Annonce
Indland

Assens-borgmester kræver udligningsreform: - Hvis pengene til sundhed ikke er der, så hører de fra os

Søren Steen Andersen /V), borgmester i Assens Kommune, råber på en udligningsreform i forbindelse med regeringens sundhedsudspil. Foto: Peter Leth-Larsen

Borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V) mener, at det er utilstrækkeligt at give kommunerne et fast beløb til sundhed, hvis ikke kommunernes økonomi også bliver løftet gennem en udligningsreform.

Hvis kommunerne i fremtiden skal løse flere sundhedsopgaver, er det afgørende, at regeringen får en udligningsreform på plads.

Det mener Søren Steen Andersen (V), som er borgmester i Assens Kommune. Ifølge ham har Assens og de øvrige fynske kommuner i forvejen svært ved at finansiere kernevelfærd, fordi statens skæve udligning af kommunernes økonomi ikke kommer Fyn til gode.

Hvis det ikke ændrer sig, frygter han, at de kommende sundhedsopgaver, regeringen med sit nye sundhedsudspil vil have kommunerne til at løse, vil blive ringere i fynske kommuner end i visse andre dele af landet.

- Man forventer, at der kommer en ensartethed i behandling og sundhedssatsninger, og det har længe været et mantra. Det skal nu udføres blandt andet ved hjælp af kommunerne og til dels ved hjælp af flere penge. Men det er ikke nok. Det er dødeligt nødvendigt med en udligningsreform, der kører parallelt med det her. Hvis vi er i samme skabelon økonomisk, som vi er i dag, så kan vi ikke tilbyde vores borgere samme sundhed som andre kommuner, og vi kan ikke tage penge fra børn eller fra de ældre, forklarer han.

Annonce

- Økonomi er alt

Han anerkender, at regeringen har afsat en pose penge til sundhedsopgaverne i kommunerne, men påpeger, at kommunerne før har modtaget for få penge, når de har skullet løse nye opgaver.

- Det er et problem, at kommunerne er underkompenserede for opgaver, de har modtaget. Og vi forventer, at man bliver fuldt ud kompenseret. Økonomi er alt i forhold til det her, siger Søren Steen Andersen.

Han slår dog ikke umiddelbart ned på det konkrete beløb, regeringen vil afsætte i form af en såkaldt nærhedsfond, og som i udspillet lyder på seks milliarder.

- Jeg hører, at det er nok, og så forventer jeg også det. Fra modsat hold kan man så forvente, at vi er stærkt fokuserede på, at pengene er der alle sammen, og hvis ikke de er det, så hører de (regeringen, red.) fra os, siger han.

Søren Steen Andersen understreger, at han ser på sine partifællers sundhedsudspil med et åbent sind - så længe pengene kommer på plads.

- Nu er opgaven at få det bedste ud af det, få skabt nogle gode samarbejdsrelationer og være der for borgerne, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Annonce