Annonce
Middelfart

Arbejdsmarkedschef svarer på debat: - Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at man er i en svær situation

Jeanette Johansen er konstitueret arbejdsmarkedschef i Middelfart Kommune. Foto: Kim Rune
Fyens Stiftstidendes historie om Lise Vinther, der slås med Middelfart Kommune om sin arbejdsevne, skabte stor debat på avisens facebookside, Vores Middelfart. Vi har forholdt konstitueret arbejdsmarkedschef i Middelfart Kommune Jeanette Johansen den kritik, læserne rejste i kommentarsporet.

Hvad tænker du om, at det her emne har skabt så stor debat?

- Det er helt naturligt. Når folk oplever, at deres tilknytning til arbejdsmarkedet, og dermed også deres forsørgelsesgrundlag, er usikker, tænker jeg, alle har forståelse for, at man står i en sårbar situation.

Gør det indtryk på dig, at der er så mange, der fortæller lignende historier (som Lise Vinther, red.)?

- Ja. Jeg kan jeg sagtens sætte mig ind i, at man er i en svær situation. Og så hæfter jeg mig ved, at du bruger ordet kamp (i artiklen i Fyens Stiftstidende mandag, red.), og at nogle af kommentarerne indeholder ordet kamp. Vi ser ikke på det som en kamp, for en kamp har to kæmpende parter. Jeg har fuld forståelse for, at folk ønsker en hurtigere afklaring, men lovgivningen sætter rammerne for de forløb, borgerne har sammen med os, og den kan vi ikke ændre på lokalt.

Hvorfor tror du, at borgerne bruger ordet "kamp"?

- Jeg tænker, det er i frustration over, at forløbene ikke er så korte, som det kunne være ønsket, når man selv føler, at man er ved vejs ende. Man vil gerne derhen, hvor man ved, hvad der skal ske fremover, og den følelse kan jeg godt forstå.

Hvorfor er der tilsyneladende forholdsvis ofte et misforhold mellem, hvad borgerne mener, de kan, og hvad kommunen mener, de kan?

- Jeg ved ikke, om det er ofte. De, der ikke fremgår af debatten, er alle dem, som synes, der har været fin overensstemmelse mellem deres egen oplevelse af processen, og det, der egentlig var processen. Men i den her situation er der nogle borgere, som kobler sig på en konkret sag og kan gengive den samme oplevelse, og jeg tænker, at noget af det beror på det dokumentationskrav, der ligger.

Er det ikke som regel borgerne selv, der bedst ved, hvordan de har det?

- Det er svært ikke at svare ja til. Men vi skal stadig være undersøgende i forhold til arbejdsevnen.

Hvad gør I for, at borgerne i mindre grad føler, at de er i kamp med jer?

- Vi prøver at være så tydelige på de lovgivningsmæssige rammer som muligt. Men hvis en borger synes, at det, der kommer ud af munden på sagsbehandleren, bare ikke giver mening, så tror jeg ikke altid, tydeligheden går igennem. Samtidig er vi så åbne for kontakt, samtaler og dialog med borgerne, som vi kan. Men vi er en myndighedsudøvende funktion, der har til opgave at varetage den her lovgivning.

Flere giver udtryk for, at Middelfart Kommune er "ligeglad", har "mistro" til de syge, "mishandler" de syge og "mangler forståelse og respekt". Hvad tænker du om, at I bliver beskrevet på den måde?

- Det er et udtryk for oplevelsen af et dårligt møde mellem borger og system, og det er noget, vi som "system" og organisation hele tiden er opmærksomme på og prøver at arbejde med.

En af de ting, borgerne nævner, er, at kommunen ikke lytter til de lægeerklæringer eller sygejournaler, der ligger. Hvad tænker du om det?

- Det kan jeg ikke genkende. Men opgaven med afklaring og udvikling af arbejdsevne går på to ben. Et er det helbredsmæssige billede af borgeren, og et andet er borgerens arbejdsevne. Der kan godt stå ting i en lægeerklæring, hvor man kunne tænke og føle, at de betyder, at man ikke kan arbejde mere - men som egentlig lægger op til nogle skånehensyn og nogle brancher, som borgeren måske ikke kan være i. Det er vores opgave med afsæt i det lægelige at finde ud af, hvor på arbejdsmarkedet man så kan bidrage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce