Annonce
Danmark

Arne Mariager: Go´gammeldags skattejagt går aldrig af mode

?Skattejagt? er et par snese røverhistorier med afsæt i virkeligheden. PR-foto

Måske ligger der 600 kg. sølv i en gammel kiste på bunden af en sø i Østjylland - ellers er der stadig mange andre skatte at lede efter.

Tid og sted: Vinteren 1643-1644. Stilling Sø mellem Skanderborg og Aarhus. En flok danske soldater hamrer løs på søens is. De er hårdt pressede. Kuglerne flyver om ørerne på dem. De svenske ryttere er nået frem. Men danskerne får slået hul og sænker en stor, jernbeslået kiste i søen. Så flygter de.

Hvis den historie er sandfærdig - og det er der en del, som tyder på - så lukkede søens mørke vande sig denne januardag over en stor del af Christian den fjerdes krigskasse - den sum han skulle bruge for at føre krig mod den svenske arvefjende. Det menes, at kisten indeholdt omkring 600 kilo sølvmønter. En værdi, der har inspireret adskillige skattejægere gennem årene. Lige fra Christian den fjerde selv, der prøvede at finde sine egne penge efter nederlaget til svenskerne - og helt frem til 2013, hvor brødrene Lars og Claus Abel midlertidig stoppede deres søgen efter skatten. Så måske gemmer søen en formue. Måske er den tunge kiste sunket ned i søbundens tykke mudderlag. Det kan forklare, hvorfor den aldrig er levet fundet.

Soldaterne, der gemte skatten for svenskerne, tog en pejling. Overleveringen siger, at kisten blev sænket i søen på en position af 200 alen - ca. 120 meter - fra bredden ud for Stilling Kirke på en linje, der gik gennem kirkens tårn og den vestligste gård i landsbyen Gram. Der er søgt på en sådan position flere gange af flere optimistiske skattejægere. Men søen har forandret sig. Vandspejlet ligger lavere, bredden er ikke, hvor den var dengang. Men først og fremmest er der kommet omkring et par meter ekstra mudder på bunden, end tilfældet var i 1644.

Men flere ivrige skattejægere vil forsøge - med stedse mere avanceret udstyr. For god, gammeldags skattejagt går aldrig af mode. Skatte fascinerer mennesker. Det fremgår med stor tydelighed i den nye bog "Skattejagt", skrevet af journalist, forfatter og eventyrer, Klaus Aarsleff. Historien om skatten i Stilling sø er en af mange i denne herlige bog. Man sidder fornøjet og læser den ene røverhistorie efter den anden og må sige til sig selv: Hurra - endnu lever eventyret.

Fra inkaer og vikinger til sørøvere og nazister

Klaus Aarsleff har gennem årene rejst kloden rundt - for at skrive og fotografere. "Skattejagt" er præget af den vide horisont. For vi er med i Peru på jagt efter inkaernes guld. Vi leder i Norden efter vikingerov. Vi kommer med til eksotiske øer for at lede efter skjulte sørøverskatte og er med langt inde i Europas bjerge og nede i dybe søer på jagt efter skjulte nazi-skatte. Klaus Aarsleff fortæller både om skattejægerne, skattene og om de historiske kendsgerninger, der ligger bag. Endnu en gang må man konstatere, at virkeligheden er den suveræne digter. Dens historier er vanskelige at måle sig med.

En af bogens helt forrygende historier er beretningen om den enorme skat, der menes at være skjult i en dyb skakt på Egeøen ud for Canadas atlanterhavskyst. Legenden vil vide, at den frygtede og berygtede sørøver, kaptajn "Sortskæg", begravede en enorm skat på denne ø. Sortskæg blev dræbt i 1718, men i 1795 opdagede nogle unge canadier på kanotur den senere så berømte "skatte-skakt" på Egeøen. De nåede dog ikke at grave sig ned til noget af værdi. Senere kom mere professionelle skattejægere til. Jo mere, der blev gravet, jo mere interessant forekom projektet. For undervejs stødte graverne på afspærringer med egebjælker, senere et lag store sten fra stranden osv. I en dybde af 29 meter stødte en flok skattejægere i starten af 1800-tallet på et stykke træ med en indskrift - i kode. Først: klar og tydelig: 10 fod herunder ligger to millioner pund begravet. Det ville svare til ca. to milliarder kroner i vor tids mønt.

Annonce

Den uovervindelige vagtpost

Skatten var enorm. Men nu var graverne nede på 29 meters dybde - og problemerne tårnede sig op. Skakten blev fyldt med vand, uanset hvor meget man pumpede. En dag trængte boret gennem noget bløde materiale. Da man fik boret op igen, var der viklet tre tykke guldkæder om spidsen. Skatten var der! Men der strømmede så voldsomme vandmængder ind i skakten, at det var umuligt at komme videre. Og så kom dødsstødet. En undersøgelse viste, at der var gravet en række underjordiske kanaler fra skakten ud til havet. Skakten kunne ikke tømmes for vand, med mindre man tømte Atlanterhavet. Det har ingen skattejæger hidtil været i stand til. "Sortskæg" fandt en uovervindelig vagtpost: Atlanterhavet. Skatten ligger der endnu.

Og det gør de herlige historier også. Klaus Aarsleff fortæller et par snese historier om skatte. Også om skatte, som blev fundet. Eksempelvis historien om, hvorfor en russisk zars yndlings-champagne nu ligger på køl et sted i Nordjylland. Der er mening med galskaben. Også i skattejagt.

Klaus Aarsleff

"Skattejagt"

Fem stjerner *****

302 sider, rigt illustreret

Gyldendal

Annonce
Annonce
Navne

En handlekraftig kvinde fylder 80

Annonce