Annonce
Assens

Arkæologer gør sjældent fund i Tommerup

Normalt er det levn fra oldtiden, som Kirsten Prangsgaard fra Odense Bys Museer graver i. Derfor er det en lidt speciel opgave for hende, at grave i en forholdsvis nyere tid. Foto: Kim Rune

Det er ikke kun i vores tid, at huse og gårde har måtte vige for veje og jernbaner i fremskridtets navn. Resterne af en gård i Tommerup, der er dukket op under en udgravning i byen, vidner måske om en lignende skæbne sidst i 1800-tallet.

Tommerup: - Det er et lidt usædvanligt fund, fortæller arkæolog Kirsten Prangsgaard fra Odense Bys Museer, der leder udgravningen på Skolevej i Tommerup.

Hun står midt i noget, der ved første øjekast minder om resterne af en brolagt gårdsplads, og bladrer rundt i gamle kort og optegnelser.

- Men det er en stenlægning, som har været under lergulvet i stuehuset vi står på, forklarer hun.

-Det er sjældent, at vi finder noget lignende fra denne periode. Det er mest i de større byer, som for eksempel i Odense, hvor man ofte bare har jævnet ud og bygget oven på nedlagte beboelser. Herude på landet er resterne tit ødelagt af eksempelvis pløjning. Men akkurat her er der kun sået græs siden hen, så stenene der ligger helt oppe i muldlaget, er bevaret.

Arkæologerne Daniel Jørgensen og Kirsten Prangsgaard fra Odense Bys Museer er igang med at gøre de sidste optegnelser af den nedlagte gård i Tommerup.Foto: Kim Rune

Fire længer ved åen

Grunden til, at Kirsten Prangsgaard og hendes hold af arkæologer graver ved Skolevej i Tommerup, er, at Assens Forsyning er i gang med at etablere et regnvandsbassin på grunden.

De store gravemaskiner er allerede godt i gang med at grave dybt i den højfynske muld, og om ganske kort tid får de lov til at fortsætte, der hvor museumsfolkene nu forsigtigt graver med små håndskovle.

- Vi kan se, at det var en firelænget gård, som lå her. Og på kortet kan vi se, at den har ligget smukt ved eng og å. Åen er dog senere blevet lagt i rør, fortæller Kirsten Prangsgaard.

Mange lokale beboere har været forbi udgravningen, og flere har bidraget med beretninger til museumsfolkene om gården og dens skæbne.

- Vi fik forleden en mail fra en kvinde, som bor på en gård lige i nærheden. Og hun kunne fortælle, at på den gård hun bor på, er der brugt materialer herfra. Det er jo det geniale ved bindingsværk. Du kan bryde det ned fag for fag, og så bruge det et andet sted. Det var den samme ejer, som ejede begge gårdene, og han valgte åbenbart at satse på den ejendom, som hun nu bor på. Det er måske hendes tipoldefar, der er flyttet fra gården her.

Arkæologerne Daniel Jørgensen og Kirsten Prangsgaard fra Odense Bys Museer er igang med at gøre de sidste optegnelser af den nedlagte gård i Tommerup.Foto: Kim Rune
Annonce

Naboer hjælper

På et kort fra 1889 figurerer gården ikke længere, men derimod er der på kortet nu en ny vej fra Tommerup til Verninge. En vej, som ser ud til delvis at løbe igennem gårdsplads og nogle af bygningerne på gården.

- Det passer meget godt med noget, som en af de lokale fortalte mig forleden, nemlig at vejen her blev etableret, da jernbanen kom, og stationen blev bygget i Tommerup.

- De har været gode til at rydde op efter sig, siger Kirsten Prangsgaard, der står med en lille håndfuld potteskår.

- Ja, det er ikke meget, vi har fundet på grunden udover enkelte jernsøm og nogle få potteskår. Skårene har en meget bred dateringsramme, men dem, jeg kan præcisere lidt mere, ser ud til at være fra 16-1700 tallet. Så vi regner med, at det er i det tidsrum, at gården er opført.

- Det er godt nok usædvanligt, det her. Jeg plejer at grave i vores oldtid, hvor jeg jo ikke aner, hvem der har boet i husene. Men at grave her, hvor jeg ender med blandt andet med de lokales hjælp, at kunne sætte navn på dem der boede på gården, det er altså lidt sjovt, siger hun.

De tre arkæologer Patrick Olofsen (siddende), Daniel Jørgensen og udgravningsleder Kirsten Prangsgaard har travlt, for store gravemaskiner venter utålmodigt i baggrunden. -Ja, de bliver glade, når vi forsvinder siger Kirsten Prangsgaard med et smil.Foto: Kim Rune
Arkæolog Kirsten Prangsgaard kan konstatere, at de tidligere beboere på gården har ryddet godt op efter sig. Det er meget lidt, at de har efterladt sig.Foto: Kim Rune
Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Odense For abonnenter

Én kører traktoren og en anden holder øje med tog: Sådan skal græsset slås på Odenses letbane

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Sydfyn For abonnenter

Borgmester har sendt sparekniven videre til udvalgene: Formænd tager den med ro og ser tiden an

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce