Annonce
Danmark

Arne Mariager: Fire stjerner og en sol

?Blodvejen? er en ond og kold historie. Men helstøbt underholdende. PR-foto

"Bogkassen" fortæller om fem nye, internationale krimier, der er meget forskellige, men som har en fællesnævner: underholdning.

Bøger: Markedet bugner med krimier. Danske, nordiske, britiske og amerikanske. Der udkommer så mange, at det er komplet umuligt at nå at læse dem alle. Det er også umuligt at anmelde dem alle. Den krimibølge, der væltede frem for en halv snes år siden, er ikke i aftagende. Tværtimod. Den har antaget tsunami-karakter.

Læsere af Jysk Fynske Medier har gode muligheder for at få et indtryk af mange af disse krimier gennem anmeldelser på avisens kultursider. Men fordi mængden af danske krimier er så imponerende, kan det knibe med plads til at fortælle om det internationale krimi-marked. Det vil vi råde lidt bod på i "Bogkassen" ved i denne uge at fokusere på fem nye kriminalromaner, der alle fortjener opmærksomhed. De er meget forskellige. Men de har en tydelig fællesnævner: underholdning. Det er vel det vigtigste, overhovedet, for en krimi.

En strålende sol

"Et atelier i Paris" er titlen på en helt forrygende fortælling, skrevet af Frankrigs i øjeblikket mest sælgende forfatter, Guillaume Musso. Når man læser den roman, er det let at forstå, at Musso sælger så vildt. Det gør han, fordi han skriver vildt godt og fortæller gode historier. Undertegnede stødte tilfældigt på romanen "Central Park" - bare en bog i bunken af bøger, der skulle "ekspederes". Og så sad jeg undrende tilbage, efter med sorg at have afsluttet læsningen og havde samme oplevelse, som hvis man går ind på en cafe og bestiller husets rødvin - og så får man en Saint-Estephe fra Bordeaux. En herlig roman.

Og niveauet er fastholdt i "Et atelier i Paris". Det er en sprudlende fortælling, original i sin ide, fremragende i sit sprog - spændende og overraskende i sin konstruktion - overdådigt udstyret med farverige, men troværdige personskildringer - og med en indbygget følsomhed, der hiver bogen langt op over de fleste af tidens krimier. En kvindelig, britisk politibetjent tager på ferie i Paris -for at få styr på sig selv og eget liv. Hun lejer et dyrt, men charmerende hus, der har tilhørt en stor, international anerkendt billedkunstner. Der er kun ét problem: Da hun kommer ud fra badet, står der en fremmed mand og glor på hende. En anerkendt amerikansk dramatiker. Han har nemlig lejet det samme hus. En banal edb-fejl på udlejnings-bureauet. Men de to personers møde udløser et drama i stort format. For den berømte kunstner, hvis hus de har lejet, døde under mystiske omstændigheder - og det samme gjorde hans søn. Eller døde knægten nu også? Politibetjenten og dramatikeren indleder et samarbejde for at læse gåden - og det bliver hektisk.

Romanen er så formidabel fortalt, at man vender hver side med begejstring - og inden man har set sig om, er man færdig. Og ked af at være det. En fornem bog.

Guillaume Musso:

"Et atelier i Paris"

Fem stjerner *****

415 sider, Lindhardt og Ringhof

Annonce

En ond historie

Der er kulde fra første side i "Blodvejen", som den skotske krimiforfatter Stuart MacBride netop har fået udgivet på det danske marked. Romanen er en del af serien om kriminalkommissær Logan McRae, MacBrides foretrukne hovedperson. Efter at have ventet på nyt om Logan i et par år, er det dejligt at møde ham igen - i MacBrides univers. For den borger for underholdning.

MacBride er ikke en svær forfatter at læse. Han er ikke en mand, der gør en krimi til mere, end den er. Til gengæld er der aktion fra første side og en boblende spænding under vejs. Fortalt i et tydeligt, tempopræget sprog.

Da politiet finder kriminalkommissær Bell død på førersædet i en smadret bil, er det naturligvis chokerende for kollegerne. Ikke mindst fordi de deltog i hans begravelse for to år siden! Efterforskningen går i gang. Logan graver i Bells fortid. Hvorfor forsvandt han og lod som om, han var død? Og hvad er så vigtigt, at han vender tilbage? Logan opdager hurtigt, at han skal løse gåden i en fart. For der er en hemmelighed bundet sammen med Bells skæbne, der er så farlig, at mange mennesker er parate til at slå ihjel for at holde den hemmelig. Klassisk tju-bang-krimi.

Stuart MacBride

"Blodvejen"

Tre stjerner ***

400 sider, HarperCollins

Annonce

Tilbage i Amish-land

Linda Castillo har opnået international succes med en stribe handlingsmættede kriminalromaner om den kvindelige politichef Kate Burkolder. Hun er opvokset i det religiøse amishfolk, der nægter at bruge nutidige opfindelser. De driver landbrug uden traktorer. De foragter tv og biler. De lever i deres egen verden og efter deres egne regler. Kate er brudt ud - hun er moderne politichef. Men en dag bryder en morder ud af fængslet. Han hedder Joseph King - og er en af Kates gamle venner fra amish-land. Hun gætter på, at King søger tilbage til amish-samfundet, måske for at søge hævn - måske for at tage sine børn som gidsler. Måske for at myrde dem. Hun vender hjem for at forhindre King i at gøre noget forfærdeligt. Men bliver overrasket over, at han beder hende hjælpe med at bevise hans uskyld. Han gør det så godt, at hun kommer i tvivl.

Linda Castillo er en dreven forfatter. Romanen fortæller om amish-kulturen - og er samtidig spændende og velskrevet. Eneste tvivl: Måske burde forfatteren og hendes hovedperson snart skifte scene. Der er grænser for, hvor mange bøger amish-kulturen kan bære.

Linda Castillo

"På afveje"

Tre stjerner ***

384 sider, Politikens Forlag

Annonce

Dusinet er fyldt

Den engelske forfatter Peter James har haft eventyrlig succes med sin serie om kriminalkommissær Roy Grace. Serien foregår i den engelske badeby Brighton - og er blevet så populær, at der nu arrangeres ture rundt i byen - for turister. Så de kan besøge de steder, som James skriver om.

Nu har forfatteren skrevet dusinet fyldt. Den tolvte bog i serien er netop udkommet på dansk. "Dødens engel" hedder den, og det er en James-krimi på fuldt blus. Der er absolut intet, som tyder på, at James lider af metaltræthed. På politistationen er Roy Grace under pres oppefra. Sagerne skal opklares hurtigere og hurtigere - og der sker mere og mere. En gammel fjende dukker op igen, men det værste af det hele er, at der begynder at optræde en dødsengel i Brighton. Ikke blodige, voldsomme mord. Men nærmest stilfærdige. Er det i det hele taget mord? Grace har en mistanke, men der skal beviser til. Dødsenglen har et giftigt sind - og er livsfarlig for omgivelserne. Snart begynder Grace at spekulere på, om ikke han i virkeligheden har undervurderet denne person. Hun er farligere, end han troede.

Peter James

"Dødens engel"

Fire stjerner ****

400 sider, Rosinante.

Annonce

Krimi-fabrikken

Karin Slaughter har solgt over 35 millioner bøger, siden hun debuterede for en snes år siden. Det fortæller måske noget om den markedsføring, som de store forlag nu til dags er i stand til at levere. Men det fortæller altså også, at Karin Slaughter er både flittig og underholdende - og dygtig.

Hendes seneste roman på dansk, "Brudstykker", er en roman i den bedste del af det store forfatterskab. En spændende roman bygget over det klassiske tema, at man tror, at man kender de mennesker, der står én meget nær. Men sådan er det ikke altid. I denne roman er det en kvinde ført i trediverne, der bliver rystet, da hun finder ud af, hvad hendes mor har været involveret i for år tilbage. Romanen er bygget op i spring mellem nutid og fortid. Men ikke på en hektisk måde, der forvirrer. Romanen er letlæselig og godt fortalt, som Karin Slaughter har for vane. Og det tør siges, at det er historierne fra fortiden, der rummer handling. Mens nutiden rummer refleksionerne. En helstøbt krimi fortalt på flot sprog.

En del danske anmeldere har gennem årene været lidt kritiske i forhold til Karin Slaughter. "Krimi-fabrikken", er hun blevet kaldt. Ja, men der er jo ikke noget galt at sprøjte romaner ud, når de er velskrevne, overraskende og underholdende. At kunne gøre det år efter år - og stadig være spillevende og overraskende - det er faktisk en kunst, som Karin Slaughter bør respekteres for.

Karin Slaughter

"Brudstykker"

Fire stjerner ****

480 sider, Harper Collins

Annonce
Annonce
Odense

Se video: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Sport

Derbyvinderen er klar: Årets bedste løb på Fyens Væddeløbsbane

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Faaborg-Midtfyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Annonce