Annonce
Bagsiden

Assenesere, skibonitter og soranere

ENDELSER: Indbyggernavne kan dannes på mindst 12 måder

Annonce

- Hvorfor hedder det randrusianere, skibonitter og soranere? Og hvad styrer i det hele taget navnet på en bys indbyggere?

Mange har sikkert undret sig i tidens løb, og nu stiller Arne Andersen fra Næsbyhoved Broby spørgsmålet.

Han tilføjer:

- Når en by ender på "borg", går det nemmere, for så tilføjes (vistnok altid) endelsen "enser", for eksempel svendborgenser. Men hvad med for eksempel Slagelse og Hillerød?

Svar: Indbyggernavne er en jungle af både hjemlige og importerede endelser. Der findes mindst 12 af slagsen: "aner", "iner", "ianer", "bo", "er", "it", "nit", "ing", "ik", "eser", "enser" og "genser".

Der er ingen særlig logik bag indbyggernavnene. Men der kan anes nogle mønstre. Lad os først kigge på nogle af de mest almindelige og danskklingende. For nemheds skyld springer vi over al snak om konsonantfordobling, fugebogstaver og e'er, som står der i forvejen.

En udbredt endelse er "er": københavner, frederikshavner, kerteminder, middelfarter, marstaller, lemviger, ebeltofter, aabenraaer, haderslever, holbækker.

Annonce

Hindseboer

En anden stor gruppe er "boer": skagbo, struerbo, thistedbo, haslebo, neksøbo, rønnebo, svanekebo. Er man fra Ærøskøbing, er man kun "købingsbo", for her er Ærø hele verden. Folk på Hindsholm hed tidligere "hindseboer".

Så kommer vi til nogle af de mere fremmedartede endelser, først "enser".

Læseren har ret i, at byer, der ender på "borg", som regel får "enser" klistret på. Eksempler er: nyborgenser, faaborgenser, svendborgenser, aalborgenser, silkeborgenser og vordingborgenser.

Annonce

Bogensere

Også folk i Esbjerg, Varde, Herning, Kolding, Vejle, Viborg, Hjørring, Køge og Roskilde er "ensere". Det samme er indvånerne i Bogense, men de har jo blot sat et "r" på bynavnet. I Hobro og Mariager er man "gensere".

Endelsen "enser" er kommet vandrende fra latin, hvor tillægsord kan slutte på "ensis". "Odenseansk" hedder således i gamle latinske skrifter "ottoniensis".

Endelserne "aner" og "ianer" har ligeledes latinske rødder. Man kan være fredericianer, horsensianer, randrusianer, århusianer, løgstørianer, odenseaner, helsingoraner, hillerødaner (eller hillerødianer), soraner, korsoraner, skælskørianer eller slagelseaner.

Endnu mere eksotisk lyder indbyggernavne, der ender på "it" eller "nit": maribonit, nakskovit, nibonit, rødbynit, skibonit, sæbynit, endelavit og i nyere tid christianit. Endelsen "it" findes på mange sprog og kendes også fra danske ord som israelit og moskovit.

Assenesere - om folk fra Assens - har en sjælden endelse. Men den findes dog i kinesere, vietnamesere, siamesere og maltesere.

En anden sjældenhed i danske indbyggernavne er den germanske endelse "ing". Folk fra Tønder er tøndringer, ligesom øboer fra Falster, Als, Mors og Samsø er falstringer, alsinger, morsingboer og samsinger.

Men på Lolland og Fanø er indbyggerne lollikker og fannikker. Og på Thurø er man thuriner.

Annonce

Forgæves oprydning

Sprogfolk gætter på, at mange af de latinsk-klingende indbyggernavne er opstået i byer med latinskoler, og at flere af betegnelserne nok oprindelig er dannet for sjov.

Dansk Sprognævn forsøgte engang at rydde op i de mange fremmedartede endelser. Sprognævnet anbefalede ord som assensbo, bogensebo, skivebo, herningbo, køgebo med flere. Men de slog ikke an lokalt. Folk ville hellere være assenesere, bogensere og skibonitter.

Den nyeste retskrivningsordbog har dog flere dobbeltformer med, for eksempel assensbo og asseneser samt bogensebo og bogenser.

Læseren Arne Andersen spørger også, hvad man kalder folk i Næsbyhoved Broby.

- Det nærmeste vil nok være brobyboer, som jeg har hørt folk sige, skriver han.

Svar: Her bevæger vi os uden for ordbøgerne. De udtryk, der bruges lokalt, må være de rigtige.

Mail til: Sprog@fyens.dk, eller skriv til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktor

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce