Annonce
Danmark

Arnes bogkasse: De skriver sig til en tilgivelse

Ægteparret Alexandra og Alexander Ahndoril gemmer sig bag pseudonymet Lars Kepler. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Lars Kepler har mistet magien og kaster sig ud i krimi-genbrug, men ægteparret bag pseudonymet skriver uforligneligt.

Annonce

Bøger: Der er ikke noget at gøre ved det. Bortset fra at læne sig tilbage i en god stol og nyde romanen. Så kan det godt være, at man sidder med en nagende følelse af at være blevet taget ved næsen. At man faktisk er offer for et marketings-fænomen mere end for litteratur. Men der er kun ét at sige: Når nogen skriver så enestående godt, skal man læse. Basta.

Og sådan er det med den syvende roman i Lars Keplers serie om kriminalkommissær Joona Linna, det svenske politis skrappeste mand i nærkamp og med et af de bedste hoveder, når det gælder at uskadeliggøre perverse forbrydere.

Da Lars Kepler i 2010 bragede ind på krimimarkedet, skete det længe før, romanen "Hypnotisøren" udkom. Fordi den svenske presse gik i selvsving for at finde ud af, hvem der gemte sig bag pseudonymet Lars Kepler. Det viste sig at være ægteparret Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril, drevne skribenter der bl.a. tidligere havde skrevet tv-krimier.

"Lazarus" er syvende krimi fra Lars Kepler. PR-foto
Annonce

Stor interesse

Bogen var solgt til udgivelse i tyve lande, før den var skrevet færdig. Interessen var hysterisk. Heldigvis levede den op til forventningerne. Sådan har det været siden. Nu er den syvende bog i serien kommet på gaden. "Lazarus" hedder den, og det er en bog, hvor forfatterne går bagud i egne handlinger. De lader en af de værste forbrydere fra de tidligere værker genopstå fra de døde. Det er livsfarligt for Joona Linna - for kampen mellem politimanden og forbryderen er ikke længere et spørgsmål om retfærd mod vold. Det er et dybt personligt had, der præger fjendskabet mellem de to mænd.

"Lazarus" er en glimrende krimi - i den hårdtpumpede stil. Intrigerne er ikke så dybe, bogen rummer ikke samme magi, som forfatterne bragte ind i krimiverdenen, da de startede. Effekten af den voldsomme markedsføring og mystikken omkring hvem, der stod bag, har lagt sig, Og bogen bygger på stillads fra tidligere værker - sat i nye rammer. Men så er der fortællermåden og sproget tilbage. Og det retfærdiggør alt.

Alexandra og Alexander Ahndoril får tilgivelse for alt, også for persongenbrug og en hel del gentagelser undervejs. For parret skriver - for at sige det lige ud - røven ud af bukserne på alle de andre i genren.

Lars Kepler

"Lazarus"

556 sider, Gyldendal

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce