Annonce
Assens

Assens Kommune vil i en grønnere retning - men har ikke registreret giftfri arealer

En læser får svar på, hvorfor Assens Kommune ikke har nogle giftfri arealer, der er tilmeldt inde på Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside www.giftfri-have.dk. Arkivfoto: Martin Kloster
Læser Helle Boesen undrer sig over, hvorfor Assens Kommune ikke har tilmeldt nogen giftfrie arealer på Danmarks Naturfredningsforeningens hjemmeside www.giftfri-have.dk. Hun mener, det kunne have en markedsføringsværdi over for turister og tilflyttere.

Tommerup: Hjemme i læser Helle Boesens have i Tommerup bliver der ikke brugt sprøjtemidler, og hun har derfor tilmeldt sin have på Naturfredningsforeningens hjemmeside www.giftfri-have.dk.

Men Assens Kommune har ikke tilmeldt nogen arealer, og det undrer Helle Boesen, da hun mener, at det kunne være med til at vise vejen for kommunens borgere og virksomheder til at bruge mindre gift, og at det også kunne have en betydelig markedsføringsværdi over for turister og nye tilflyttere, skabe mere biodiversitet og beskytte drikkevandet.

Derfor har hun via Fyens Stiftstidende sendt følgende spørgsmål til de ansvarlige i kommunen: Hvorfor har Assens Kommune ikke nogen giftfrie arealer, der er tilmeldt Giftfri Kommuner?

Annonce

Vidste ikke, at siden fandtes

Det spørgsmål har avisen givet videre til Annette Bæk, som er Miljø- og Naturchef i Assens Kommune. Ifølge hende er det ikke, fordi kommunen ikke har nogen giftfrie arealer.

- Vi har ganske enkelt ikke været opmærksomme på, at hjemmesiden fandtes. Men nu, da vi er blevet gjort opmærksomme på det, er det noget, som vi vil se nærmere på, siger hun.

- Så I vil gå ind og tilmelde kommunens giftfrie arealer?

- Vi vil få kigget på det. Vi skal også lige have fundet ud af, om det er noget, vi selv bestemmer.

- Hvor stort et areal har Assens Kommune, der er giftfrit?

- Der er blevet stillet krav om, at det jord, som vi bortforpagter til eksempelvis landmænd, at det enten skal dyrkes økologisk eller uden brug af pesticider. Vi har udbudt 130 hektar jord, hvor der er krav om dette, forklarer miljø- og naturchefen.


Vi har ganske enkelt ikke været opmærksomme på, at hjemmesiden fandtes. Men nu, da vi er blevet gjort opmærksomme på det, er det noget, som vi vil se nærmere på.

Anette Bæk, Miljø- og Naturchef i Assens Kommune


- Vil kommunen gå i en grønnere retning i fremtiden?

- Det er et entydigt ja. Politikerne har afsat midler til mere biodiversitet, og der er ingen tvivl om, at der gøres stribevis af tiltag for at blive en grønnere kommune.

Annonce

Bjørnekløer får Roundup

Avisen har spurgt driftsleder på Entreprenørgården, Freddy Nielsen, hvilke arealer, der bliver sprøjtet i Assens Kommune, og hvorfor der bliver sprøjtet.

Han forklarer, at kommunen kun bruger meget lidt af ukrudtsmidlet Roundup på de offentlige arealer. Han vil skyde på, at der kun bliver brugt halvanden liter aktivt middel om året i hele Assens Kommune. Roundup'en bruges til at bekæmpe bjørneklo, når det ikke er muligt at fjerne dem med håndkraft.

- Vi rodstikker langt de fleste bjørnekløer, altså hiver dem op med roden, men det er ikke altid muligt. Og derfor bruger vi Roundup til at få dem væk de steder, hvor vi ikke kan få dem op. Det gode er, at der bliver færre og færre bjørneklo hvert år, og dermed skal vi bekæmpe dem i et mindre omfang, siger driftslederen.

Annonce

Fravælger gasbrændere

Derudover siger driftslederen, at der bliver brugt et andet og mildere ukrudtsmiddel til blandt andet fortove. Det hedder Topgun, som er en slags sæbe, der er baseret på organiske fedtsyrer.

- Topgun er det absolut mest miljøvenlige middel, man overhovedet kan bruge. Det har en nedbrydningstid på kun 24 timer, så vidt jeg husker. Afhængigt af vejret, sprøjter vi med det cirka fem gange på en sæson, og vi kører med en særlig laserstyret sprøjte, som kun sprøjter direkte på ukrudtsplanten. Det vil sige, at vi ikke sprøjter hele arealer, men kun dér, hvor ukrudtsplanten er, siger han.

Freddy Nielsen fortæller, at kommunen har valgt at bruge det milde ukrudtsmiddel til bekæmpelse af ukrudt, i stedet for at bruge gasbrændere og derved lukke CO2 ud i atmosfæren.

Helle Boesen fra Tommerup synes, at Assens Kommune burde markedsføre sig på at have giftfri arealer. Arkivfoto: Morten Rode
Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Nyborg For abonnenter

Nye skraldespande gør det umuligt for blinde at sortere: - Hvis jeg ikke havde min kone, ville alt ryge i den samme spand

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Kultur

På Dagmarsminde får demente beboere kram, kærlighed og kage i stedet for medicin

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Odense

Et pletskud i Odense: Fugleøen i det kunstige naturparadis

Annonce