Annonce
Odense

Arkitektur-tur: Tag med i Anton Rosens fodspor

På Johannevej ligger et af Anton Rosens huse. Arkivfoto
Odense har mange af arkitekten Anton Rosens perler liggende spredt rundt omkring, og derfor vil byforeningen lave en cykelrute rundt til husene, som den mener er en overset turistattraktion. Første tur bliver i foråret 2020.

Odense har nogle helt særlige arkitektoniske værdier, som det gælder om at gøre verden opmærksom på. Det er tanken bag Byforeningen for Odenses ny idé om at lave en Anton Rosen cykeltur til de bydele og huse, som arkitekten står bag.

Turen kommer til at finde sted første gang i forbindelse med Odense Arkitekturfestival 2020, der finder sted fra 23. april til 3. maj og netop får fokus på havebys-tanken. Formelt er det forhenværende museumsinspektør Peter Dragsbo, der har forfattet flere bøger om netop Anton Rosen og havebyer, som vil tegne turen op. Den kommer til at omfatte Gerthasminde, Åløkkekvarteret samt en række bygninger spredt over byen, der har hans signatur.

En signatur, som Sharon Fisher mener passer lige ind i tidsånden i kraft af sit holistiske tilgang til byplanlægning og tanker om det gode liv og en form for selvforsyning.

- Der er ingen grund til, at Odense skal lede efter noget at vise frem, når vi allerede har noget af så stor værdi, som det Anton Rosen skabte. Hans tanker om borgerinddragelse er moderne, og det er oplagt at fortælle om hans tanker og den inspiration, han blev for eftertiden, når vi har et af hans mest helstøbte værker - nemlig Gerthasminde - i byen, siger hun.

Annonce

Der er ingen grund til, at Odense skal lede efter noget at vise frem, når vi allerede har noget af så stor værdi, som det Anton Rosen skabte. Hans tanker om borgerinddragelse er moderne, og det er oplagt at fortælle om hans tanker og den inspiration, han blev for eftertiden, når vi har et af hans mest helstøbte værker - nemlig Gerthasminde - i byen.

Sharon Fisher, formand for Byforeningen for Odense og designer og arkitekt

Passer ind i strategien

Idéen til en cykeltur i fodsporene på arkitekten bag udformningen af Gerthasminde, udsprang af en lignende tur i Silkeborg, hvor Anton Rosen boede i en årrække. Ifølge Sharon Fisher er det oplagt at sætte tilsvarende fokus på Anton Rosen i Odense, fordi han fik betydning for den måde, flere områder i byen udviklede sig på.

- Når han blev så vigtig en arkitekt, skyldes det især hans nytænkning i forhold til byggeri, og hans brug af natursten. Han var kendt for at gå langt for at få sin kunstneriske vilje, og hans tanker inspirerede flere andre arkitekter - blandt andet dem, der står bag de fleste bygninger i Gerthasminde, siger Sharon Fisher, der mener, at der også er grund til at sætte fokus på Anton Rosen, fordi han passer lige ind i byrådets vedtagne bystrategi 2019.

- I den ny bystrategi henvises både til, at Odense i højere grad skal arbejde med turismen, sikre byudvikling med kvalitet, være Danmarks grønneste storby og sikre en kulturhistorisk stærk bymidte. Og alt dét lever en Anton Rosen-tur op til, siger Sharon Fisher og påpeger, at Anton Rosens kvaliteter er af internationale dimensioner.

Bevarende lokalplan, tak

Sharon Fisher håber, at et turistmæssigt fokus på byens kvaliteter vil smitte af indadtil.

- Anton Rosen-turen er en gave til byens, som den får overrakt i forbindelse med arkitekturfestivalen, måske drevet videre i regi af Visit Odense. Det ville være rart, hvis kommunen bidrog ved at sørge for at lave en bevarende lokalplan for Gerthasminde, så bydelen ikke risikerer at forsvinde, når der som nu ikke er ret mange restriktioner for, hvad man må og ikke må, hvilket har bevirket, at det er blevet tilladt enkelte beboere at få godkendt overkørsel ind til deres egen grund, så de kan parkere foran huset, hvor der burde være have, siger hun.

Ud over Odense Arkitekturfestival håber Sharon Fisher at få grundejerforeninger og andre med kulturhistorisk interesse med på idéen, der forventes at kaste nogle foredrag af sig i forbindelse med festivalen i foråret.

Anton Rosen

Arkitekt Anton Rosen er manden bag optegningen af Gerthasminde, og han har også tegnet en del af husene i bydelen - dem ud mod Vandværksvej - men langt fra alle.

Til gengæld har han stået bag mange andre huse i Odense - blandt andet på Hunderupvej 34 og 38, Kongensgade 71, sadolinsgade 50 og mange flere.

Han blev født i Horsens i 1859 og blev først uddannet som murer, inden han i 1877 kom ind på Kunstakademiets bygningsskole og kom som nyuddannet arkitekt til Silkeborg seks år senere.

Han førte tilsyn med opførelsen af Silkeborg Bad, blev gift i byen, hvorfor han de efterfølgende år fik mange opgaver dér. Silkeborg Bad viste en udstilling om Rossen i 2003.

I 1919 begyndte han arbejdet med opføre havebyen Gerthasminde, der blandt andet på grund af Første Verdenskrig blev sat på standby.

Anton Rosen døde i 1928 - i øvrigt samme år som N.P. Rasmussen, der var gartneren og jordbesidderen, der anlagde Gerthasminde efter sin hustru Gertha.

Odenses ny bystrategi kan læse på kommunens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce