Annonce
Assens

Assens Kommune: Afviste besparelser på børn og unge er tilbage på bordet

Politikerne i Uddannelse, Børn og Familie skal pege på besparelser for 14,7 millioner kroner og håber, at det ikke bliver nødvendigt at udmønte dem. Billedet er fra Skallebølle Skole, som blev lukket i 2017 som led i en spareplan.Arkivfoto: Lasse Hansen
Politikere skal pege på besparelser for 14,7 millioner kroner på Uddannelse, Børn og Familie, som kan tages i brug, hvis det bliver nødvendigt.

Tidligere børnehavestart, nedlæggelse af læseklasse og overvægtsklinik for børn, kortere åbningstid i daginstitutioner og rammebesparelser på skoler og institutioner. Det er blot nogle af 22 forslag til besparelser på børn, unge og fritid, som er sendt i høring frem til 1. maj.

Efter høringsfasen skal politikerne i udvalget for Uddannelse, Børn og Familie pege på besparelser for i alt 14,7 millioner i det 19 millioner store katalog.

Flere af de 22 forslag er i tidligere sparerunder blevet afvist af samme udvalg. Eksempelvis et forslag om, at børn skal starte i børnehave allerede, når de er to år og ni måneder gamle. I 2018 valgte man i stedet at sætte alderen for børnehavestart ned fra tre år til to år og 11 måneder.

- Det er svært at forestille sig, at vi kan fjerne yderligere 14,7 millioner fra området. I store træk har vi set en del af forslagene før, men det bliver de ikke mere acceptable af, siger Mogens Mulle Johansen (SF), som er formand for udvalget for Uddannelse, Børn og Familie.

- Vi kan håbe, at ingen eller meget få af forslagene vil komme i spil, siger han.

Det er, som udvalgsformanden nævner, ikke sikkert, at nogen af besparelserne bliver gennemført, da der er tale om et såkaldt råderumskatalog, som kan tages i brug i budgetforhandlinger senere på året.

- Det er den økonomiske forbandethed, vi lever under, indtil vi får en udligningsreform. Det er et spørgsmål om, at Danmark er kommet i ubalance, og man er ved at skabe en række b-kommuner, siger Mogens Mulle Johansen.

Råderumskataloger

Alle fagudvalg i Assens Kommune er af et flertal i byrådet blevet pålagt at finde et råderum, altså potentielle besparelser, på to procent af deres budgetter. For Uddannelse, Børn og Families vedkommende svarer det til 14,7 mio. kroner.

Formålet er at være på forkant, hvis Assens Kommune igen bliver ramt af store besparelser, for eksempel i forbindelse med udligningen mellem landets kommuner, som sker efter sommerferien.

I juni 2019 skal politikerne i Uddannelse, Børn og Familie udvælge besparelser på 14,7 mio. kroner fra et katalog med forslag for samlet set 19 millioner kroner.

Serviceniveau må sænkes

Medarbejderrepræsentanterne i FællesMED Børn og Undervisning skriver i et høringssvar, at der ikke kan spares mere på den daglige drift på skoler og i daginstitutioner.

- Generelt vil jeg sige, at medarbejdersiden mener, at det er en rigtig dårlig ide, i det hele taget at arbejde med et råderumskatalog, når den daglige drift er så presset, at det er mere end svært at få øje på et råderum, skriver John Rasmussen, som er næstformand i udvalget, i en mail til Fyens Stiftstidende.

John Rasmussen, som også er formand for Vestfyns Lærerkreds, mener, at politikerne i stedet for at spare igen og igen, bør gribe opgaven anderledes an og sænke serviceniveauet:

- Som det er nu, forsøger man at drive et skolevæsen, som man faktisk ikke har råd til. Derfor ville det bedste være, hvis man tog en seriøs politisk diskussion om, hvilket skolevæsen man ønsker- og så afsætter den nødvendige økonomi. Præcis det samme kan siges om andre områder, uddyber han.

Annonce

Alle frugter er høstet

Lise Ravn Jeppesen, som også sidder i FællesMED, og er fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Assens Kommune, mener, at der kun er et sted at spare.

- Det er på personalet. Der er allerede høstet både lavt- og højthængende frugter, konstaterer hun.

Men der er flere problemer i at skære på personalet, påpeger hun. Dels mister pædagogerne muligheden for at udvikle børn.

- Det bliver opbevaring. Sådan er det, siger hun.

Assens Kommune risikerer også, at sygefraværet stiger, når der lægges endnu mere pres på personalet, mener hun.

- Det er sådan et underligt krydspres, vi sidder i. Vi får at vide, at vi ikke må tale os selv ned i et hul, fordi vi yder en fantastisk indsats, men jeg er faktisk der, hvor jeg føler, at der ikke rigtig bliver lyttet til os, siger Lise Ravn Jeppesen.

- Folk føler sig utilstrækkelige, og det er klart, at når der ikke er ressourcer til noget som helst, så går det ud over arbejdsmiljøet. Jeg føler mig lidt magtesløs. Først et budget, så to genåbninger (i 2018, red.) og nu et råderum, siger hun.

Der har været heftig debat om forringelser på social- og sundhedsområdet i Assens Kommune, men Uddannelse, Børn og Familie er også hårdt ramt af besparelser, nævner Mogens Mulle Johansen. Her er han fotograferet ved et byrådsmøde om skolelukninger i 2015.Foto:Yilmaz Polat
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce