os ud på, og vi tegner kortet, mens vi er på vej mod målet.

Søren Thomsen (K): - Det er et godt spørgsmål. Det er ikke tal, jeg har fået fremlagt. Det er nok heller ikke et tal, man er klar over endnu, kunne jeg forestille mig. Klimastrategien skal finde ud af, hvad det vil koste. Vi kan gøre meget uden at bruge så mange penge på det. Nogle kloge klimaløsninger, det er bl.a. hvor man laver samarbejde med virksomheder rundt omkring. Bl.a. med Strøjer Tegl og Kiilto (som har indgået en aftale med kommunen, red.). Det er sådan nogle ting, man skal gøre i endnu større stil. De klimaaftaler er nogle, der ikke koster kommunen penge, men som rykker kommunen i den rigtige retning.

4 Hvad sker der, hvis målene ikke bliver nået?

Fiskeri ved Agernæs i Assens Kommune. Foto: Martin Kloster

Der er som sådan ingen sanktioner for Assens Kommune, hvis klimamålene ikke bliver nået i 2030. Klimastrategien er ikke lovpligtig. Men i og med, at Assens Kommune gennem deltagelsen i det såkaldte DK2020-samarbejde, som Realdania, KL og regionerne står bag, hvor visse kommuner hver især skal udvikle en ambitiøs lokal klimaplan, som viser vejen til en netto nul-udledning for kommunen senest i 2050, så forpligter det. Man kunne kalde det for en certificering. Ellers kan de deltagende kommuner få enten først det gule og siden det røde kort. Det er Frederiksberg Kommune, som har initieret DK2020.

Efter vedtagelsen af strategien, vil den blive vurderet af det internationale bynetværk C40 og den grønne tænketank CONCITO efter certificeringsprogrammet CAPF (Climate Action Planning Framework), oplyser kommunen. "En CAPF-certificeret klimastrategi betyder, at planen indeholder de elementer, der skal til for at sikre opfyldelse af Parisaftalens mål i 2050", skriver kommunen.

Poul Poulsen (R): - Overordnet set, har vi skrevet ind i vores vision (Vision 2030, red.), at vi vil de mål i 2030 og være foran de nationale mål. Når vi laver sådan en vision, så forpligter det. Det er ikke tilfældigt, det er skrevet ind. Det er jo hentet fra den nationale kontekst og den internationale kontekst, at vi skal reducere vores CO2. Det, der står i visionen, skal udmøntes på nogle strategier. Det er det, vi gør med den strategi her, siger han.

Embed: Spørg redaktionen
Annonce
Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Kultur

Dr. Monsters Klumme: Med sin kåring af det største idrætsnavn underminerer DIF sin egen mangfoldighed

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Odense For abonnenter

- Skal jeg stikke dit øje ud? Fire mænd tiltalt for at bortføre, tæve og true offer for gæld

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce