Annonce
Assens

Arkæologer gør sjældent fund i Tommerup

Normalt er det levn fra oldtiden, som Kirsten Prangsgaard fra Odense Bys Museer graver i. Derfor er det en lidt speciel opgave for hende, at grave i en forholdsvis nyere tid. Foto: Kim Rune

Det er ikke kun i vores tid, at huse og gårde har måtte vige for veje og jernbaner i fremskridtets navn. Resterne af en gård i Tommerup, der er dukket op under en udgravning i byen, vidner måske om en lignende skæbne sidst i 1800-tallet.

Tommerup: - Det er et lidt usædvanligt fund, fortæller arkæolog Kirsten Prangsgaard fra Odense Bys Museer, der leder udgravningen på Skolevej i Tommerup.

Hun står midt i noget, der ved første øjekast minder om resterne af en brolagt gårdsplads, og bladrer rundt i gamle kort og optegnelser.

- Men det er en stenlægning, som har været under lergulvet i stuehuset vi står på, forklarer hun.

-Det er sjældent, at vi finder noget lignende fra denne periode. Det er mest i de større byer, som for eksempel i Odense, hvor man ofte bare har jævnet ud og bygget oven på nedlagte beboelser. Herude på landet er resterne tit ødelagt af eksempelvis pløjning. Men akkurat her er der kun sået græs siden hen, så stenene der ligger helt oppe i muldlaget, er bevaret.

Arkæologerne Daniel Jørgensen og Kirsten Prangsgaard fra Odense Bys Museer er igang med at gøre de sidste optegnelser af den nedlagte gård i Tommerup.Foto: Kim Rune

Fire længer ved åen

Grunden til, at Kirsten Prangsgaard og hendes hold af arkæologer graver ved Skolevej i Tommerup, er, at Assens Forsyning er i gang med at etablere et regnvandsbassin på grunden.

De store gravemaskiner er allerede godt i gang med at grave dybt i den højfynske muld, og om ganske kort tid får de lov til at fortsætte, der hvor museumsfolkene nu forsigtigt graver med små håndskovle.

- Vi kan se, at det var en firelænget gård, som lå her. Og på kortet kan vi se, at den har ligget smukt ved eng og å. Åen er dog senere blevet lagt i rør, fortæller Kirsten Prangsgaard.

Mange lokale beboere har været forbi udgravningen, og flere har bidraget med beretninger til museumsfolkene om gården og dens skæbne.

- Vi fik forleden en mail fra en kvinde, som bor på en gård lige i nærheden. Og hun kunne fortælle, at på den gård hun bor på, er der brugt materialer herfra. Det er jo det geniale ved bindingsværk. Du kan bryde det ned fag for fag, og så bruge det et andet sted. Det var den samme ejer, som ejede begge gårdene, og han valgte åbenbart at satse på den ejendom, som hun nu bor på. Det er måske hendes tipoldefar, der er flyttet fra gården her.

Arkæologerne Daniel Jørgensen og Kirsten Prangsgaard fra Odense Bys Museer er igang med at gøre de sidste optegnelser af den nedlagte gård i Tommerup.Foto: Kim Rune
Annonce

Naboer hjælper

På et kort fra 1889 figurerer gården ikke længere, men derimod er der på kortet nu en ny vej fra Tommerup til Verninge. En vej, som ser ud til delvis at løbe igennem gårdsplads og nogle af bygningerne på gården.

- Det passer meget godt med noget, som en af de lokale fortalte mig forleden, nemlig at vejen her blev etableret, da jernbanen kom, og stationen blev bygget i Tommerup.

- De har været gode til at rydde op efter sig, siger Kirsten Prangsgaard, der står med en lille håndfuld potteskår.

- Ja, det er ikke meget, vi har fundet på grunden udover enkelte jernsøm og nogle få potteskår. Skårene har en meget bred dateringsramme, men dem, jeg kan præcisere lidt mere, ser ud til at være fra 16-1700 tallet. Så vi regner med, at det er i det tidsrum, at gården er opført.

- Det er godt nok usædvanligt, det her. Jeg plejer at grave i vores oldtid, hvor jeg jo ikke aner, hvem der har boet i husene. Men at grave her, hvor jeg ender med blandt andet med de lokales hjælp, at kunne sætte navn på dem der boede på gården, det er altså lidt sjovt, siger hun.

De tre arkæologer Patrick Olofsen (siddende), Daniel Jørgensen og udgravningsleder Kirsten Prangsgaard har travlt, for store gravemaskiner venter utålmodigt i baggrunden. -Ja, de bliver glade, når vi forsvinder siger Kirsten Prangsgaard med et smil.Foto: Kim Rune
Arkæolog Kirsten Prangsgaard kan konstatere, at de tidligere beboere på gården har ryddet godt op efter sig. Det er meget lidt, at de har efterladt sig.Foto: Kim Rune
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce