x
Annonce
Indland

Arkæologers søgen efter fortidslevn drukner i regn

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
De store mængder regn gør det svært for arkæologer at arbejde, da flere udgravninger bliver oversvømmet.

Mudderskred, oversvømmelser og pløret jord gør det for tiden mere end svært at mane fortiden op af den danske muld.

Annonce

De massive mængder af regn, der har været de seneste par uger, besværliggør arbejdet for arkæologer, da udgravningerne bliver oversvømmet.

Afdelingsleder for arkæologi på Moesgaard Museum, Lars Krants Larsen, har aldrig set noget lignende.

- Jorden er fuldstændig gennemvåd, så det gør tingene mere besværlige, siger Lars Krants Larsen.

Det gør det sværere for arkæologerne at arbejde, da jorden er smattet og blød som smør.

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har længe været i gang med en udgravning ved Eskelunden lidt uden for Aarhus. Her må de pumpe vand op hver morgen, fordi felterne er oversvømmet.

- Vi har haft en hel del udgravninger, og det har været et problem alle steder. Det er ikke optimalt. Hvis der er nogle ting, som er lidt specielle, så er der større risiko for at misse dem, fordi forholdene ikke er optimale, siger han.

Det kan eksempelvis være perlekæder, forklarer han.

Det er ikke kun Moesgaard Museum, der har haft udfordringer med de massive mængder af regn.

Også Museum Østjylland har haft sine problemer.

På en mark øst for Randers er arkæologerne i gang med at hjælpe en bygherre, der skal lave solcelleanlæg.

Derfor inspicerer arkæologerne de grøfter, der bliver gravet, forklarer arkæolog og overinspektør på Museum Østjylland Benita Clemmensen.

- Det bliver pløret, så det er fysisk svært at komme rundt. Det kan være svært at se fortidsminderne, fordi der kommer vand ned i de her grøfter. Så vi er også nogle gange nødt til at pumpe vand, siger hun.

På Lolland har regnen også sat sine spor på de igangværende udgravninger til Femern-tunnelen. Her bliver der ligeledes brugt meget tid på at fjerne vand, skriver TV2 Øst.

Det er eksempelvis ved området Rødby og Rødbyhavn, at udgravningerne bliver berørt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce