Annonce
Fyn

Arne og pensionen: Her er partiernes bud på pensionsalder

Statsminister Mette Frederiksen har lovet, at bryggeriarbejderen Arne og andre nedslidte kan gå tidligere på pension. I næste uge ventes regeringen at komme med sit pensionsudspil. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Her er hvad de ti partier i Folketinget har meldt ud:

1 Socialdemokratiet

Regeringen ventes i næste uge at præsentere sit forslag til at give flere ret til tidligere pension. Forventningen er, at antal år på arbejdsmarkedet bliver afgørende for at kunne gå to til tre år før på pension. Men bliver det 40 år på arbejdsmarkedet, 41 år, 42 år eller andet? Og bliver det en rettighed for alle faggrupper? Og hvad bliver regningen? I sit valgoplæg satte partiet tre milliarder af til en ny model.

2 Venstre

Partiet er modstander af princippet om at give en generel ret til en tidligere pension for udvalgte grupper og henviser i stedet til de forbedringer, de nedslidte har fået via den nye seniorpension, der trådte i kraft 1. januar og kan gives seks år før pensionsalderen. Det kræver, at man kun har en arbejdsevne på max. 15 timer om ugen. Det afgøres ved en individuel lægefaglig vurdering. Ydelsen er på 19.092 kr. for enlige, hvilket er noget mere end folkepensionen.

3 Dansk Folkeparti

Partiet kan blive helt afgørende for, om regeringen kan få flertal for et nyt pensionsudspil. Kristian Thulesen Dahl vil gerne forhandle, men skal han lægge stemmer til, kræver han stramninger på udlændingeområdet, der også skal levere penge til en ny pensionsaftale. DF går ind for et loft over pensionsalderen, så den for yngre årgange ikke kan stige til mere end 70 år, selv om levealderen stiger.

4 De Radikale

Partiet gik sammen med V, K, LA og DF med i aftalen om den nye seniorpension, som partiet mener er mere økonomisk forsvarlig og mere målrettet dem, der har det store behov for en tidlig tilbagetrækning end en ny rettighed for mange. Morten Østergaard er til gengæld klar til at give køb på princippet om, at pensionsalderen skal blive ved med at stige i takt med levealderen ved at indføre et loft på 70 år.

5 SF

SF ønsker en model, hvor antal år på arbejdsmarkedet afgør pensionsalderen. Nedslidte skal desuden kunne tilgodeses, selv om de ikke har været mange år på arbejdsmarkedet. Og partiet vil stoppe den automatiske hævelse af pensionsalderen i takt med levealderen og ønsker et loft på 68 år. Det er der ikke politisk flertal for, og SF vil derfor tage andre partier på ordet og  i folketingssalen foreslå et loft på 70 år.

6 Enhedslisten

Partiet ønsker, at pensionsalderen ikke skal følge med levealderen op længere end til en maksimal pensionsalder på 68 år. Ellers er partiet tilhænger af pensionsudspil, der kan give flere ret til en tidligere pension.

7 De Konservative

Modsat Venstre har partiet sagt, at det godt vil forhandle en pensionsaftale med regeringen, men prisen er store skattelettelser.

8 Alternativet

Vil gerne forhandle med regeringen om en pensionsaftale. Er desuden modstander af at lade pensionsalderen stige i takt med længere levealder.  Alternativet ønsker en kortere arbejdsuge.

9 Nye Borgerlige

Kan ikke støtte en ny rettighed til at gå tidligere på pension for udvalgte grupper, men vil have ordninger baseret på individuelle vurderinger.

10 Liberal Alliance

Partiet vil ikke støtte et udspil fra regeringen om en rettighed for tidligere tilbagetrækning for store grupper, men vil have skatten ned, så folk kan spare mere op til pensionen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Middelfart For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce