Annonce
Kultur

Arne anbefaler: Politimand på udebane

Arne Woythal, født i 1958. Politimand og forfatter - har skrevet en gribende bog om sine oplevelser i Afghanistan. Pr-foto
Arne Woythal fortæller rystende beretning om vold, misbrug af drenge og korruption fra tiden som udsendt dansk politimand i Afghanistan.

Bøger: Der findes bøger, som det ikke er dejligt at læse. Men hvor man alligevel bagefter siger til sig selv: Hvor var det godt, jeg læste den bog. Sådan er det med politimanden og forfatteren Arne Woythals seneste bog ”I krig med politiet”.

Det er en forfærdelig bog at læse. Men det er vigtigt, at man læser den. Bogen er ikke forfærdelig, fordi Woythal skriver dårligt eller mangler en god historie. Tværtimod. Den er forfærdelig, fordi Woythal er en god fortæller og har en vigtig historie at fortælle.

”I krig med politiet” skildrer de oplevelser, som Arne Woythal fik, da han i 2012 accepterede at blive sendt til Afghanistan for at være mentor for ledende afghanske politifolk - for at hjælpe med at udvikle det afghanske politikorps, så det bliver i stand til at beskytte befolkningen. Til dagligt er Woythal ansat på politigården i Albertslund, hvor han arbejder i afdelingen for personfarlig kriminalitet.

Alle ved, at Afghanistan i årevis har været ramt af en opslidende og brutal krig. Taleban tog magten, mistede den igen - men er aldrig blevet besejret og kæmper fortsat. Krigens metoder og hverdag er rædselsfuld. Vejsidebomber, skjulte miner, snigmord, bombeattentater. Og midt i alle rædslerne skal de menige afghanere forsøge at leve et liv. Få børnene i skole og sikre dem uddannelse. Selv om Taleban nu og da skyder børn for at få forældre til at holde op med at sende børn i skole. Især pigerne skal ikke uddannes, ifølge Taleban.

Politi misbruger drenge

Woythal fortæller om denne brutale verden, og det allerstærkeste i hans stærke beretning er skildringerne af de interne problemer i det afghanske politi. Politikorpset er gennemsyret af korruption. Flere af lederne er ikke alene korrupte - de er også decideret kriminelle.

I visse områder af Afghanistan er der tradition for, at mænd misbruger drenge seksuelt. Woythal fortæller om problemer med at standse denne forbrydelse - og om hvor svært det er at få sandheden frem i disse sager. På mange af politistationerne og på de såkaldte checkpoints, der er oprettet for at kontrollere Taleban, er der unge drenge, som holdes som en slags sexslaver.

Endelig er der blandt de afghanske politifolk en del, som holder med Taleban. Enten af overbevisning eller fordi de bliver truet til det. Taleban skyer intet middel. Woythal fortæller blandt andet om en chauffør, der var ansat hos de allierede tropper. Taleban truede med at slå hans familie ihjel, hvis han ikke holdt op. Hvad mandens familie så skulle leve af, var ligegyldigt.

Woythals bog er en gyselig beretning om, hvor langt vi er fra målet med at sikre menneskelighed og ordentlige leveforhold i Afghanistan. Det er en beretning, som samtlige danske politikere burde læse, før de igen sender unge danskere ud i livsfarlig krig for at kæmpe for noget, som vi tror, er anstændighed. Men som de lokale ryster på hovedet over.

Kulturforskellene er så store, at vi ikke hjælper afghanerne ind i vores paradis. For det er ikke deres.

Arne Woythal

”I krig med politiet”

5 stjerner *****

200 sider, illustreret

Byens Forlag

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce