Annonce
Assens

Assens giver grønt lys: Snart kan man 'snuble' over historien

Ninon Schloss, medlem af foreningen Snublesten Fyn, finder det fantastisk, at der snart kan findes snublesten i Assens gader. Arkivfoto: Kim Rune
Allerede i august drøftede politikerne i Assens Byråd, hvorvidt der fremover skal lægges gyldne brosten til minde om dem, som var ofre for nazismen under 2. Verdenskrig. Nu har Assens Kommune givet tilladelse til placeringen af de historiske sten, og foreningen Snublesten Fyn jubler.
Annonce

Assens: I fremtiden bliver det næsten bogstaveligt talt muligt at falde over Danmarkshistorien, når man vandrer gennem gaderne i Assens.

Det sker, efter Assens Kommune har godkendt en ansøgning fra foreningen Snublesten Fyn, som arbejder på udbrede snublesten på adresser, hvor folk der under 2. Verdenskrig boede eller havde relation til, inden de blev ofre for nazismen.

Og foreningen jubler over, at det endeligt er lykkedes at få godkendt to placeringer af de gyldne brosten i Assens Kommune. Det fortæller medlem af Snublesten Fyn, Ninon Schloss.

- Det er jo simpelthen fantastisk. Vi har jo knoklet på det her, nogen gange 24 timer i døgnet. Der er så mange tråde, der skal redes ud. Du skal have fat i slægtninge og kommuner og fonde. Der er så mange ting, og når det så endelig er en ting, der lykkes, så bliver vi bare så glade.

Annonce

Stort arbejde

Arbejdet med at få politikerne i Assens Kommune med på idéen om snublesten har ifølge Ninon Schloss været nemmere end i andre fynske kommuner. Allerede i august præsenterede det konservative byrådsmedlem og viceborgmester Søren Thomsen (K) en ambition om at få snublestenene til Assens, og forslaget blev dengang mødt af opbakning fra hele byrådet.


Det er jo simpelthen fantastisk. Vi har jo knoklet på det her, nogen gange 24 timer i døgnet. Der er så mange tråde der skal redes ud. Du skal have fat i slægtninge og kommuner og fonde. Der er så mange ting, og når det så endelig er en ting, der lykkes, så bliver vi bare så glade.

Ninon Schloss, medlem af Snublesten Fyn


At få politikernes opbakning er dog ifølge Ninon Schloss ikke det eneste arbejde, der ligger i at udbrede snublestenene på Fyn.

- For det første skal vi finde slægtningene, og for det andet skal vi have dem til at godkende, at der bliver lavet en sten, for kunstneren kommer slet ikke, hvis folk ikke vil have det. Men vi har fået tilladelse fra alle de slægtninge, vi skulle, og det er et kæmpe arbejde.

Annonce

Lang ventetid

Assens Kommune har godkendt, at der i den kommende fremtid bliver placeret to snublesten i Assens by. Den ene bliver lavet for dommer Julius Joseph Moritz og lagt på Nørregade 59 i Assens, hvor dommergården, der nu er nedlagt, har ligget. Den anden sten lægges for direktør Viggo Johannes Hansen på Østergade 38, hvor han havde Plums Kolonialhandel.

Hvad er en snublesten?

En snublesten er et mindesmærke for en person, der blev offer for nazismen under anden verdenskrig. Formålet med stenen er, at man på sin vej skal "snuble" over fortiden og blive mindet om historien bag.

Alle, der er blevet forfulgt eller dræbt af nazisterne, kan komme i betragtning til en sten.

Snublestenen måler 10 gange 10 centimeter og bliver håndlavet af den tyske kunstner Gunter Demnig, som er idémanden bag stenene.

Der er anslået 75.000 snublesten fordelt på mere end 25 lande, men endnu ingen på Fyn.

Læs mere om Snublesten Fyns arbejde på hjemmesiden snublestenfyn.dk.

Tidshorisonten for, hvornår man kan opleve de gyldne brosten i Assens' gader, er dog noget uklar.

- For det første er han (snublestenskunstner Gunter Demnig, red.) blevet en kæmpe succes, som han ikke havde regnet med. Han insisterer på at være til stede, hver gang der bliver lagt den første sten et nyt sted, så han er jo booket helt op, og vi ved faktisk ikke, hvornår han har tid. Men foreløbig har vi lagt billet ind på Odense og Assens, og Svendborg er også på vej, siger Ninon Schloss.

Men når det hele kommer på plads, glæder Ninon Schloss og Snublesten Fyn sig til at præsentere resultatet af det store arbejde, der er lagt i snublestenene.

- Er du sindssyg, den dag glæder vi os til. Så håber vi jo selvfølgelig, at der kommer nogle politikere forbi, når kunstneren står og lægger stenen ned.

Om aftenen den 2. oktober 1943 hentede tyske SS-soldater dommer Julius Moritz i hans hjem i Assens. Han kom aldrig tilbage igen. Fremover vil man kunne finde en snublesten til minde om dommeren, på adressen, hvor Dommergården engang lå i Assens. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Assens By
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Efter konkurs og betinget dom: Rådmand Søren Windell risikerer at blive smidt ud af bestyrelse

Middelfart

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce